Gevel cementeren: mogelijkheden, werkwijze en alternatieven

Ziet je gevel er verouderd uit? Dan is het tijd om gevelwerken uit te voeren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de goedkoopste manier is gevelcementering. Wil je hier graag meer over weten? Hieronder ontdek je alles wat je moet weten over gevelcementering!

Wat is cementeren?

Wanneer je gevel gecementeerd wordt, wordt er een dunne laag zandcement aan je gevel aangebracht. De dikte van de laag die aangebracht wordt, kan verschillen naargelang je voorkeur. Door je gevel te laten cementeren worden kleurverschillen en beschadigingen weggewerkt.

Waarom gevel cementeren?

Misschien vraag jij je af waarom je je gevel moet laten cementeren. Het cementeren van je gevel heeft heel wat voordelen, daarom is kiezen voor een gevelcementering een goed idee.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Benieuwd naar de voordelen? We sommen ze voor je op:

  • De makkelijkste en goedkoopste manier om je gevel een nieuwe look te geven: een van de grootse voordelen van gevelcementering is dat het zo goedkoop is en het toch een wereld van verschil maakt. Wanneer je een beperkt budget hebt, maar toch je gevel wilt oplappen is een gevelcementering een uitstekende keuze!
  • Weinig onderhoud nodig: cement moet je zo goed als niet onderhouden. Daardoor spaar je heel wat tijd en geld uit.
  • Bescherming tegen weersinvloeden: als je gevel gecementeerd wordt, dan zal deze beter beschermd zijn tegen allerlei weersinvloeden. Dat is belangrijk, want op die manier gaat je gevel langer mee.
  • Ontzettend veel mogelijkheden: is je huisstijl landelijk, modern of een andere stijl? Dat maakt niet zoveel uit als je voor het cementeren van je gevel kiest, want er zijn erg veel mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een dunnere of dikkere laag cement. Een dunnere laag zal de gevelstructuur behouden en een dikkere laag werkt deze weg. Daarnaast kan je nog kiezen uit allerlei kleuren, enzovoort.

Prijs gevel cementeren

Voordat je je gevel laat cementeren is het wel handig om te weten wat een gevelcementering precies kost. Gemiddeld gezien zal het je tussen de โ‚ฌ30 en โ‚ฌ40 per vierkante meter kosten. De prijs hangt wel af van een aantal factoren, waaronder de bereikbaarheid en de toestand van de gevel. Als je gevel beschadigd is, zal dit eerst opgelost moeten worden en dat kan de prijs flink de hoogte injagen.

Waarop letten bij gevelcementering?

Waarom gevel cementeren?

Als je je gevel gaat cementeren, dan moet je op enkele dingen letten. Zo moet je beslissen welke cementpleister je gaat kiezen, hoe dik je hem wilt en welke afwerking je kiest.

Vraag advies aan een gevelwerker

Soorten cementpleister

Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde formule, maar voor sommige gevels is het aangeraden om gebruik te maken van waterdichte cementering. Dit is vooral het geval bij gevels die te maken hebben met doorslaand vocht, opstijgend vocht of slagregen. Op die manier zorg je voor een nog betere bescherming van je gevel.

Ook de manieren waarop cement kan worden aangebracht kan verschillend zijn. Zo kan je cement aanbrengen in een dunne deklaag, zodat je je gevelstructuur nog kan zien. Dat is een goede keuze voor huizen in een landelijke stijl. Daarnaast kan je ook kiezen voor een dikkere deklaag. Hiervoor maak je een dikker mengsel. Een dikke deklaag is de beste manier om oneffenheden weg te krijgen en je gevel mooi egaal te maken.

Afwerking

Als je het cement maakt, dan kan je er kleurpigment aan toevoegen waardoor je meteen een mooi kleur op je gevel krijgt. Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om je gecementeerde gevel meer uitstraling te geven. Er zijn namelijk een aantal afwerkingsmogelijkheden.

Zo kan je na de cementering je muur afwerken met minerale pleister, sierpleister op siliconenbasis, organische pleister of tegels. Elke afwerkingsmogelijkheid heeft zijn eigen unieke uitstraling. Weet je niet goed wat je moet kiezen? Ontdek dan op voorhand goed alle opties en vraag raad aan een vakman.

Hoe gevel cementeren?

Hoe buitenmuur cementeren?

Wil je graag zelf je buitenmuur cementeren? Dan kan dit! Hiervoor hoef je gewoon enkele stappen zorgvuldig op te volgen.

Voorbereiding

Als je je gevel wilt cementeren dan zal je eerst je gevel hiervoor moeten voorbereiden. Dat wil zeggen dat je gevel gereinigd moet worden. Mos, algen en vuil moeten verwijderd worden, zodat de cementlaag mooi tot zijn recht komt. Het reinigen van je gevel kan je doen met water en product of een hogedrukreiniger, afhankelijk van je gevelmateriaal.

Zorg er ook voor dat je muur droog is voordat je cementeert. Daarnaast moet je ook eerst herstelwerken uitvoeren indien dit nodig is. Dat is bijvoorbeeld het geval als je gevel loszittende voegen heeft.

Cement maken

Als je klaar bent met de voorbereidingen, dan is het tijd om het cementmengsel te maken. Hiervoor heb je mortel(cement en zand) en water nodig.

Cement aanbrengen

Als laatste stap moet je de cement op de muur aanbrengen. Dit doe je het best van boven naar beneden. Zorg er ook voor dat je twee lagen aanbrengt, zodat je gevel voldoende gedekt is. De eerste laag is een hechtingslaag en de tweede laag een afwerkingslaag. Na het aanbrengen van de cementpleister dien je de onderkant van de muur nog eens extra te beschermen. Je kan een transparante waterwerende coating aanbrengen of kiezen voor een gevelplint.

Laat je gevel cementeren door een ervaren gevelwerker!

Naar stap 2

Zijn er alternatieven voor gevelcementering?

Naast gevelcementering, zijn er ook een aantal andere manieren om je gevel van een nieuwe look te voorzien:

Kaleien

Kaleien is net zoals cementeren, een van de populairste manieren om een gevel te renoveren. Je muur kaleien heeft een heel andere uitstraling dan cementeren. Het hangt er dus een beetje van af wat je verkiest. Kaleien is eigenlijk een schildertechniek waarbij er geschilderd wordt met kalkpleister.

Kaleien en cementeren kosten ongeveer hetzelfde. Het verschil is dat kaleien je huis een meer authentieke uitstraling geeft en bij kaleien is ook altijd de gevelstructuur zichtbaar. Bij cement kan dit ook als je kiest voor een dunnere laag.

Gevelbepleistering

Een andere manier om je gevel te renoveren, is door te kiezen voor gevelbepleistering. Hoewel je een cementlaag ook kan afwerken met pleister is dit toch niet helemaal hetzelfde. Wanneer je gevel eerst gecementeerd wordt, mag de pleister die hierop komt maar een beperkte dikte hebben.

Als je kiest voor je gevel volledig te bepleisteren dan zijn er meer mogelijkheden.

Wel is het bepleisteren van je gevel een stukje duurder dan kaleien of cementeren, al is dit ook sterk afhankelijk van het soort pleister dat je kiest. Over het algemeen kan je kunstharspleister en minerale sierpleister onderscheiden.