Voegwerken: waarom herstellen en prijs per m²

Je gevel lijkt op het eerste zicht in orde, tot je de voegen nader bekijkt. Je merkt dat de voegen niet meer in goede staat zijn. Je weet dus dat het tijd wordt om je voegwerk te laten herstellen. Wat zijn de mogelijkheden en hoeveel zullen deze gevelwerken je kosten? Dat ontdek je hier!

Waarom voegwerken herstellen?

Er zijn verschillende redenen waarom je het voegwerk van je gevel het best kunt laten herstellen. Allereerst is het belangrijk dat het voegwerk hersteld wordt, omdat het voor een groot deel het uiterlijk van je gevel bepaalt. Je gevel bestaat namelijk uit 15 tot 25 procent uit voegen. Het voegwerk zal daarnaast ook het metselwerk beschermen. Reden genoeg om je voegwerk te herstellen dus!

Als je je voegwerk laat herstellen, dan is het wel belangrijk da dit goed gedaan wordt. Als de voegmortel slecht wordt aangebracht, dan kan er na verloop van tijd schade ontstaan. Alleen voegwerk dat goed hersteld wordt is goed genoeg bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Daarnaast kunnen de voegen ook sneller loskomen als het niet goed wordt gedaan. Bedenk daarom of het wel een goed idee is om het zelf te doen. Als je niet zo handig bent, kan je misschien beter kiezen voor een professional!

Vergelijk tot 5 gevelwerkers

Voegwerken prijzen

Het is misschien wel handig dat je weet hoeveel het herstel van je voegwerken je zal kosten. Er zijn verschillende soorten van voegwerken, dus de prijs zal voornamelijk afhangen van het soort voegwerk dat je kiest. Hieronder vind je een handig overzicht per soort!

Wat kost voegwerk per m²?

Platvol

Voor platvol voegwerk betaal je gemiddeld tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter.

Verdiepte voeg

Dit soort voegwerk kost je zo’n 8 tot 12 euro per vierkante meter.

Teruggehouden voeg

Voor deze methode betaal je tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter.

Schaduwvoeg

Hiervoor betaal je tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter.

Knipvoeg

Deze methode kost je tussen de 60 en 100 euro per vierkante meter.

Snijvoeg

Voor deze methode betaal je tussen de 60 en 100 euro per vierkante meter.

Soorten voegen

Er zijn verschillende soorten voegen. Je kunt ze onderscheiden in types en kleuren. Hieronder meer info!

Voegkleuren

Ook de kleur die je kiest voor de voegen is van belang. Kies grijs als je een donkerdere uitstraling van je gevel wilt. Kies voor beige als je extra klasse wilt en kies wit als je wilt dat de stenen van je gevel meer opvallen!

Type voegen

Voegen zijn er in allerlei types, vol, plat, gekamd, enzovoort. Deze verschillende types kunnen nog eens onderling gecombineerd worden. Hierdoor zijn er ontzettend veel mogelijkheden! Hieronder enkele voorbeelden:

Gladde voeg:

Als je kiest voor deze methode, dan zal dit je wel wat meer kosten. Dat komt omdat deze methode heel wat tijd vergt. Deze voeg moet namelijk erg glad afgewerkt worden. Daarom heeft deze methode zo’n mooi egaal resultaat.

Dichtgestreken voeg:

Deze methode is populair, omdat het zo’n goede prijskwaliteitverhouding heeft. Als men op deze manier gaat voegen, wordt de voeg erg stevig aangedrukt. Hierdoor is de voeg sterk en dicht de muur goed af.

Knipvoeg:

Dit is een van de duurste methodes, maar het is ook een van de methodes met het mooiste resultaat. Daarom wordt het vaak toegepast op monumenten. Het is geen eenvoudige methode, waardoor je deze methode het best laat uitvoeren door een professional!.

Kamvoeg:

Deze methode is relatief goedkoop. Het nadeel is dat het minder duurzaam is. Dat komt omdat de structuur van deze voeg vrij open is en daardoor wordt vocht makkelijker opgenomen.

Hoe voegwerk herstellen? Het stappenplan

Ben je zelf erg handig? Dan kan je er zeker voor kiezen om de voegwerken zelf te doen. Weet wel dat het belangrijk is dat het goed gedaan wordt, om duurzaamheid te garanderen. Als je van plan bent om de voegwerken zelf te doen, dan kan je vast wel enkele tips gebruiken! Hieronder vind je alvast een handig stappenplan!

Stappenplan voegwerken:

De voorbereiding:

Zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt die je nodig hebt. Dit heb je zeker nodig: mortelbord, metselmortel, staalborstel, zachte borstel, truweel, mortelkuip, halfrond voegijzer, hamer, beitel, krabber, zoutzuuroplossing en slijpschijf.

Stap 1: maak de voegen open

Het eerste wat je moet doen is het openmaken van de voeg. Hoe je dit doet hangt af van hoe moeilijk het los te krijgen is, soms kan een krabber volstaan, maar in andere gevallen kan een hamer en beitel nodig zijn. Maak de voeg open tot ongeveer 2 cm diepte, de slijpschijf kan je hierbij helpen.

Stap 2: maak de gevel schoon

Maak nu de gevelstenen schoon. Dit kan je met behulp van een tuinslang en een borstel. Het is namelijk belangrijk dat onzuiverheden weg zijn. Indien nodig kan je een zoutzuuroplossing gebruiken, maar leng het wel aan met water.

Stap 3: maak de voegmortel

Eens de gevel schoon is, is het tijd om de voegmortel te maken. Om voegmortel te maken voeg je de nodige ingrediënten, samen met de juiste verhouding water toe in de mortelkuip. Het mengsel moet om goed te zijn plakken, maar toch een wat korrelig aanvoelen.

Stap 4: breng de voegmortel aan op de muur op het mortelbord

Breng eerst de voegmortel aan op een mortelbord en hou het bord dan horizontaal tegen de muur. Vul de uitgeholde voed dan met het voegijzer tot je de gewenste vorm hebt.

Stap 5: vul de verticale voegen op

Vul de verticale voegen eerst met de hand op. Daarna gebruik je het voegijzer voor de gewenste vorm.

Stap 6: maak de muur opnieuw schoon

Als de voegen gevuld zijn, dan is het tijd om de muur opnieuw schoon te maken om mortelresten te verwijderen. Dat doe je het best met een zachte borstel.

Stap 7: nabehandeling

Zorg ervoor dat je je gevel de komende dagen, na het aanbrengen van de mortel, af en toe vochtig maakt. Dit zorgt ervoor dat je gevel niet te snel droogt.

Stap 8: aanbrengen van vochtwerend middel

Deze stap is niet verplicht, maar wel aangeraden. Je kunt er namelijk voor kiezen om een vochtwerend middel aan te brengen op je gevel. Dat zorgt ervoor dat je gevel vochtbestendiger is. Als je dit wilt doen, dan moet je wel 1 a 2 weken wachten tot de voegmortel goed droog is!

Voegwerk vervangen? Vergelijk gevelwerkers!

Ben je van plan om een professional in te huren? Dan is het een goed idee om offertes van verschillende gevelwerkers met elkaar te vergelijken. Op die manier spaar je makkelijk heel wat kosten uit!