Crepi gevel: renovatie, onderhoud en isolatie


Een crepi gevel is een ideale keuze wanneer jouw huis aan renovatie toe is, maar ook bij nieuwbouwprojecten kan deze bepleistering een interessante optie zijn. Door het brede kleurenpalet en de vele uitvoeringsstijlen die crepi aanbiedt, past het bij zo goed als alle woningstijlen!

Een bijkomend voordeel is dat je bij het plaatsen van crepi, de gevel gelijktijdig kan laten isoleren. Lees hieronder meer over welke soorten crepi gevels er bestaan, de voor- en nadelen en de prijzen.

Wat is crepi?

Een crepi gevel is simpelweg een gevelbekleding waarbij de buitenmuur bepleisterd wordt met een materiaal dat grotendeels bestaat uit een mengsel van zand en cement. Door deze sierpleister aan te brengen geef je je huis een hele nieuwe uitstraling.

Het is perfect voor authentieke, landelijke woningen, maar ook voor strakke, moderne gebouwen. Kortom, deze universele bepleistering past bij elke bouwstijl!

Voor een crepi gevel kan je kiezen uit een enorm groot kleurenpalet van meer dan 800 kleuren. Door bepaalde weersomstandigheden kan de kleurintensiteit wel verminderen. Verder absorberen donkere kleuren veel warmte waardoor deze niet geschikt zijn in combinatie met isolatie.

Daarnaast heeft een crepi gevel niet alleen esthetische voordelen, maar ook functionele. Crepi is namelijk een waterbestendig materiaal en vormt hierdoor een bijkomende isolerende factor voor je woning.

🏠 Crepi gevel: offertes op maat 🏠

Op zoek naar advies en offertes op maat? Doe een aanvraag en ontvang gratis en vrijblijvend tot 5 prijsoffertes op maat van specialisten in crepi uit je regio en bespaar zo tot 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Waarom gevel bepleisteren met crepi?

Crepi geeft je huis een elegante uitstraling, maar heeft daarbovenop nog tal van andere voordelen. Je ontdekt ze hieronder!

Weerbestendig

Sierpleister kan ontzettend goed tegen allerlei weersinvloeden. Het geeft je huis dus extra bescherming tegen vocht en wind. Een goede bescherming is erg belangrijk, want als je gevel niet voldoende beschermd is dan kan dit leiden tot vocht in huis.

Wanneer je vocht in huis hebt, dan kunnen er schimmels ontstaan en die zijn slecht voor je huis én je gezondheid. Extra bescherming is dus geen overbodige luxe!

Elegante uitstraling

Sierpleister geeft je woning een elegante uitstraling. Het zorgt voor een afwerking die tot in de puntjes in orde is. Als je sierpleister als afwerkingsmateriaal gebruikt, dan krijg je een mooi egale en nette afwerking.

Waarom kiezen voor een crepi gevel?

Goedkoop met een rijke uitstraling

Sierpleister is niet enkel mooi, maar ook nog eens erg betaalbaar. Je krijgt dus een rijke uitstraling, voor een goedkope prijs. Wat wil je nog meer?

Uitgebreide keuze

Een ander voordeel van sierpleister is dat het verkrijgbaar is in alle mogelijke kleuren. Je kan je creativiteit gewoon de vrije loop laten gaan. Niets is té gek, want er zijn geen grenzen. Door het uitgebreid aanbod, past sierpleister goed bij elke woning!

Crepi gevel: prijs per m²

Er bestaan twee soorten crepi gevels, een ruwe en een gladde uitvoering. Beide zijn mogelijk in combinatie met isolatie.

Ontvang je prijs op maat

Synthetische gevelpleister

Crepi op siliconenbasisDeze pleister, ook wel siliconen- of kunstharspleister genoemd, is de egalere variant van de minerale gevelpleister en wordt gemaakt op basis van kunsthars. Dit type pleister wordt in twee of drie lagen aangebracht. Door de elasticiteit is deze pleister resistenter tegen vocht, slagregens, krassen, scheuren en vuil.

De synthetische pleister vormt een uitstekende combinatie met buitenmuurisolatie en wordt eigenlijk meer gebruikt als afwerkingslaag van de isolatie dan als gevelbekleding zelf. Het is een perfecte keuze voor een moderne woning door de strakke uitstraling die het geeft.

👉 Synthetische sierpleister kost gemiddeld € 70 per vierkante meter.

Minerale gevelpleister

Wat is minerale crepi?De minerale gevelpleister heeft een authentieke uitstraling en bestaat uitsluitend uit natuurlijke materialen zoals cement, kalk, zand en water.

Deze ecologische pleister is ruwer dan de synthetische gevelpleister en wordt in een dikke laag aangebracht. Hierdoor is die ideaal voor het renoveren van oudere huizen die wel wat oneffenheden kunnen hebben.

Verder is de minerale pleister dampopen waardoor opstijgend vocht voorkomen kan worden en de gevel goed kan blijven ademen.

Dit is opnieuw een voordeel voor het renoveren van oudere huizen aangezien die vaak last hebben van opstijgend vocht. Verder biedt dit type pleister de mogelijkheid om een patroon aan te brengen in je gevel.

👉 Minerale gevelpleister kost gemiddeld zo’n € 65 per vierkante meter.

Crepi gevel: reiniging en herstelling

Als je wilt dat je gevel er altijd mooi uit blijft zien, dan is het af en toe wel nodig dat je je crepi gevel reinigt en herstelt, maar hoe doe je dat het best?

Crepi gevel reinigen

Als je van plan bent om crepi te gaan reinigen, dan moet je ervoor zorgen dat je dit altijd voorzichtig doet.

Als je niet voorzichtig bent en je iets verkeerd doet, dan kan het zijn dat je iets beschadigt. Soms is het dus beter dat je het laat reinigen door een professional!

Maar je kan crepi perfect zelf reinigen. De gebruikte methode hangt af van het soort crepi die op je gevel staat.  Bij natuurlijke crepi mag je geen hogedrukspuit gebruiken omdat je hiermee de gevel beschadigt.

Je gevel jaarlijks een keer schoonspuiten met een tuinslang is in de meeste gevallen een effectieve methode om je gevel schoon te houden.

Als je synthetische of silicone crepi hebt kan je dit wel met een hogedrukspuit reinigen. Pas wel op met de hoeveelheid druk. Een lage druk wordt hiervoor aangeraden.

Opgelet! Ga crepi niet zelf reinigen met azijn of zoutzuur. Gevelpleister is namelijk een kalkproduct, wat slecht reageert op zouten en zuren.

Een vakman kan op professionele en grondige wijze je crepi reinigen. Als het vuil er niet direct afgaat met een beetje water, laat je dit best over aan een gespecialiseerd bedrijf.

👉 De kostprijs voor een gevelreiniging ligt tussen de €6 en €12 per m²

Ontdek je scheurtjes en delen van je crepi die afbrokkelen? Je hebt meestal tot tien jaar garantie voor herstellingswerken aan je crepi. Zolang de schade niet berokkend is door externe factoren kan je dus kosteloos je gevelpleister laten herstellen.

Laat je crepi-gevel onderhouden door een ervaren vakman

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Crepi gevel herstellen

Na enige tijd, meestal een aantal jaar, is het mogelijk dat je sierpleister gevel een opknapbeurt nodig heeft. Sommige aannemers zorgen voor een gratis herstelling, wanneer de garantie nog niet is verstreken. Meestal krijg je op sierpleister een garantie van 10 jaar.

👉 Opgelet: je hebt geen recht op garantie als de oorzaak te wijten is aan externe factoren! Soms is het moeilijk om de oorzaak te bepalen, daarom kan het zeker geen kwaad om contact op te nemen met je aannemer. Op die manier ben je zeker!

Als je sierpleister zijn uitstraling heeft verloren en het dringend tijd is voor herstelling, dan zijn er gelukkig een aantal zaken die je zelf kunt doen! Let wel op, want als je vochtproblemen hebt moet je deze eerst aanpakken, anders heeft het herstel van je sierpleister helemaal geen zin. Je kan vochtproblemen oplossen door het aanbrengen van een waterkerende laag onderaan de muren.

  • Schilderen: Als reinigen geen zin heeft en je gevel niet te erg beschadigd is, dan kan je ervoor kiezen om je sierpleister te schilderen. Er bestaan hiervoor speciale verfsoorten en materialen.
  • Kalei: Heb je grote scheuren in je sierpleister? Dan is kalei de oplossing! Kalei is namelijk ideaal om oneffenheden mee weg te werken. Kalei beschermt daarnaast ook tegen vocht.
  • Buitenvuller: Ook met een buitenvuller kan je scheurtjes herstellen en opvullen. Hou er wel rekening mee, dat ze nog zichtbaar blijven.

Crepi gevel voor een frisse look

Isolatie crepi gevel

Sierpleister is eigenlijk de ideale afwerking van gevelisolatie. De sierpleister zorgt er namelijk voor dat de isolatielaag extra beschermd wordt tegen vocht. Als je dus sierpleister en isolatie met elkaar combineert, dan maakt vocht in je huis geen kans!

Daarnaast verbeter je er ook de energieprestaties en uitstraling van je woning mee.

Als je sierpleister en isolatie met elkaar combineert, dan heb je dus de ideale bescherming tegen allerlei weersinvloeden. Minerale gevelpleister in combinatie met isolatie kost gemiddeld tussen de €80 en €100 per vierkante meter en synthetische sierpleister met isolatie kost tussen de €90 en €110 per vierkante meter.

Laat je gevel isoleren

Crepi gevel zelf plaatsen of niet?

Kan je sierpleister zelf plaatsen of doe je dat beter niet? Je zal het je misschien wel afvragen. Maar het antwoord op deze vraag is erg afhankelijk. Als je zelf erg handig bent, dan kan je deze gevelwerken zelf uitvoeren. Hoe je het doet is afhankelijk van de soort die je kiest.

Meestal wordt de gevel eerst opgeschoond, waarna de sierpleister geplaatst wordt met een wapeningsnet( dat voorkomt scheuren in de buitenmuur). Synthetische pleister wordt in drie lagen aangebracht: eerst de basislaag, dan een hechtingslaag en vervolgens de afwerkingslaag.

Minerale pleister wordt meestal maar in één laag aangebracht. Sierpleister aanbrengen is niet supermoeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet.

De sierpleister bepaalt namelijk de uitstraling van je woning en daarom is het soms beter om dit te laten doen door vakmannen. Als je zeker wilt zijn van de beste prijs, dan is het verstandig om verschillende offertes met elkaar te vergelijken!