Stoomreinigen gevel: prijs en werking

Stoom reinigen gevel: kostprijs + werkwijzeStoomreinigen is een gevelreiniging om je gevel te laten reinigen met behulp van stoom. Door warme stoom tegen de gevel te blazen, weekt het vuil los.

Deze methode wordt vaak toegepast voor het verwijderen van oppervlakkig vuil als mossen, algen of klimop. Het is een milieuvriendelijke methode aangezien er geen chemische middelen worden gebruikt.

Daarnaast is het ook een relatief goedkope manier. Wanneer je dit om de zoveel jaar doet, voorkomt je eventuele schade. Deze methode wordt vaak gebruikt voor monumenten.

Maar toch zijn niet alle gevels geschikt voor stoomreinigen. Als je een gevel hebt die zeer oud is of gemaakt is van een poreus materiaal, is deze methode wellicht niet geschikt. De kans bestaat namelijk dat er barsten in het materiaal verschijnen door het plotse temperatuurverschil.

Ook kan de stoom de minerale zouten van de gevel oplossen, waardoor er later problemen kunnen ontstaan. Ook de voeg kunnen hierdoor worden aangetast. Laat je dus goed informeren door een ervaren vakman over de mogelijkheden. Deze kan je zeker zeggen of je gevel in aanmerking komt en waar je op moet letten.

Ik wil mijn gevel reinigen

Kosten stoomreinigen gevel

Afhankelijk van de bereikbaarheid van het pand, de situatie en de staat waarin de gevel zich bevindt, kost een gemiddelde stoomreinigen zo’n €5 per m². Dit is helemaal niet zoveel in vergelijking met straaltechnieken als zandstralen, nevelstralen en chemisch reinigen. Dit komt doordat er geen chemische producten worden gebruikt. Deze prijs is meestal inclusief arbeidskosten. Wanneer je de gevel ook laat impregneren, ligt de prijs hoger.

👉 Even ter illustratie:

  • voor het stoomreinigen van een gevel van 60 m² moet je ongeveer €300 voorzien.
  • Laat je de gevel ook impregneren, dan kom je op een totaalprijs van ongeveer €800.

Om de kosten wat te drukken, kun je het beste offertes van verschillende specialisten in je buurt vergelijken. Zo krijg je een duidelijk beeld van de prijzen en ook kwaliteit en kun je een keuze maken.

Waarom je gevel stoomreinigen?

Hoe gevel stoomreinigen?

Wanneer je gevel in aanmerking komt voor stoomreinigen en de vakmannen ter plaatsen zijn, zullen ze eerst en vooral

  1. Beginnen met het bevochtigen van de geven;
  2. Vervolgens wordt de stoommachine aangezet. Hierbij wordt water opgewarmd tot ongeveer 150°.
  3. Het water wordt dan stoom die men tegen de gevel spuit met een waterdruk van 2 tot 6 bar, afhankelijk van de ondergrond.

Zoals eerder vermeld worden er bij stoomreiniging geen chemicaliën of schoonmaakmiddelen toegevoegd. Het is dus helemaal geen agressieve methode. De warmte van de stoom weekt het vuil los en hoge druk verwijdert het.

Het water dat bij het reinigen gebruikt wordt, moet worden opgevangen. Wanneer met klaar is, spoelt men de gevel nog eens goed af. Het gebruikte water kan je hergebruiken of reinigen en daarna lozen.

Ook kan het zijn dat het nodig is om de gevel te impregneren. Impregneren is het behandelen van de gevel met een product dat water afstoot. Hierdoor voorkom je de vorming van nieuw vuil in de toekomst.