Gevelstenen: soorten en metselwijze

Je gevel bekleden met gevelstenen is een ideale keuze. Gevelstenen bestaan in ongelofelijk veel verschillende soorten. De juiste keuze maken is niet evident, want dit bepaalt mogelijk voor de rest van je leven het voorkomen van je huis. Je gaat dus niet over een nacht ijs bij de keuze van een gevelsteen. We geven je een snelcursus gevelsteen kiezen mee.

Een gevelsteen kan zorgeloos 100 jaar mee. Houd bij het kiezen van een gevelsteen rekening met je woning. Een oude hoeve vraagt om een ander soort steen dan een moderne nieuwbouwwoning. Naast de soort steen zijn er nog andere factoren van belang. Denk na over de grootte van de gevelsteen en welke tint je wilt. Niet elke gevelsteen is in elke kleur beschikbaar. Dat heeft vooral te maken met de soort.

Vergelijk de soorten gevelstenen

Soorten gevelstenen

We geven je de verschillende soorten stenen op een rijtje. Zo kan je de juiste keuze maken die aansluit bij je smaak en de stijl van je woning.

Handvormsteen

Gevel: handvormsteenAls je bij gevelstenen over handvorm spreekt, dan slaat dit op het productieproces. Zoals de naam suggereert werden deze bakstenen vroeger met de hand gemaakt. Tegenwoordig slaat de naam meer op de authentieke uitstraling en het karakter van de baksteen. De handvormbaksteen heeft een oneffen en ruwe afwerking. De nerven zijn duidelijk zichtbaar.

Vormbaksteen

Vormbakstenen zijn de moderene broertjes van de handvormbaksteen. Klei wordt machinaal in een vorm geperst. Het resultaat is een vlakke, strak afgewerkte baksteen. Kies deze gevelsteen wanneer je een strak en modern karakter voor je woning wilt.

Gesmoorde baksteen

Tot sinds kort waren grijze bakstenen moeilijk te bekomen. In elke steen zit ijzeroxide, door de hoge temperaturen verkleurt deze en geeft het de typische kleur aan een baksteen. Door te bakken in een zuurstofarme omgeving kan je de grijze kleur van de gesmoorde gevelsteen verkrijgen.

Wasserstriche

Gevelsteen: WassersticheMet wasserstriche gevelstenen laat je de natuurlijke kleikleur beter naar voren komen. Dit komt door een uitgepuurd bakproces, waar geen zand aan te pas te komt. Tijdens het bakken van deze steen voeg je water toe aan de binnenkant van de steen.
 
 

Strengpersbaksteen

Strengpersbakstenen zijn glad en hoekig. De afwerking gebeurt met bezanding, wat het oppervlakte korrelig maakt. Een ander voordeel van strengpersbakstenen is dat het relatief gemakkelijk in verschillende formaten te maken is. Een strengpersbaksteen is dus een gevelsteen op maat.

Welke soort gevelsteen kiezen voor jouw woning?

Ontvang GRATIS advies

Metselwijze gevelstenen

Kiezen voor gevelstenen is ook kiezen voor een bepaalde metselwijze. Er zijn drie soorten manieren om je gevelstenen te metselen. Elke manier van stapelen zorgt voor een ander motief.

  • Halfsteensverband: Volledige stenen worden afgewisseld in de helft van de lengte. Hierdoor krijg je de typische schakering van een bakstenen muur.
  • Wildverband: Er is geen patroon terug te vinden. De stenen worden willekeurig gestapeld, alhoewel de metselaar zich toch aan enkele regels moet houden.
  • Kruisverband: Twee verschillende rijen wisselen zich af. Men plaats volledige bakstenen en koppen (kleine bakstenen) naast elkaar. Het patroon is eigenlijk een grote steen met boven en onder een kleine steen. Hierdoor zie je een kruis.

Gevelstenen plaatsen
Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar de voegen tussen je gevelstenen zijn van evenveel belang voor het eindresultaat als de gevelstenen zelf. Kies je voor een lichte voegkleur, dan krijgt je gevel ook een lichtere uitstraling.

Accentueer je gevelstenen door te kiezen voor een lichte voegkleur. Of ga voor voegen met dezelfde kleur als de gevelstenen om een effen en egale gevel te krijgen. Een ander element dat het uiterlijk van je gevel bepaalt is de dikte van de voegen.