Soorten gevelstenen: metselen en prijs

Gevelstenen als gevelbekleding is een ideale keuze. Er bestaan enorm veel soorten gevelstenen in uiteenlopende kleuren, afmetingen enzovoort. De juiste keuze maken is dus niet evident. Want het bepaalt de rest van je leven het uitzicht van je huis.

Je gaat bijgevolg niet over één nacht ijs bij de keuze van een gevelsteen. In dit artikel krijg je een snelcursus gevelsteen kiezen. Benieuwd naar de prijzen van de diverse soorten gevelstenen en van vakmannen? Stel je vragen en ontvang een prijs op maat via onze offertepagina.

soorten gevelstenen

Soorten gevelstenen: prijs

Bij de bouw van een nieuwe woning of de renovatie van je bestaande huis valt er veel te kiezen, waaronder gevelstenen. In tegenstelling tot vroeger hoef je bij een gevelrenovatie niet per definitie te kiezen voor de traditionele rode steen. Er is ontzettend veel mogelijk, zowel qua kleur als qua stijl.

Een gevelsteen kan makkelijk 100 jaar mee. Hou bij het kiezen van de gevelsteen alvast rekening met het type en de stijl van je woning. Een oude hoeve vraagt om een andere steen dan een moderne nieuwbouwwoning.

Naast de soort zijn er nog andere factoren van belang voor de prijs van gevelstenen. Denk dan aan de grootte en de kleur van de gevelsteen. Maar ook of je kiest voor gemetselde gevelstenen of voor gelijmde gevelstenen beïnvloedt mee de gevelstenen prijs. Onderstaande tabel geeft je alvast een eerste idee.

Soorten gevelstenen Richtprijs
Gemetselde gevelstenen (voeg 12 mm) € 19 – 172 per m²
Handvormgevelstenen € 21 – 91 per m²
Wasserstrich gevelstenen € 30 – 172 per m²
Strengpersgevelstenen € 19 – 94 per m²
Getrommelde gevelstenen € 40 – 66 per m²
Gekaleide handvormgevelstenen ca. € 50 per m²
Geschoffelde gevelstenen € 32 – 64 per m²
Gelijmde gevelstenen (voeg 5 mm) € 21 – 201 per m²
Handvormgevelstenen € 24 – 108 per m²
Wasserstrich gevelstenen € 35 – 201 per m²
Strengpersgevelstenen € 21 – 108 per m²
Getrommelde gevelstenen ca. € 61 per m²
Gekaleide handvormgevelstenen ca. € 59 per m²
Geschoffelde gevelstenen € 46 – 76 per m²

Vergelijk de prijzen van diverse soorten gevelstenen

Alle soorten gevelstenen combineerbaar met buitenmuurisolatie

Je kan het plaatsen van een nieuwe gevel perfect combineren met buitenmuurisolatie. De Vlaamse regering stelt voor een brede waaier van gevelwerken diverse premies ter beschikking.

Het doel is om tegen 2050 zo veel mogelijk huizen in Vlaanderen energiezuinig te maken. Met een basispremie voor gevelisolatie van maar liefst 30 euro per vierkante meter is dat natuurlijk heel aantrekkelijk!

Soorten gevelstenen: hoe kiezen?

Hou bij het kiezen van gevelstenen vooral rekening met je persoonlijke voorkeuren. Bedenk van tevoren de kleur of de uitstraling die jou het meest aanspreken. Vervolgens kan je de voegen helemaal afstemmen op de stenen van je voorkeur.

Volgens bouwstijl

Je kan je keuze ook laten afhangen van het type woning. Zo staat een enkele uniforme kleur heel mooi bij een modern huis. Wil je de woning er echt uit laten springen? Dan is de keuze voor twee soorten kleuren gevelsteen een goed idee.

Bij landelijke woningen gebruik je het best getrommelde gevelstenen voor een nostalgische aanblik.

Voorbeeld: gevelstenen pastorijstijl

Bij de bouw of verbouwing van een woning in de pastorijstijl is het belangrijk om de gevelstenen in de juiste stijl te kiezen. Heel mooi zijn stenen in beige, zachtgeel, zand, lichtbruin of roest. Uiteraard kan je ook kiezen voor een mix van kleuren, voor een nog fraaier optisch effect.

Kleur

Gevelstenen zijn er in vele tinten. Zo kan je kiezen voor een bruine, rode of grijze kleurnuance, maar er zijn ook zwarte en witte gevelstenen verkrijgbaar. Uiteraard kun je ook opteren voor een combinatie van twee kleuren. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Textuur

Je vindt de verschillende soorten gevelstenen ook in uiteenlopende texturen. De vier belangrijkste texturen die we onderscheiden zijn wasserstrich, handvorm, strengpers en verouderd.

Afmetingen

Zoals veel bouwmaterialen zijn ook bakstenen verkrijgbaar in diverse afmetingen. Een groter formaat steen kan natuurlijk sneller gelegd worden.

Daarnaast zorgt een grotere baksteen ervoor dat de verhouding tussen steen en mortel in het voordeel van de steen is. Uiteraard zijn er ook voldoende redenen om juist voor kleine gevelstenen te kiezen. Zoals alles hangt ook dit af van je eigen voorkeuren.

Voeg

Om een zo fraai mogelijke gevel te creëren, is het mogelijk om voegen te laten aanbrengen in een kleur die perfect past bij je gevelstenen.

Soorten gevelstenen

We geven je de verschillende soorten stenen op een rijtje. Zo kan je de juiste keuze maken die aansluit bij je smaak en de stijl van je woning.

Handvormsteen

Gevel: handvormsteenAls je bij gevelstenen over handvorm spreekt, dan slaat dit op het productieproces. Zoals de naam suggereert werden deze bakstenen vroeger met de hand gemaakt. Tegenwoordig slaat de naam meer op de authentieke uitstraling en het karakter van de baksteen. De handvormbaksteen heeft een oneffen en ruwe afwerking. De nerven zijn duidelijk zichtbaar.

Vormbaksteen

Vormbakstenen zijn de moderene broertjes van de handvormbaksteen. Klei wordt machinaal in een vorm geperst. Het resultaat is een vlakke, strak afgewerkte baksteen. Kies deze gevelsteen wanneer je een strak en modern karakter voor je woning wilt.

Gesmoorde baksteen

Tot sinds kort waren grijze bakstenen moeilijk te bekomen. In elke steen zit ijzeroxide, door de hoge temperaturen verkleurt deze en geeft het de typische kleur aan een baksteen. Door te bakken in een zuurstofarme omgeving kan je de grijze kleur van de gesmoorde gevelsteen verkrijgen.

Wasserstriche

Gevelsteen: vormbaksteenMet wasserstriche gevelstenen laat je de natuurlijke kleikleur beter naar voren komen. Dit komt door een uitgepuurd bakproces, waar geen zand aan te pas te komt. Tijdens het bakken van deze steen voeg je water toe aan de binnenkant van de steen.

Strengpersbaksteen

Strengpersbakstenen zijn glad en hoekig. De afwerking gebeurt met bezanding, wat het oppervlakte korrelig maakt. Een ander voordeel van strengpersbakstenen is dat het relatief gemakkelijk in verschillende formaten te maken is. Een strengpersbaksteen is dus een gevelsteen op maat.

Welke soort gevelsteen kiezen voor jouw woning?

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe gevelstenen metselen?

Kiezen voor gevelstenen is ook kiezen voor een bepaalde metselwijze. Er zijn drie soorten manieren om je gevelstenen te metselen. Elke manier van stapelen zorgt voor een ander motief.

  • Halfsteensverband: Volledige stenen worden afgewisseld in de helft van de lengte. Hierdoor krijg je de typische schakering van een bakstenen muur.
  • Wildverband: Er is geen patroon terug te vinden. De stenen worden willekeurig gestapeld, alhoewel de metselaar zich toch aan enkele regels moet houden.
  • Kruisverband: Twee verschillende rijen wisselen zich af. Men plaats volledige bakstenen en koppen (kleine bakstenen) naast elkaar. Het patroon is eigenlijk een grote steen met boven en onder een kleine steen. Hierdoor zie je een kruis.

Gevelstenen plaatsen
Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar de voegen tussen je gevelstenen zijn van evenveel belang voor het eindresultaat als de gevelstenen zelf. Kies je voor een lichte voegkleur, dan krijgt je gevel ook een lichtere uitstraling.

Accentueer je gevelstenen door te kiezen voor een lichte voegkleur. Of ga voor voegen met dezelfde kleur als de gevelstenen om een effen en egale gevel te krijgen. Een ander element dat het uiterlijk van je gevel bepaalt is de dikte van de voegen.

Soorten gevelstenen: vraag advies en vergelijk prijzen

Ben je benieuwd naar de prijs van jouw meest favoriete gevelstenen? Vraag hier naar prijzen en offertes aan bij diverse gevelwerkers. Zo kan je snel en heel eenvoudig vergelijken. En uiteindelijk de beste keuze maken voor je woning en portemonnee.

Verstuur je aanvraag via onderstaand formulier en kom direct in contact met vakmannen in je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.