Gevelisolatie : prijs en soorten

Gevelisolatie loont! In sommige gevallen is het zelfs een absolute must. Bij hoge stookkosten laat het isoleren van je gevel zich snel terugverdienen. Ook vochtproblemen en geluidsoverlast kunnen tegengegaan worden door het laten isoleren van je gevel. Gevelisolatie kan je woning ook een totaal nieuwe uitstraling geven. Waardoor de waarde van je woning stijgt.

In dit artikel zetten we alle voordelen voor je op een rijtje. Daarnaast vind je hier richtprijzen voor gevelisolatie afzonderlijk en in combinatie met een nieuwe gevelbekleding.

Wil je extra advies inwinnen? Wil je prijzen op maat van jouw gevelproject? Stel je vragen en ontvang meerdere prijsoffertes tegelijk via onze offertepagina.


Gevelisolatie prijs
De prijs voor gevelisolatie buitenzijde schommelt gemiddeld tussen 100 en 150 euro per vierkante meter. Inclusief btw, plaatsing en afwerking van de gevel! Op basis van onderstaande tabel krijg je een gedetailleerder beeld van gevelisolatie in combinatie met gevelbekleding.

Gevelisolatie en gevelbekleding
Richtprijs

Gevelisolatie met crepi
Vanaf € 100 per m²

Gevelisolatie met steenstrips
Vanaf € 150 per m²

Gevelisolatie met houten gevelbekleding
Vanaf € 120 per m²

Gevelisolatie met nieuwe buitenmuur
Vanaf € 150 per m²

Premie gevelisolatie
Extra voordelig is alvast de verdubbeling van de premie gevelisolatie sinds januari 2021, van 15 naar 30 euro per vierkante meter. Meer weten? Vraag gerust bijkomend advies aan een gevelspecialist.

Vraag advies en ontvang tot 5 gratis prijsoffertes


Waarom gevelisolatie plaatsen?
In de volgende situaties loont het om te investeren in het isoleren van je gevel.

Je muren zijn onvoldoende geïsoleerd. Bijvoorbeeld als je muren geen spouw hebben of als de spouw niet geïsoleerd is.
Wanneer de buitenmuren van je huis in slechte conditie verkeren.
Als je woning te lijden heeft onder doorslaand vocht dat je woning binnentreedt.
Als je woning onvoldoende akoestisch geïsoleerd is en bijgevolg gevoelig is voor buren- en omgevingslawaai.

Voordelen
Een muur isoleren brengt een aanzienlijk aantal pluspunten met zich mee.

Een warmere woning. Daardoor wordt je woning warmen en stijgt je woongenot aanzienlijk
Je stookkosten worden veel lager. Elk jaar weer geniet je van dit voordeel, en na een bepaald aantal jaren zal de besparing op de stookkosten de kosten van de isolatie zijn voorbijgestreefd
Problemen met doorslaand vocht worden verholpen. Daardoor wordt de vorming van schimmels, aantasting van de constructie en bederf van het leefklimaat eveneens geremedieerd
Geluiden van buitenaf worden gedempt
Bij het gebruik van bepaalde soorten gevelisolerende materialen die brandwerend zijn is je woning beter beschermd tegen brand;
Met gevelbedekking van hout, PVC of steen over de nieuwe isolatielaag ziet je woning er plots heel anders uit. Daardoor stijgt ook de verkoopwaarde.
Je buitenmuur is veel beter bestand tegen externe invloeden zoals neerslag, vorst en roet. Dat is vooral relevant wanneer de muur van je gevel in slechte conditie verkeert.

Meer voordelen? Ontvang advies en prijzen op maat

Hoe gevelisolatie plaatsen?
Gevelisolatie langs de buitenzijde is de meest gekozen optie. Daarbij wordt er een laag isolerend materiaal langs de buitenkant van de gevel bevestigd. Dit materiaal wordt vervolgens afgedekt met een laag decoratieve en beschermende gevelbekleding.

Gevelisolatie langs de binnenkant van de woning wordt wel toegepast, maar eigenlijk alleen als isoleren van de muur langs de buitenzijde echt geen optie is.
Buitenmuurisolatie
Voor isolatie van de buitenmuur heb je keuze uit veel werkzaamheden en materialen. Om te beginnen is het de vraag of isolatie van de spouw in de muur mogelijk is. Dit is doorgaande de goedkoopste optie. Heeft je muur echter geen spouw, dan kan er gevelisolatie langs de buitenkant of langs de binnenkant plaatsvinden.

Spouwmuurisolatie
Als je wél een spouwmuur hebt, maar toch tegen hoge stookkosten of vochtoverlast oploopt, dan kan je de spouw in je muur laten isoleren. Dit is gelukkig een vrij eenvoudig proces. Je spouwmuur laten isoleren is bovendien meestal niet duur. Er wordt meestal een vloeibaar isolatie materiaal zoals PUR in de spouw gespoten onder hoge druk.

Ook kan de spouw volgeblazen worden met polystyreen (EPS) korrels. In ieder geval zal de aannemer je spouw vullen met isolatiemateriaal, waardoor je woning aanzienlijk beter geïsoleerd raakt.
Muur langs binnen isoleren
Gevelisolatie langs binnen is een mogelijkheid, maar wordt zelden uitgevoerd. Het zorgt namelijk voor fikse overlast en de behaalde isolatiewaarden zijn doorgaans lager. Je zal om te beginnen de betreffende gevelmuur helemaal leeg moeten maken en je huisraad terzijde schuiven. Er wordt dan aan de gevelbinnenkant isolatiemateriaal aangebracht.

Dit materiaal wordt dan afgedekt met een voorzetwand, bijvoorbeeld van gipsplaat. Houd er rekening mee dat deze laag vaak een beperkt dragen vermogen heeft. Ook kunnen er, zeker in de hoeken en naden, achteraf koudebruggen overblijven waarlangs toch een deel van de warmte ontsnapt.
Welke gevelisolatie kiezen?
Buitenmuurisolatie door een vakman gaat relatief snel. Zowel voor de gevelisolatie als de gevelbedekking op de isolatie komen er verschillende mogelijkheden in aanmerking. e aannemer kan je helpen met het kiezen voor de juiste werkwijze in jouw situatie.

Het isolatiemateriaal kan in overleg met de aannemer gekozen worden. Daarbij is het van belang wat de belangrijkste doeleinden van de gevelisolatie zijn: warmtebehoud, vochtisolatie, geluidsdemping of alle drie. Kunststoffen zoals mineraalwol, XPS, EPS, PUR en PIR zijn veel gebruikte materialen met een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Ook natuurlijke materialen als houtvezels, wolvlokken, kokosvezels en jute worden gebruikt.

Na het isoleren van de gevel aan de buitenzijde wordt een laag gevelbedekkend materiaal gemonteerd. Er zijn veel mogelijkheden, die van elkaar verschillen in hun onderhoudsbehoefte, decoratieve waarde en prijsklasse. Natuursteen is bijvoorbeeld prijzig, maar zeer solide en onderhoudsarm. Kunststof platen in verschillende kleuren en patronen is niet iedereens favoriete keuze, maar heeft ook weinig onderhoud nodig en is goedkoop. Hout varieert in prijs afhankelijk van de houtsoort, en kan een erg aantrekkelijk resultaat opleveren. Ook metalen platen, spuitkurk, baksteen en steenstrips behoren tot de mogelijkheden. En dan is er nog het geliefde pleistermateriaal crepi.

Vraag advies aan een gevelspecialist


Gevel met crepi bepleisteren
Crepi is een verzamelnaam voor pleistermaterialen die een stevige en mooie afwerking bovenop de gevelisolatie kunnen vormen. Elke soort crepi heeft zijn eigen voordelen, en je kunt dus kiezen voor een afwerking met crepi die helemaal aansluit bij jouw behoeften. Zo is er crepi op kunstharsbasis dat erg goed bestand is tegen schade, en minerale pleister die een goed waterkerend vermogen heeft.

Gevelisolatie met crepi kan in verschillende texturen en kleurtinten worden aangebracht, en doet vaak wonderen voor het uiterlijk van je woning.
Steenstrips
Steenstrips zijn goedkope en praktische platen bedekt met vlakken baksteen, natuursteen of kunststeen. Ze zien er aantrekkelijk uit en verhogen de isolatiewaarde van de woning licht. Op korte afstand zijn steenstrips nauwelijks te onderscheiden van een echte stenen muur.
Hoe duur is gevelisolatie?
De prijzen voor gevelisolatie lopen flink uiteen. Ze hangen sterk af van de gebruikte isolatiematerialen op de gevel, het soort gevelbekleding en een eventuele voorbehandeling van de muur.

Wanneer je het isoleren van je gevel en andere gevelwerken laat uitvoeren door een vakman schommelen de prijzen gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter.

Uiteraard is het altijd een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen in je buurt. Door hun diensten en prijzen onderling te vergelijken kan je de beste keuze nemen voor jouw woning.

Gevelisolatie en premies
Je kan de kosten voor het isoleren van je gevel trouwens drukken door een premie voor gevelisolatie bij de regionale overheid en/of je gemeente aan te vragen. Op die manier kan je een deel van de kosten recupereren.

De Vlaamse overheid heeft het namelijk tot doel gesteld om energiezuinig wonen te bevorderen. Daarom stelt het een reeks premies in het vooruitzicht voor wie zijn huis laat isoleren.

Hoe hoog de premie voor jou uitvalt hangt af van de gebruikte materialen en het oppervlak van de gevel dat je laat isoleren. Online vindt je al heel wat informatie en kan je een inschatting maken. Maar ook een vakman kan je direct vertellen wat voor premie of subsidie loont voor het isoleren van je gevel.

Laat je adviseren en vergelijken prijzen voor gevelisolatie van meerdere vakmannen tegelijk via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.