Voegwerken: waarom herstellen en prijs per m²

Je gevel lijkt op het eerste zicht in orde, tot je de voegen nader bekijkt. Je merkt dat de voegen niet meer in goede staat zijn. Je weet dus dat het tijd is voor een gevelrenovatie. In dit geval om de voegwerken te herstellen. Wat zijn de opties en hoeveel zullen deze gevelwerken je kosten? Ontdek het in dit artikel.

Ben je op zoek naar prijzen? Ontvang direct tot 5 gratis offertes via onze offertepagina.

Voegwerken prijzen

Het is misschien wel handig dat je weet hoeveel het herstel van je voegwerken je zal kosten. Er zijn verschillende soorten van voegwerken, dus de prijs zal voornamelijk afhangen van het soort voegwerk dat je kiest. Hieronder vind je een handig overzicht per soort!

Wat kosten voegwerken per m²?

Soorten voegen Richtprijs per m²
Platvol € 8 – 12
Teruggehouden voeg € 8 – 12
Schaduwvoeg € 8 – 12
Knipvoeg € 60 – 100
Snijvoeg € 60 – 100

Vergelijk tot 5 gevelwerkers voor voegwerken

Waarom voegwerken herstellen?

Er zijn verschillende redenen waarom je de voegwerken van je gevel het best kan laten herstellen. Allereerst is het belangrijk dat het voegwerk hersteld wordt, omdat het voor een groot deel het uiterlijk van je gevel bepaalt. Je gevel bestaat namelijk uit 15 tot 25 procent uit voegen. De voegwerken zullen daarnaast ook het metselwerk beschermen. Reden genoeg om je voegwerk te herstellen dus!

Als je de voegwerken laat herstellen, dan is het wel belangrijk da dit goed gedaan wordt. Als de voegmortel slecht wordt aangebracht, dan kan er na verloop van tijd schade ontstaan. Alleen voegwerk dat goed hersteld wordt is goed genoeg bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Daarnaast kunnen de voegen ook sneller loskomen als het niet goed wordt gedaan.

Bedenk daarom of het wel een goed idee is om het zelf te doen. Als je niet zo handig bent, kan je misschien beter kiezen voor een professional!

Waarom voegwerken herstellen?

Soorten voegen

Er zijn verschillende soorten voegen. Je kan ze onderscheiden in types en kleuren.

Voegkleuren

Ook de kleur die je kiest voor de voegen is van belang. Kies grijs als je een donkerdere uitstraling van je gevel wilt. Kies voor beige als je extra klasse wilt en kies wit als je wilt dat de stenen van je gevel meer opvallen!

Type voegwerken

Voegen zijn er in allerlei types, vol, plat, gekamd, enzovoort. Deze verschillende types kunnen nog eens onderling gecombineerd worden. Hierdoor zijn er ontzettend veel mogelijkheden! Hieronder enkele voorbeelden:

  • Gladde voeg: Als je kiest voor deze methode, dan zal dit je wel wat meer kosten. Dat komt omdat deze methode heel wat tijd vergt. Deze voeg moet namelijk erg glad afgewerkt worden. Daarom heeft deze methode zo’n mooi egaal resultaat.
  • Dichtgestreken voeg: Deze methode is populair, omdat het zo’n goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Als men op deze manier gaat voegen, wordt de voeg erg stevig aangedrukt. Hierdoor is de voeg sterk en dicht de muur goed af.
  • Knipvoeg: Dit is een van de duurste methodes, maar het is ook een van de methodes met het mooiste resultaat. Daarom wordt het vaak toegepast op monumenten. Het is geen eenvoudige methode, waardoor je deze methode het best laat uitvoeren door een professional!
  • Kamvoeg:Deze methode is relatief goedkoop. Het nadeel is dat het minder duurzaam is. Dat komt omdat de structuur van deze voeg vrij open is en daardoor wordt vocht makkelijker opgenomen.

Hoe voegwerk herstellen? Het stappenplan

Ben je zelf erg handig? Dan kan je er zeker voor kiezen om de voegwerken zelf te doen. Weet wel dat het belangrijk is dat het goed gedaan wordt, om duurzaamheid te garanderen. Als je van plan bent om de voegwerken zelf te doen, dan kan je vast wel enkele tips gebruiken! Hieronder vind je alvast een handig stappenplan!

Voorbereiding voegwerken

Zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt die je nodig hebt. Dit heb je zeker nodig: mortelbord, metselmortel, staalborstel, zachte borstel, truweel, mortelkuip, halfrond voegijzer, hamer, beitel, krabber, zoutzuuroplossing en slijpschijf.

Maak de voegen open

Het eerste wat je moet doen is het openmaken van de voeg. Hoe je dit doet hangt af van hoe moeilijk het los te krijgen is, soms kan een krabber volstaan, maar in andere gevallen kan een hamer en beitel nodig zijn. Maak de voeg open tot ongeveer 2 cm diepte, de slijpschijf kan je hierbij helpen.

Maak de gevel schoon

Maak nu de gevelstenen schoon. Dit kan je met behulp van een tuinslang en een borstel. Het is namelijk belangrijk dat onzuiverheden weg zijn. Indien nodig kan je een zoutzuuroplossing gebruiken, maar leng het wel aan met water.

Maak de voegmortel

Eens de gevel schoon is, is het tijd om de voegmortel te maken. Om voegmortel te maken voeg je de nodige ingrediënten, samen met de juiste verhouding water toe in de mortelkuip. Het mengsel moet om goed te zijn plakken, maar toch een wat korrelig aanvoelen.

Hoe voegwerk herstellen?

Breng de voegmortel aan op de muur

Breng eerst de voegmortel aan op een mortelbord en hou het bord dan horizontaal tegen de muur. Vul de uitgeholde voed dan met het voegijzer tot je de gewenste vorm hebt.

Vul de verticale voegen op

Vul de verticale voegen eerst met de hand op. Daarna gebruik je het voegijzer voor de gewenste vorm.

Maak de muur opnieuw schoon

Als de voegen gevuld zijn, dan is het tijd om de muur opnieuw schoon te maken om mortelresten te verwijderen. Dat doe je het best met een zachte borstel.

Nabehandeling

Zorg ervoor dat je je gevel de komende dagen, na het aanbrengen van de mortel, af en toe vochtig maakt. Dit zorgt ervoor dat je gevel niet te snel droogt.

Aanbrengen van vochtwerend middel

Deze stap is niet verplicht, maar wel aangeraden. Je kan er namelijk voor kiezen om een vochtwerend middel aan te brengen op je gevel. Dat zorgt ervoor dat je gevel vochtbestendiger is. Als je dit wilt doen, dan moet je wel 1 à 2 weken wachten tot de voegmortel goed droog is!

Voegwerken vervangen? Vergelijk gevelwerkers!

Ben je van plan om een professional in te huren? Dan is het een goed idee om offertes van meerdere gevelwerkers met elkaar te vergelijken. Op die manier vind je beste vakman voor jouw gevelrenovatie en spaar je mogelijk heel wat kosten uit.

Stel al je vragen over voegwerken en ontvang gratis advies en prijzen via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.