Gevel impregneren: prijs, stappenplan en producten
Een gevel impregneren is een belangrijke stap om je muren te beschermen en vocht buiten te houden. dit artikel ontdek je hoeveel het kost om een gevel te impregneren, welke stappen nodig zijn en welke producten gebruikt worden bij het impregneren.
Inhoud
Betekenis: wat houdt gevel impregneren in?
Wat houdt gevel impregneren precies in? Kort gezegd maakt men de gevel waterafstotend met een specifieke vloeistof, zodat water van buitenaf niet meer in de muur kan doordringen. Dat waterafstotende middel brengt men op de muur aan.
Het middel trekt diep in de muur en vormt een laag dat het vocht en vuil van buitenaf tegenhoudt. Zo bescherm je je muren tegen waterschade van buitenaf. Dat is belangrijk, want vocht in de muren kan grote gevolgen hebben, zoals schade aan de pleister of schimmels.
Wat is het verschil tussen muren impregneren en muren injecteren?
Wie heeft gehoord van muren impregneren, verwisselt het soms met muren injecteren. Toch zijn de beide acties niet hetzelfde en hebben ze een ander doel bij gevels en muren.
Wanneer je een gevel laat impregneren, zul je een vloeistof aanbrengen op de buitenkant van de muur. Bij het injecteren van muren werkt dat anders. Daar zal de vakman een vochtwerende stof aanbrengen in de muur zelf.
Deze verschillende methodes hebben elk hun eigen doel. Het doel van gevelimpregnatie is om vocht van buitenaf, zoals regenwater, tegen te houden. Dat vocht kan in de muur binnendringen, waardoor het de muur kan beschadigen.
Als het vocht niet van buitenaf, maar uit de grond komt, dan moet je de muur injecteren, om te voorkomen dat het vocht verder door de muur stijgt.
Gevel impregneren kosten
Een gevel impregneren is een goede investering voor je huis. Maar zoals bij alle investeringen, hangt er een prijskaartje aan. De prijs voor het impregneren van een gevel is redelijk, maar hangt af van een aantal factoren. Zo zullen de grootte van de gevel, het materiaal en de arbeidskosten de prijs doen stijgen.
In het algemeen kost het impregneren van je gevel tussen de 450 en 750 euro bij een rijhuis. Voor een alleenstaand huis is die prijs hoger, want er is meer oppervlakte om te behandelen. Dan spreken we over 1.200 tot 1.800 euro.
Meestal wordt die prijs echter per vierkante meter gegeven
Het gewoon impregneren van gevels kost ongeveer 8 à 10 euro per vierkante meter.
Prijsbepalende factoren
Er zijn dus factoren die de eindprijs kunnen beïnvloeden. Een eerste factor is de oppervlakte van de buitenmuur die behandeld moet worden. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs zal liggen.
Tegelijk zal ook het impregneermiddel dat je kiest de prijs doen oplopen. Niet elk impregneermiddel heeft immers dezelfde prijs.
Ook de voorafgaande werkzaamheden, alvorens het impregneren van de buitenmuur kan gebeuren, kunnen extra geld kosten. Zo kan het zijn dat de gevel ook gereinigd en gevoegd moet worden.
Je betaalt ook net iets meer wanneer je een specialist je gevel laat impregneren dan wanneer je het zelf zou doen.
Gevel reinigen en impregneren
Wanneer je eerst je gevel moet reinigen voordat je de buitenmuur kunt impregneren, zul je wat meer moeten betalen. De gevelspecialist moet mossen, algen en vuil verwijderen van je gevel, voor hij de gevel kan beschermen.
Bovendien worden niet alle gevels op dezelfde manier gereinigd. De specialist zal moeten bepalen hoe hij het specifieke materiaal van je gevel gaat reinigen. Dat komt neer op een meerprijs van 5 tot 20 euro per vierkante meter.
Gevel reinigen, voegen en impregneren
Bovendien kan die prijs nog oplopen. Als de gevel niet alleen gereinigd maar ook opnieuw gevoegd moet worden om schade te herstellen, zal de prijs verder stijgen. Die prijs hangt af van de kosten voor het voegen van de gevel.
Wanneer gevel impregneren?
Er zijn meerdere momenten waarop je kunt kiezen voor gevelimpregnatie. Je kunt het preventief laten doen om je muren tegen vocht te beschermen. Daardoor zullen je muren gespaard blijven van vochtgerelateerde problemen.
Je kunt het ook doen om verdere problemen te bestrijden als je al vocht in de muur hebt. Dat komt doordat het impregneren een coating aanbrengt, waardoor water niet meer door de muur kan dringen. Omdat er geen nieuw water bijkomt, zal het vocht dat in de muur zit opdrogen. Zo voorkom je verdere problemen.
Een laatste moment waarop je kunt kiezen voor gevelimpregnatie, is wanneer je net je hele gevel hebt laten reinigen. Op dat moment kun je de waterafstotende coating aanbrengen en zo mossen en algen op je gevel voorkomen. Je kunt zo ook langer genieten van een schone gevel.
Hoe vaak moet je een buitenmuur impregneren?
Hoe vaak je het proces van gevelimpregnatie moet herhalen hangt af van het product waarmee de behandeling werd gedaan en de weersomstandigheden. In het algemeen gaat de coating ongeveer tien jaar mee.
Waarom gevel impregneren?
Er zijn dus verschillende redenen om je gevel te impregneren. Vooral als je vochtproblemen hebt die van buitenaf komen, kan een waterafstotende coating enorm helpen. Hierdoor worden schimmels door vocht in de muur voorkomen.
Daarnaast houdt het impregneren je gevel langer schoon, omdat mossen en vuil zich minder snel kunnen vasthechten. Ook beschermt het impregneren de muur vanbinnen, waardoor hij niet beschadigd wordt.
Nadelen
Toch zijn er natuurlijk ook nadelen aan het impregneren van de gevel.
Een eerste nadeel is dat het een klus is die ongeveer elke tien jaar herhaald moet worden. Het is dus niet permanent. Sommige specialisten geven wel een garantie op een bepaald aantal jaren bescherming.
Daarnaast is er aardig wat voorbereiding nodig wanneer je je gevel impregneert. Je moet namelijk een propere gevel hebben. Het is mogelijk dat er eerst reinigings– en herstellingswerken uitgevoerd moeten worden. Die voorbereiding kan extra kosten en werk met zich meebrengen.
Een laatste nadeel is dat een geïmpregneerde gevel latere werkzaamheden aan de gevel moeilijker maakt. Zo zijn er enkele renovaties of behandelingen die niet kunnen worden uitgevoerd op een geïmpregneerde gevel, bijvoorbeeld het schilderen van de gevel.
Hoe gevel impregneren?
Voorbereidende fase
Het eerste wat je moet doen wanneer je zelf aan de slag wil, is de juiste producten en materialen kopen. Je moet beschermende kledij, het juiste impregneermiddel en afdekmateriaal aanschaffen.
Wanneer je gevel te hoog is om ervan op de grond aan te kunnen, moet je ook een steiger of hoogtewerker huren. Kies zeker voor een middel van hoge kwaliteit.
Daarnaast moet je ook de ramen en deuren afdekken met een plasticfolie. Dit doe je het beste vóór het reinigen van de gevel. Door de ramen en deuren te bedekken, zorg je ervoor dat ze beschermd zijn tegen het impregneermiddel.
Ten slotte moet je, zoals eerder gezegd, de gevel schoonmaken en eventuele beschadigingen herstellen, indien nodig. Als je dat niet doet, kan het middel niet in de poriën van de gevel trekken.
Wanneer je deze zaken niet zelf wilt regelen, laat je de klus het beste aan professionals over. Zij hebben ook de meeste ervaring en zullen de uitvoering van de werken goed laten verlopen.
Aanbrengen van impregneervloeistof
Vervolgens ga je het impregneermiddel aanbrengen op de muur. Dit doe je het beste met een drukspuit. Je moet dan van boven naar onder werken. Rollers kunnen ook gebruikt worden bij bepaalde producten.
Laat vervolgens de gevel minstens 24 uur drogen en zet gedurende die tijd geen spullen tegen de gevel. Na 24 uur kun je de beschermende folie van de deuren en ramen afnemen.
Waarop letten bij het impregneren van een gevel?
Als je je gevel wilt laten impregneren, zijn er wel een aantal aandachtspunten. Zo impregneer je je gevel best niet bij koud of vochtig weer. Vermijd deze klusjes dus in de winter en stel ze uit tot de zomer.
Ook is het belangrijk dat je de juiste middelen kiest voor je gevel. Een gevel kan immers uit verschillende materialen gemaakt zijn. Zorg dat de reinigingsmethode en het impregneren van de gevel passen bij het materiaal, anders heb je misschien een verminderd resultaat of eventuele verkleuringen. Materialen waarbij impregneren kan, zijn baksteen, crepi, hout en beton.
Let ook op de oorzaak van het vocht in je muur dat je wilt bestrijden. Een gevel impregneren gaat alleen helpen bij vocht van buitenaf, maar niet bij opstijgend vocht vanuit de grond. Na verloop van tijd zal het water in de muur vanzelf opdrogen, wat niet het geval is met water uit de grond.
Kan ik zelf mijn gevel impregneren?
Als je de juiste knowhow hebt, is het mogelijk om je gevel zelf te impregneren. Als je het sneller gedaan wilt hebben, zonder grote kans op fouten, laat je het klusje het beste over aan een vakman. Die zal de oppervlakte van de gevel dan in een mum van tijd voorzien van een coating tegen vocht van buitenaf.
Welke producten gebruiken?
Zoals eerder gezegd, gebruik je het beste producten van hoogstaande kwaliteit, die aangepast zijn aan het materiaal waaruit jouw gevel is gemaakt. Er zijn echter verschillende soorten impregneermiddelen.
Zo zijn er crèmes die je op je gevel aanbrengt met een roller. Die methode vergt meer werk, maar het is relatief eenvoudig om te doen. Zo kun je bijvoorbeeld iets meer knoeien, omdat je druppels snel kan wegvegen. Tegelijk moet je bij deze methode geen ramen of deuren bedekken, want je kunt er gewoon langs rollen.
Een tweede optie is een product op waterbasis. Dit is de goedkoopste optie en is ook eenvoudig aan te brengen: je moet het gewoon op de buitenmuren spuiten.
Naast een lagere prijs, heeft het ook nog een ander voordeel. Het is namelijk ook de milieuvriendelijkste optie. Wel is er een nadeel. Als je je gevel een keer behandelt met een impregneermiddel op waterbasis, kun je daarna niet opnieuw een product op waterbasis aanbrengen.
Ten slotte bestaan er ook oplosmiddelhoudende impregneermiddelen. Dat breng je best aan op ondergronden die eerder al met andere producten werden geïmpregneerd. In tegenstelling tot de andere middelen, moet je met dit middel zeer precies te werk gaan. Het juiste middel voor je ondergrond, beschermende kledij en het volgen van instructies zijn hier onontbeerlijk.
Is het mogelijk om een geïmpregneerde buitengevel te schilderen?
Het is niet mogelijk om geïmpregneerde gevels te schilderen. Andere gevelwerken worden ook het beste eerst gedaan, vóór het impregneren.
Muren zelf impregneren vs laten impregneren
Het prijsverschil tussen zelf je gevel impregneren of het laten doen door een vakman, is miniem. Dat komt doordat je zelf nog steeds heel wat materiaal moet voorzien om de klus te klaren.
Bovendien kom je misschien in aanmerking voor een verlaagd tarief als je woning minstens 10 jaar oud is. Tegelijk kan een vakman met ervaring de klus in een mum van tijd klaren.
Alternatief voor gevel impregneren
Een alternatief voor het impregneren van je gevel is het kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. Door een nieuwe gevelbekleding te kiezen, kun je een beschadigde of slecht geïsoleerde gevel ook meteen aanpakken, naast het bestrijden van vocht. Zo los je meerdere problemen op in een keer.
Overweeg je om je gevels te laten impregneren? Vul het formulier in en vergelijk offertes
Als je geïnteresseerd bent in het impregneren van je gevels, kun je gratis een offerte vragen bij een vakman. Zo voorkom je vochtproblemen in de toekomst!