Gevel schilderen : Prijs pr m2, Opties en Stappenplan

Door de jaren heen verliezen gevels hun mooie uitzicht. Ze worden blootgesteld aan allerlei barre weersomstandigheden. Je gevel van tijd tot tijd een opknapbeurt geven is dan ook geen overbodige luxe. Niet enkel door je gevel te reinigen. Maar ook door je gevel te schilderen, ziet je woning er direct als nieuw uit.

In dit artikel krijg je handige tips voor het schilderen van je gevel en gaan we dieper in op de geschikte soorten verf en bijhorende prijskaartje. Ben je op zoek naar een geschikte vakman en prijzen? Vind een gevelschilder via onze offertepagina.


Gevel schilderen: soorten verf
Om het schilderen van je gevel tot een goed einde te brengen, is het van fundamenteel belang dat je gebruikmaakt van geschikte borstels en hoogkwalitatieve verfsoorten. Dat maakt je werk niet alleen aangenamer, maar garandeert ook een mooier resultaat waar je jarenlang plezier aan zult beleven. We bespreken hieronder kort de verschillende mogelijkheden.
Dampopen verf
Dampopen verf, de naam zegt het zelf: een dampdoorlatende verf. En dat is het hem net dat deze verf zo geschikt maakt om je buitenmuur te schilderen. Een dampopen verf belet dat vocht tot binnen in je woning kan doordringen en zorgt er tegelijkertijd voor dat het vocht in de muren kan ontsnappen. Kortom, deze verf maakt komaf met vochtproblemen. Vraag steeds naar een dampopen verf op basis van silicaat- of siloxaan.
Kalk
Vooral bij landelijke woningen en gerestaureerde boerderijen, zie je de gekaleide gevels meer en meer. Een gekaleide gevel is een gevel die beschilderd is met kalkpleister en gaat tussen de 5 en de 10 jaar mee. Kalkpleister beschikt over dezelfde vochtgerelateerde eigenschappen als een klassieke dampopen verf en kan bijgevolg toegepast worden op eender welke buitenmuur.
Prijs gevel schilderen
Het is moeilijk om in een-twee-drie te zeggen hoeveel het schilderen van je gevel precies gaat kosten. Het kostenplaatje is afhankelijk van de volgende factoren.
Soort ondergrond
Voor het verven van bepaalde buitenmuren, zoals bakstenen muren bijvoorbeeld, is het essentieel dat je eerst een grondlaag aanbrengt. Het spreekt vanzelf dat dit de prijs opdrijft. Er bestaan verschillende soorten grondverf, van relatief goedkope varianten tot heel dure soorten.
Soort verf
Heb je gekozen voor kalkpleister voor jouw gevel? Dan dien je een kost van ongeveer € 25 per vierkante meter in aanmerking te nemen. Een klassieke dampopen verf daarentegen, vind je al vanaf € 20 per vierkante meter.
Afmetingen van de gevel
Ben je van plan om alle buitenmuren van je woning een opknapbeurt te geven of gaat het enkel om de voorgevel? Hoe groter de te beschilderen oppervlakte, hoe hoger het bedrag op je eindfactuur. Let wel, de prijs per vierkante meter neemt bij de meeste verfbedrijven af naarmate de oppervlakte groter wordt.
Zelf aan de slag of uitbesteden?
Wanneer je een gevelspecialist inschakelt om je buitenmuren in een nieuw jasje te steken, betaal je uiteraard meer dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Je dient de arbeidsuren te betalen en je moet daarnaast ook rekening te houden met de btw.

Algemeen kan gesteld worden dat de gemiddelde prijs voor je gevel te laten schilderen tussen 20 en 40 euro per vierkante meter ligt.

Vraag advies en ontvang een prijs op maat


Gevel schilderen? Stappenplan

1. Voorbereiding
Om achteraf niet met ongewenste effecten opgescheept te zitten, dien je je gevels te onderwerpen aan een grondige reiniging vooraleer dat je ze gaat verven.

Voor licht vervuilde gevels volstaat water met een alledaags schoonmaakmiddel. Zwaar vervuilde gevels maak je zuiver met een hogedrukreiniger op lage kracht om de voegen niet te beschadigen.

Is er groene aanslag aanwezig op je buitenmuren? Was deze dan eerst af met verdund bleekwater. In geval van witte aanslag, gebruik je best een harde kunststofborstel. Na het schoonmaken verwijder je alle loszittende verflagen met een steekmes of met een harde borstel.

Heb je een beetje extra budget voorzien? Kies dan voor een reiniging met behulp van straal- of stoomtechnieken.
2. Ondergrond behandelen
Kies een droge, windstille dag uit met een temperatuur tussen 10 en 20 graden om je gevel te verven. Afhankelijk van de ondergrond van je gevel, dien je hem al dan niet van een primer (= grondlaag) te voorzien.

Reeds geschilderde gevels in goede staat: Een primer is niet absoluut nodig en in de meeste gevallen kan je je deze kosten besparen.
Gevels met een verpoederde verflaag: Het is nodig dat je een fixeermiddel gebruikt als primer.
Onbeschilderde gevels: Vooral in het geval van een bakstenen gevel, is een grondlaag noodzakelijk. Als de grondlaag ontbreekt zal de verf zich niet goed hechten en binnen de kortste keren defecten vertonen.

3. Gevel verven
Gevel gereinigd, ondergrond behandeld? Dan begint het echte verfwerk! Eerst en vooral dien je een kleur, een verfsoort en alle andere nodige materialen uit te kiezen.

Ga je voor een lichte, glanzende kleur of wil je graag een combinatie van een heldere en een donkere kleur? Alles is mogelijk. Als je over bakstenen heen gaat schilderen, maak je best gebruik van een ruwe borstel terwijl het verven van hoeken en kanten het beste resultaat geeft met een blokborstel.

Wat de verfrol betreft, is het aanbevolen om er eentje met lange haren aan te schaffen. Begin met het schilderen van de moeilijk bereikbare plaatsen en werk in vlakken van ongeveer 1 vierkante meter. Schilder eerst verticaal, daarna horizontaal en dan weer verticaal. Check achteraf ook of je alle voegen geverfd hebt.
Alternatieven gevel schilderen
Wil jij je gevel nieuw leven inblazen zonder hem te moeten schilderen? Er bestaan verschillende andere opties van gevelwerken om je buitenmuur weer een frisse uitstraling te geven.

Gevelisolatie: Breng duurzame gevelisolatie aan om komaf te maken met koudebruggen en ongewenste geluiden van buitenaf. Naargelang je persoonlijke voorkeur en je budget, kan je je gevel isoleren met EPS-korrels, PUR-schuim of glaswol.
Gevelbekleding: Je kan je gevel bekleden met gevelpleister, steenstrips, leien of metalen gevelbekleding om direct een nieuw, fris uitzicht aan je woning te geven.
Gevel cementeren: Als je je bakstenen uit het zicht wil doen verdwijnen, kan je je gevel cementeren door een dunne zandcementlaag op de muur aan te brengen.

Ontvang prijzen op maat

Gevel schilderen: zelf of laten doen?
Hoewel een gevel verven op het eerste gezicht misschien een simpele klus lijkt, komt hier toch heel wat bij kijken. De voorbereidingswerken moeten nauwkeurig uitgevoerd worden en je dient ten allen tijde gebruik te maken van hoogkwalitatieve gevelverf.

Ook de keuze van de juiste verfborstels en -rollen is niet altijd even voor de hand liggend. Daarnaast beschik je waarschijnlijk niet over speciaal uitgeruste apparatuur om tot bij alle hoeken, kantjes en randen van je gevels te geraken. Je gevel schilderen uitbesteden aan een gespecialiseerd schildersbedrijf staat garant voor correcte uitgevoerde werken met een uitstekend resultaat dat jarenlang zichtbaar blijft.

We raden je aan om offertes aan te vragen bij meerdere aannemers om de prijzen met elkaar te vergelijken. Bij sommige bedrijven betaal je bijvoorbeeld geen voorrijkosten, terwijl anderen juist korting geven voor het schilderen van grote oppervlakten.

Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met meerdere vakmannen in je buurt. Handig om direct meerdere prijsoffertes onderling te kunnen vergelijken. Vind zo de gevelschilder voor jouw klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.