Buitenmuur schilderen: kleur kiezen, tips en prijs

Ziet je buitenmuur er een tikkeltje afgeleefd uit? Dan dringt zich een gevelrenovatie op. Ga je voor een totaal nieuwe gevelbekleding, al dan niet in combinatie met gevelisolatie? Of, wat vind je van het idee om je gevel te schilderen? Alleen al door je buitenmuur te schilderen krijgt je gevel een nieuwe, frisse look. Bovendien geeft het je woning extra waarde.

Een likje verf kan dus al veel doen. Heb je nog nooit je buitenmuur of -gevel geverfd? Zoek je tips? Wil je deze klus liever uitbesteden aan een vakman? In dit artikel vind je de nodige inspiratie.

Prijzen op maat van jouw gevelproject bekom je snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Buitenmuur schilderen: prijs per m²

Voor je begint met de buitenmuur te schilderen, is het handig om te weten hoeveel dat je zal kosten. Daarom hebben we voor jou een handig overzicht gemaakt.

Zelf schilderen

slist je buitenmuur zelf te verven, kan je natuurlijk wat geld besparen. Je betaalt dan ongeveer 10 à 20 euro per vierkante meter voor de verfkosten. Daarbij moet je wel nog de materiaalkosten rekenen (verfkwasten, steiger, verfrollers). Je kan je materiaal ook lenen bij familie en vrienden. Zo spaar je geld uit!

Professional inhuren

Wil je een professioneel eindresultaat? Het is dan beter om een schilder of andere vakman in te schakelen. Gemiddeld betaal je hiervoor zo’n 20 à 40 euro per vierkante meter, voor één grondlaag en twee afwerkingslagen.

Buitenmuur schilderen: welke verf kiezen?

Buitenmuur schilderen: kleur en verf kiezen

Om je buitenmuur te verven heb je natuurlijk verf nodig, maar welke verf kies je het beste? We geven je enkele tips.

Welke kleur kiezen?

De juiste kleur voor je gevel, hang af van je smaak. Maar er zijn nog andere zaken waar je beter rekening mee kan houden. Enkele tips!

Tip 1: Pas de kleur aan je huisstijl aan

Elke woning is anders, heeft een andere uitstraling en een andere bouwstijl. Hou daar dus ook rekening mee, wanneer je een nieuw kleur voor je gevel uitkiest. Kies bij voorkeur een kleur die past bij de stijl van je huis

Tip 2: Vermijd koel wit

Koel wit is niet de beste kleur voor een gevel. In combinatie met fel zonlicht kan dit kleur namelijk pijn doen aan de ogen. Bij koel wit kan je dus best wat kleur toevoegen, zoals bijvoorbeeld grijs.

Tip 3: Hou rekening met de invloed van daglicht

Wanneer je een kleur uitkiest, hou je best rekening met de invloed van licht op de kleur. Licht kan kleur namelijk een heel nieuwe uitstraling geven. Het uiterlijk van je gevel kan dus erg veranderen per seizoen en tijdstip van de dag. Daarom is het belangrijk dat je de kleur in verschillende omstandigheden bekijkt.

Tip 4: Lichte kleuren gaan langer mee

Je hoeft uiteraard niet per sé voor lichte kleuren te kiezen, maar het is wel zo dat lichte kleuren langer meegaan.

Welke verf kiezen?

Er zijn verschillende soorten verf waaruit je kan kiezen. Het belangrijkste is dat je kiest voor verf dat vochtbestendig is en tegen een stootje kan. Om die reden wordt er vaak voor acrylverf gekozen, maar ook minerale verven zijn een goede keuze.

Acrylverf

Je buitenmuur schilderen kan niet zomaar met elke verf. Het is belangrijk dat je kiest voor kwaliteitsvolle verf, met een goede beschermende werking.

Je gevel is blootgesteld aan uiteenlopende weersinvloeden. Een goede gevelbekleding en verflaag moet je muur kunnen beschermen.

Kies je voor een verf op basis van acryl, dan kies je voor een verf die waterafstotend en dampdoorlatend is. Deze verf houdt ook uv-stralen tegen en blijft steeds kleurvast. Daarnaast is er een brede keuze van kleuren beschikbaar.

Minerale verf

Minerale verf geeft een matte en gesofisticeerde look. De gevel krijgt de kans om te ademen en geeft vocht in je huis minder kans. Met dit type verf krijg je een zichtbare gevelstructuur. Wat zorgt voor een mooi effect.

Hoe buitenmuur verven?

Je buitenmuur verven is niet zo simpel. Er komt heel wat bij kijken.

Voor je kan beginnen met verven, moet je er eerst voor zorgen dat je muur vrij is van vuil en gereinigd is. Anders zal de verf zich niet goed hechten. Dit kan je meestal makkelijk met water en een neutraal reinigingsmiddel. Als er verflagen loszitten of wanneer er sprake is van witte aanslag kan je dat verwijderen met een harde borstel.

Bij witte aanslag mag je wel geen water gebruiken, let daar dus op! Is er sprake van mosvorming? In dat geval kan je het best een hogedrukreiniger gebruiken. Daarna kan je een anti-mosproduct gebruiken. Als er voegen loskomen, moet je deze eerst uitslijpen en vervolgens opnieuw voegen. Na deze werken moet je wel nog minstens 2 weken wachten voor je start te verven.

Als je gevel proper is, breng je eerst een grondlaag aan. Dat helpt om de verf beter aan de muur te laten hechten. Zeker als de muur nog onbeschilderd is, is een primer noodzakelijk! Als de verflaag van je gevel nog intact is, dan is dat niet nodig.

Is de grondlaag volledig droog? Dan kan je de verflaag aanbrengen. Eerst schilder je de hoeken en de randen, daarna schilder je het best in vlakken van één vierkante meter. Het is belangrijk om verticale strepen met horizontale strepen af te wisselen. Vergeet ook niet om de voegen te verven en breng meerdere verflagen aan. Breng elke verflaag aan zonder onderbrekingen.

Laat je adviseren door een ervaren buitenschilder

Buitenmuur schilderen: tips en tricks

Hieronder vind je enkele nuttige tips en tricks die je kunnen helpen om je buitenmuur op een professionele manier te schilderen en die ervoor zorgen dat je het gewenste resultaat krijgt.

  • Tip 1: je schildert je muur het best bij temperaturen tussen de 10 en 20 °C. Als het kouder is, zal de verf heel moeilijk drogen. Bij te warme temperaturen droogt de verf sneller dan eigenlijk goed is. Schilderen in de regen of mist is natuurlijk ook uit den boze.
  • Tip 2: kies je materiaal goed. Voor bakstenen buitenmuren en gevels in crepi kies je best een vachtroller om te schilderen. Met een blokkwast bereik je plaatsen die moeilijker met een roller te bereiken zijn.
  • Tip 3: kies bij voorkeur geen donkere kleur. Een donkere gevelkleur kan ervoor zorgen dat de gevel sneller gaat opwarmen, waardoor de verf zal beginnen afbrokkelen. Om dit te vermijden, kan je dus het best voor een lichtere kleur kiezen om je buitenmuur te schilderen.

Buitenmuur voorbehandelen

Zoals je al las, is het dus noodzakelijk om eerst je muur voor te behandelen voor je start met de schilderswerken. Waarom is dat zo belangrijk?

Als er nog restjes of vuil op je muur plakken, dan zal het verven van je gevel geen mooi resultaat opleveren. Een geverfde gevel is enkel mooi als het mooi egaal gebeurt. Met vuil en mos zal dit onmogelijk zijn.

Als je de voegen niet opnieuw vult, kunnen er belletjes door de zon ontstaan en ook dat zorgt dat het eindresultaat niet zo mooi is. Daarnaast kan het zijn dat je muur vochtig is en als je verf op een vochtige muur aanbrengt, zal die snel afbladderen en is al je werk voor niets geweest.

Buitenmuur verven tegen vocht

Sommige huizen kunnen kampen met vochtproblemen. Deze vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar vaak ontstaat het probleem door je gevel. Daarom kan het helpen om een speciale waterdichte laag aan te brengen met vochtwerende verf.

Op die manier is je huis beschermd tegen vocht én krijgt je gevel tegelijk een nieuwe, frisse uitstraling! Meestal worden er twee lagen verf aangebracht. Ook hier is het belangrijk om op een propere ondergrond te schilderen.

Buitenmuur schilderen: welke kleur kiezen?

Buitenmuur laten schilderen

Bijkomend advies nodig? Wil prijzen en vakmannen kunnen vergelijken? Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere gevelexperts tegelijk. Doe de test en vind in één klap een schilder om je buitenmuur te schilderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.