Buitenmuur schilderen: verf- en kleuradvies, tips en prijs per m²

Ziet jouw buitenmuur er afgeleefd uit? Dan wordt het tijd voor vernieuwing. Een likje verf kan veel helpen! Heb je nog nooit eerder je buitenmuur geverfd en vraag je af hoe je dat het beste doet?

Dan heb je geluk, want in dit artikel ontdek je alles wat je ooit wilde weten over het schilderen van je buitenmuur!

Buitenmuur schilderen: prijs per m²

Voor je begint met de buitenmuur te schilderen, is het handig om te weten hoeveel dat je zal kosten. Daarom hebben wij voor jou hieronder een handig overzicht gemaakt!

 • Zelf schilderen: als je je muur zelf schildert, dan kan je natuurlijk wat geld besparen. Je betaalt dan ongeveer zo’n € 10 à € 20 per vierkante meter voor de verfkosten. Daarbij moet je wel nog de materiaalkosten rekenen (verfkwasten, steiger, verfrollers). Door deze te lenen bespaar je geld uit!
 • Professional inhuren: als je wilt dat het verven op een professionele manier gebeurt, dan is het beter om een professional in te huren. Gemiddeld betaal je hiervoor zo’n € 20 à €40 voor één grondlaag en twee afwerkingslagen per vierkante meter.

Buitenmuur schilderen: welke kleur en verf?

Om je buitenmuur te verven heb je natuurlijk voornamelijk verf nodig, maar welke verf kies je het beste? Hieronder meer informatie!

Buitenmuur schilderen: welke kleur kiezen?

Welke kleur kiezen?

De juiste kleur voor je gevel, hang natuurlijk af van je smaak. Maar er zijn nog andere dingen waar je beter rekening mee kunt houden. Hieronder enkele tips!

 • Tip 1: pas de kleur aan je huisstijl aan: elke woning is anders, heeft een andere uitstraling en een andere bouwstijl. Hou daar dus ook rekening mee, wanneer je een nieuw kleur voor je gevel uitkiest. Kies het liefst voor een kleur die past bij de stijl van je huis!
 • Tip 2: vermijd koel wit: koel wit is niet de beste kleur voor een gevel. In combinatie met fel zonlicht kan dit kleur namelijk pijn doen aan de ogen. Bij koel wit kan je dus best wat kleur toevoegen, zoals bijvoorbeeld grijs.
 • Tip 3: hou rekening met de invloed van daglicht: wanneer je een kleur uitkiest, dan moet je ook rekening houden met het invloed van licht op de kleur. Licht kan kleur namelijk een heel nieuwe uitstraling geven. Het uiterlijk van je gevel kan dus erg veranderen per seizoen en tijdstip van de dag. Daarom is het belangrijk dat je de kleur in verschillende omstandigheden bekijkt.
 • Tip 4: Lichte kleuren gaan langer mee: je hoeft natuurlijk niet per se voor lichte kleuren te kiezen, maar het is wel zo dat lichte kleuren langer meegaan.

Welke verf kiezen?

Er zijn verschillende soorten verf waaruit je kunt kiezen. Het belangrijkste is dat je kiest voor verf dat vochtbestendig is en tegen een stootje kan. Om die reden wordt er veel voor acrylverf gekozen, maar ook minerale verven zijn een goede keuze.

 • Acrylverf: je buitenmuur kan je niet zomaar met elke verf schilderen. Het is namelijk belangrijk dat je kiest voor kwaliteitsvolle verf, met een goede beschermende werking. Je gevel komt namelijk onder heel wat weersinvloeden te staan. Een goede scherm moet je muur daartegen kunnen beschermen. Als je kiest voor een verf op basis van acryl, dan kies je voor verf dat waterafstotend en dampdoorlatend is. Deze verf houdt ook UV-stralen tegen en blijft steeds kleurvast. Daarnaast is er keuze van kleuren genoeg!
 • Minerale verf: minerale verf geeft een matte en gesofisticeerde look. De gevel heeft de mogelijkheid om te ademen en geeft vocht in je huis geen kans. Met deze soort verf heb je een zichtbare gevelstructuur en dat zorgt voor een mooi effect.

Buitenmuur schilderen: welke verf kiezen?

Hoe buitenmuur verven?

Je buitenmuur verven is niet zo simpel dan je denkt, er komt namelijk heel wat bij kijken. Hieronder een kort overzicht!

Voor je kan beginnen met verven, moet je er eest voor zorgen dat je muur vuilvrij is. Anders zal de verf zich niet goed hechten. Dit kan je meestal makkelijk met water en een neutraal reinigingsmiddel. Als er verflagen loszitten of wanneer er sprake is van witte aanslag, dan kan je dit verwijderen met een harde borstel.

Bij witte aanslag mag je wel geen water gebruiken, let daar dus op! Is er sprake van mosvorming? Dan kan je het best een hogedrukreiniger gebruiken. Daarna kan je een anti-mosproduct gebruiken. Als er voegen loskomen, dan moet je deze eerst uitslijpen en vervolgens opnieuw voegen. Als dit het geval is, dan moet je wel minstens 2 weken wachten voor je begint te verven.

Als je gevel proper is, dan moet je eerst een grondlaag aanbrengen. Dit helpt om de verf beter aan de muurt te laten hechten. Zeker als de muur nog onbeschilderd is, is een primer noodzakelijk! Als de verflaag van je gevel nog intact is, dan is dit niet nodig.

Is de grondlaag volledig droog? Dan kan je de verflaag aanbrengen. Eerst schilder je de hoeken en de randen, daarna schilder je het best in vlakken van één vierkante meter. Het is belangrijk om verticale strepen met horizontale strepen af te wisselen. Vergeet ook niet om de voegen te verven en breng meerdere verflagen aan. Breng elke verflaag aan zonder onderbrekingen!

Laat je adviseren door een ervaren buitenschilder!

Buitenmuur schilderen: tips en tricks

Hieronder vind je enkele nuttige tips en tricks die je kunnen helpen om je muur op een professionele manier te schilderen en die ervoor zorgen dat je het gewenste resultaat krijgt.

 • Tip 1: je schildert je muur het best bij temperaturen tussen de 10 en 20°C: als het kouder is dan dat, dan zal de verf heel moeilijk drogen en als het warmer is, dan droogt de verf sneller dan goed is. Schilderen in de regen of mist is natuurlijk ook uit den boze.
 • Tip 2: kies je materiaal goed: voor bakstenen muren en muren met crepi, kies je het best een vachtroller om te schilderen. Met een blokkwast bereik je plaatsen die moeilijker met een roller te bereiken zijn.
 • Tip 3: kies het liefst niet voor een donkere kleur: een donkere gevelkleur kan ervoor zorgen dat de gevel sneller gaat opwarmen, waardoor de verf zal beginnen afbrokkelen. Om dit te vermijden, kan je dus het best voor een lichtere kleur kiezen.

Buitenmuur voorbehandelen

Zoals je hierboven las, is het dus noodzakelijk om eerst je muur voor te behandelen, voor je aan het schilderen begint. Maar waarom is dat zo belangrijk?

Als er nog restjes of vuil op je muur plakken, dan zal het verven van je gevel geen mooi resultaat geven. Een geverfde gevel is enkel mooi, als het mooi egaal wordt gedaan. Met vuil en mos zal dit onmogelijk zijn.

Als je de voegen niet opnieuw vult, dan kunnen er belletjes door de zon ontstaan en ook dat zorgt ervoor dat het resultaat niet zo mooi is. Daarnaast kan het zijn dat je muur vochtig is en als je verf op een vochtige muur aanbrengt, zal deze snel afbladeren en dan is al je werk voor niets geweest!

Buitenmuur verven tegen vocht

Sommige huizen kunnen te maken hebben met vochtproblemen. Deze vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar vaak komt de vocht ook van je gevel. Daarom kan het helpen om een speciale waterdichte laag aan te brengen met vochtwerende verf.

Op die manier is je huis beschermd tegen vocht én heeft je gevel een frisse nieuwe uitstraling! Meestal worden er twee lagen verf aangebracht, ook hier is het belangrijk om op een propere ondergrond te schilderen.