Stoomreinigen gevel: prijs en werkwijze

stoomreinigen-van-gevel-1024x538.jpg

Met het stoomreinigen van je gevel wil je de buitenmuren opnieuw hun oorspronkelijke glans geven. Bij deze methode van gevelreiniging doe je dat via stoom. Door warme stoom tegen de gevel te blazen, weekt het vuil los.

Deze methode wordt vaak toegepast voor het verwijderen van oppervlakkig vuil als mossen, algen of klimop. Het is een milieuvriendelijke methode aangezien er geen chemische middelen worden gebruikt.

Bovendien is het een relatief goedkope manier om je gevel te reinigen. Wanneer je dit regelmatig herhaalt, voorkom je alvast eventuele schade en slijtage. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor monumenten.

Ontdek in dit artikel of stoomreinigen van de gevel iets voor jouw woning is: voor- en nadelen, prijs, werkwijze, alternatieven enzovoort. Meer weten? Vraag gerust extra advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

Ontvang direct offertes op maat

Wanneer stoomreinigen gevel?

Maar toch zijn niet alle gevels geschikt voor stoomreinigen. Als je een gevel hebt die zeer oud is of gemaakt is van een poreus materiaal, is deze methode wellicht niet geschikt. De kans bestaat namelijk dat er barsten in het materiaal verschijnen door het plotse temperatuurverschil.

Ook kan de stoom de minerale zouten van de gevel oplossen, waardoor er later problemen kunnen ontstaan. Ook de voeg kunnen hierdoor worden aangetast.

Laat je dus goed informeren door een ervaren vakman over de mogelijkheden. Deze kan je zeker zeggen of je gevel in aanmerking komt en waar je best op let.

Vraag advies en prijzen voor stoomreinigen gevel

Stoomreinigen gevel: prijs

Afhankelijk van de bereikbaarheid van het pand, de situatie en de staat waarin de gevel zich bevindt, kost een gemiddelde stoomreinigen zo’n €5 per m². Dit is helemaal niet zoveel in vergelijking met straaltechnieken als zandstralen, nevelstralen en chemisch reinigen. Dit komt doordat er geen chemische producten worden gebruikt. Deze prijs is meestal inclusief arbeidskosten. Wanneer je de gevel ook laat impregneren, ligt de prijs hoger.

👉 Ter illustratie:
  • voor het stoomreinigen van een gevel van 60 m² moet je ongeveer €300 voorzien.
  • Laat je de gevel ook impregneren, dan kom je op een totaalprijs van ongeveer €800.

Om de kosten wat te drukken, kun je het beste offertes van verschillende specialisten in je buurt vergelijken. Zo krijg je een duidelijk beeld van de prijzen en ook kwaliteit en kun je een keuze maken.

Waarom je gevel stoomreinigen?

Stoomreiniging gevel: voor- en nadelen

Als je je gevel onder handen wenst te laten nemen in de vorm van een stoomreiniging, dan moet je je in de eerste plaats goed bewust zijn van de voor- en nadelen die daarmee gepaard gaan.

Voordelen

Het grote voordeel van een stoomreiniging is dat het de meest veilige en milieuvriendelijke manier is om je gevel schoon te maken. Bovendien is het ook nog eens een van de goedkoopst denkbare technieken om op je gevel toe te passen.

Nadelen

Daartegenover staat dat deze methode niet geschikt is voor eender welke klus, aangezien het niet de meest grondige wijze van reiniging is. Ze wordt vooral gebruikt bij organische vervuiling zoals mos en andere ongewenste begroeiing. Graffiti kan bijvoorbeeld niet verwijderd worden met een stoomreiniging. Verder moet je goed opletten dat je niet te maken krijgt met zouten die oplossen of voegen die aangetast worden. Stoomreiniging leent zich dan wel weer uitstekend tot het schoonmaken van baksteengevels.

Hoe gevel stoomreinigen?

Wanneer je gevel in aanmerking komt voor stoomreinigen en de vakmannen ter plaatsen zijn, zullen ze eerst en vooral

  1. Beginnen met het bevochtigen van de geven;
  2. Vervolgens wordt de stoommachine aangezet. Hierbij wordt water opgewarmd tot ongeveer 150°.
  3. Het water wordt dan stoom die men tegen de gevel spuit met een waterdruk van 2 tot 6 bar, afhankelijk van de ondergrond.

Zoals eerder vermeld worden er bij stoomreiniging geen chemicaliën of schoonmaakmiddelen toegevoegd. Het is dus helemaal geen agressieve methode. De warmte van de stoom weekt het vuil los en hoge druk verwijdert het.

Het water dat bij het reinigen gebruikt wordt, moet worden opgevangen. Wanneer met klaar is, spoelt men de gevel nog eens goed af. Het gebruikte water kan je hergebruiken of reinigen en daarna lozen.

Tip: impregneer je gevel gelijktijdig

Ook kan het zijn dat het nodig is om de gevel te impregneren. Impregneren is het behandelen van de gevel met een product dat water afstoot. Hierdoor voorkom je de vorming van nieuw vuil in de toekomst.

Alternatieven stoomreiniging gevel

Uiteraard bestaan er verschillende alternatieven voor stoomreiniging. Zo zijn er nog 4 andere manieren om je gevel te laten reinigen: Zandstralen Vochtstralen Nevelstralen Chemisch reinigen Het grote nadeel aan deze alternatieve manieren van reiniging is dat ze een stuk duurder uitvallen: voor zandstralen en vochtstralen betaal je tussen 10 en 20 euro per m², voor nevelstralen en chemisch reinigen zelfs tussen 15 en 20 euro per m². Bij stoomreinigen komt het bedrag per m² neer op zo’n 5 à 10 euro. Hardnekkigere vervuilingen kan je er evenwel een pak beter te lijf mee gaan.

Zandstralen

Het zandstralen van een gevel houdt in dat je je gevel laat reinigen op basis van kleine korrels zand die met een hoge druk tegen de gevel gespoten worden, in geval van een sterke vervuilingsgraad.

Chemisch reinigen

Als het vuil dat je wenst te bestrijden heel hardnekkig van aard is, wordt meestal geopteerd voor chemisch reinigen. Met behulp van biologische of chemische middelen die afgestemd worden op de ondergrond reinig je op een effectieve en goedkope wijze in een mum van tijd grote geveloppervlakken. Tip: impregneer je gevel gelijktijdig Je doet er zonder enige twijfel goed aan om je gevel gelijktijdig met de reiniging te laten impregneren. Hiermee breng je een beschermlaag aan op de gevel en dat brengt volgende voordelen met zich mee: Gevel blijft er langer proper en als nieuw uitzien Doorslaand vocht krijgt geen kans Vuil kan zich niet langer opnieuw afzetten

Stoomreiniging gevel: zelf doen of laten doen?

Het is zeker mogelijk om zelf je gevel te reinigen, ondanks het feit dat het niet zo’n kostelijke klus is om het te laten doen. Het is mogelijk om via verhuurcentra apparatuur te huren en producten in te kopen. Toch raden we je af om zelf tot actie over te gaan. Het is namelijk altijd beter om dergelijk karwei toe te vertrouwen aan mensen die vertrouwd zijn met het vakgebied.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.