Gevelbepleistering : prijs per m2 en soorten

Een gevel bepleisteren maakt een oude woning weer aantrekkelijk. Er zijn veel mooie materialen om de muur mee te bedekken. Daardoor is die beter bestand tegen vocht. De gevelbepleistering kan ook gecombineerd worden met een verbetering van de gevelisolatie. Lees hier welke mogelijkheden je hebt voor deze klus.
Hoe gevel bepleisteren?
Een gevel kan met veel verschillende materialen bepleisterd worden. Kaleien, cement, minerale sierpleister, kunstharspleister, spuitkurk en acrylaatverven behoren allemaal tot de mogelijkheden. Daarvan zijn minerale sierpleister en kunstharspleister de twee meest gebruikte opties. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding en kunnen bovendien op veel verschillende ondergronden gebruikt worden.

Onder de gevelbedekking isolatie aanbrengen is ook een mogelijkheid. Er worden dan eerst platen van EPS, PUR, XPS of natuurlijke materialen op de gevel aangebracht. De bedekking komt daarbovenop en dient als decoratieve afwerking én bescherming van de isolatie. Hiermee verminder je je energieverbruik en isoleer je je woning verder tegen vocht en lawaai.

Een belangrijk punt is de onderzijde van de gevel. Die staat in contact met de grond, en is één van de punten waar het meeste vocht de woning binnendringt. Het is daarom een goed idee om bij ernstige vochtproblemen een “plint” te laten aanbrengen van volledig ondoordringbaar materiaal. Daarvoor kunnen stenen profielen of speciale pleisterlagen worden gebruikt.

Het aanbrengen van deze plinten is een uitstekende maatregel om vochtproblemen tegen te gaan, maar verhoogt de kostprijs van de werkzaamheden.

Vraag advies aan een gevelspecialist


Kan ik zelf mijn gevel bepleisteren?
Het is mogelijk, maar niet eenvoudig. Pleister lijkt bedrieglijk makkelijk aan te brengen. In de praktijk zullen alle foutjes die door onervarenheid in de pleisterlaag ontstaan goed zichtbaar zijn. Daar komt bij de noodzaak om de juiste hoeveelheden van meerdere dure, kwalitatief goede materialen uit te kiezen en juist toe te passen. Vergeet ook niet dat werken op hoogte gevaarlijk is. Voor een betrouwbaar resultaat is de inzet van een vakman sterk aan te raden.

Soorten gevelbepleistering
We noemden in het voorbijgaan al een aantal materialen die voor gevelbepleistering aangewend kunnen worden. Elk daarvan heeft zijn eigen plus- en minpunten. We zullen ze in detail bespreken.

Kalei: Een erg decoratieve techniek, die het effect van een wit gekalkte muur nabootst. Het is niet bijzonder sterk, en kan vocht doorlaten.
Cement: Pleisters met cement zijn goedkoop, maar niet erg sterk en kunnen vocht en kou doorlaten.
Minerale sierpleister (soms crepi genoemd): Eén van de duurdere opties, die echter een uitstekende afwerking levert. De bedekking van dit materiaal is zeer goed in geval van vochtproblematiek.
Kunstharspleister (ook wel crepi genoemd): Dit is een pleister op basis van kusnthars, die vrij goedkoop is en door zijn bestendigheid tegen scheuren een goede bescherming biedt.
Spuitkurk: Een makkelijk aan te brengen bedekking die in een aantal kleuren en texturen kan worden aangebracht.
Acrylaatverf: Maakt de woning goed bestand tegen vocht, maar isoleert nauwelijks en kan niet in dikke lagen worden aangebracht.

Kunstharspleister
Kunstharspleister wordt meestal aangebracht bovenop een basislaag én op een primerlaag, waar de pleister optimaal aan hecht. De pleister wordt vervolgens mechanisch of met de hand op de muur aangebracht. Daarbij is het tot op zekere hoogte mogelijk om interessante texturen te creëren.
Minerale sierpleister
Voor dit type pleister is het voldoende om een primerlaag aan te brengen. De pleister wordt dan aangebracht en gedroogd, waarna het wordt afgewerkt met een zogenaamd krabblok. Daarom wordt ook wel gesproken over “krabpleister”. Minerale sierpleister is beter bestand tegen doorslaand vocht. Een vrij dikke laag van deze pleister kan de doordringing van vocht in de gevel volledig stopzetten.
Spuitkurk of kaleien
Een interessant modern materiaal voor deze klus is spuitkurk. Een spuitkurken gevelbepleistering heeft een goed isolatiewaarde, is waterafstotend en flexibel. Het is bovendien een duurzaam materiaal, dat gemaakt wordt van de kurken bast van de kurkeik. Bij de winning van het materiaal wordt de boom niet gedood. Ook kan spuitkurk in verschillende texturen en kleuren worden aangebracht. Een nadeel is de vrij hoge prijs van €80 tot €100 per m².

Kaleien is een andere zeer decoratieve manier om een muur af te werken. Er zijn veel verschillende soorten en technieken, waarmee bijzondere voordelen en een erg mooi uiterlijk kan worden bereikt. Kalei is vrij goedkoop, maar het kan nodig zijn om de muur voor te behandelen. Ook is gevelbepleistering door kaleien niet erg goed bestand tegen mechanische schade en tegen vocht.
Kostprijs gevelbepleistering
De kosten van een gevel laten bekleden door een vakman hangen af van een aantal factoren. Denk maar aan:

Het gebruikte materiaal;
Of en van welk materiaal er plinten aan de onderzijde van de gevel worden aangebracht;
Eventueel benodigd voorwerk (bijvoorbeeld bij een sterk beschadigde gevel);
Of er wel of geen isolerende laag wordt aangebracht;
De moeilijkheidsgraad van de klus.

De goedkoopste optie is minerale sierpleister, die tussen de €40 tot €70 per vierkante meter kost. Iets duurder is een bedekking met kunstharspleister (€60 tot €80 per vierkante meter). Spuitkurk is een prachtig materiaal, maar kost zo’n €80 tot €100 per m2. Kaleien is goedkoop met zo’n €20 tot €50 per m2. Met een isolerende laag komt daar in ieder geval vaak zo’n €20 per m2 bovenop.

Om de meeste keuze te hebben is het een goed idee om verschillende offertes bij aannemers in je buurt op te vragen. Daarmee heb je een vrijblijvend overzicht van alle mogelijke bepleisteringen en de kosten daarvan.
Waarom gevel bepleisteren?
Er zijn goede redenen om je gevel eens in de 10 a 20 jaar opnieuw te bepleisteren.
Voordelen
Vaak verbetert de gevelbedekking het uiterlijk van je woning aanzienlijk. Fijner om in te wonen, en natuurlijk goed voor de verkoopwaarde. Natuurlijk wordt je woning ook beter geïsoleerd, zeker als de bekleding wordt aangebracht op een laag isolatiemateriaal. Ook wordt binnendringend vocht (door de muur of door scheuren) gehinderd of zelfs volledig geblokkeerd.
Nadelen
Er zijn weinig nadelen van een gevel bepleisteren op te noemen, behalve de kosten die het met zich meebrengt. Op termijn kan de gevel natuurlijk weer gaan scheuren, verkleuren of te lijden krijgen van mos- en algaanslag.