Gevelreiniging : prijs en soorten

De gevel is het meest zichtbare gedeelte van een gebouw of woning. Om meerdere redenen is regelmatig onderhoud en gevelreiniging noodzakelijk. Alleen zo garandeer je een optimaal behoud en levensduur van je buitenmuren. Bovendien voorkom je op die manier eventuele vochtproblemen en beschadiging door wisselende weersomstandigheden.

In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten gevelreiniging en bijhorende prijzen. Ontdek zo welk type reiniging geschikt is voor jouw gevel.

Extra advies nodig of op zoek naar prijzen? Stel je vragen en ontvang prijzen op maat via onze offertepagina.


Gevelreiniging prijs
Om kosten te besparen zou je ervoor kunnen kiezen om de gevelreiniging zelf te doen. Maar je moet wel een idee hebben van wat je doet en over de juiste gereedschappen en hulpmiddelen beschikken.

Voor een betrouwbaarder resultaat laat je de gevel beter door een expert reinigen. Hou er dan rekening mee dat ongeveer 65 % van de gemiddelde prijs per m² bestemd is voor arbeidskosten.

Type gevelreiniging
Richtprijs

Hydrofuge gevel
€ 8 – 12 per m²

Zandstralen
€ 12 – 15 per m²

Stoomreinigen
€ 5 per m²

Nevelstralen
€ 15 – 20 per m²

Vraag advies en ontvang prijzen op maat


De prijs voor gevelreiniging is afhankelijk van diverse factoren.

Ten eerste zal er gekeken worden naar de staat van de gevel. Vaak zal het reinigen van de gevel samengaan met andere gevelwerken, zoals het hervoegen van het voegwerk. Is de gevel dusdanig beschadigd dat er een complete gevelrenovatie moet plaatsvinden. Plan de reiniging dan zorgvuldig. Dit verhoogt de gevelreiniging prijs natuurlijk wel.
Als de gevel nog in goede staat verkeert, is het onder meer van belang uit welk soort materiaal de gevel bestaat. Vaak gaat het om baksteen, maar het kan evengoed uit betonsteen of natuursteen bestaan. Op basis hiervan wordt meestal het type behandeling bepaald dat de gevel zal ondergaan. Natuursteen zal anders behandeld moeten worden dan bijvoorbeeld baksteen.
Ook de aard van de vervuiling zal een rol spelen in de keuze voor het soort behandeling en dus ook in de prijs. Het is lastig om een eenduidige gevelreiniging prijs per m2 te geven. Veel is afhankelijk van welke reinigingsmethode wordt gekozen.

👉 Om toch enkele richtprijzen te geven: voor gevels met een licht vervuiling schommelt de gemiddelde gevelreiniging kostprijs tussen de  5 en 10 euro per m². De gemiddelde prijs voor hardnekkige en zwaar vervuilde gevels bedraagt 15 tot 20 euro per m².
Onderstaande tabel geeft een prijsinschatting van de meeste courante technieken inzake gevelreiniging.
Waarom gevel reinigen?
Het spreekt voor zich dat je de gevel wil reinigen, omdat die na verloop van tijd te vuil wordt. Staat je woning langs een drukke weg, dan zal al snel een zwarte aanslag van roet door het verkeer op je gevel verschijnen.

Daarnaast staat de gevel voortdurend bloot aan de weersomstandigheden. Regen, hagel, sneeuw en wind slaan voortdurend op de gevel en laten zo hun sporen na, zoals kalkvorming.

Mossen en algen zullen de gevel ook ontsieren. Wat het gevelwerk zelfs kan beschadigen. Er kunnen haarscheurtjes ontstaan in het metselwerk. Daardoor kan vocht naar binnentrekken en je uiteindelijk last krijgt van vochtproblemen in je woning.

Met gevelreiniging wordt al het vuil van je gevel verwijderd, zodat die weer het originele karakter van de woning benadrukt. Bij heel erge vervuiling is de stijl van de woning soms totaal niet meer herkenbaar.

Gevelreiniging zorgt dat de huiswaarde stijgt en maakt je woning plots veel aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Bij de meeste reinigingsmethodes staat niet alleen reiniging van de gevel centraal. Ook ze beter beschermen behoort tot gevelreiniging.

Meestal wordt er een beschermende laag over de gevel aangebracht, wat vervuiling op korte termijn zal voorkomen. Je gevel reinigen doe je dus niet alleen uit esthetisch oogpunt. Ook om ze langer intact te houden en om eventuele beschadiging te voorkomen.

Gevelreiniging: voordelen en nadelen
Gevelreiniging biedt heel wat voordelen. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. We sommen de pro’s en contra’s voor je op.
Voordelen
De voordelen van gevelreiniging spreken eigenlijk voor zichzelf. Allereerst is het ongeveer 70 procent goedkoper dan een nieuwe verflaag aanbrengen. Ook ziet je huis er weer uit als nieuw. Daarnaast bespaar je geld en tijd. De waarde van je woning stijgt, je gevel is beter beschermd en je profiteert vaak van een jarenlange garantie.
Nadelen
Zijn er ook nadelen? Soms wel. Zo werkt gevelreiniging alleen als de geveloppervlakte in goede conditie verkeert. Daarnaast kan bij verkeerde toepassing van gevelreiniging de ondergrond schade oplopen en worden er vaak chemische middelen gebruikt.
Hoe gevel reinigen?
Afhankelijk van het type gevel en de mate van vervuiling kan er een keuze gemaakt worden in reinigingsmethode.

Bij harde gevels zal er meestal gekozen worden voor een vorm van bestraling, terwijl voor zachte gevels gegaan wordt voor vochtige reiniging of nevelreiniging.

Na het reinigen zal de gevel vaak geïmpregneerd worden. Dit is erg belangrijk. Want deze beschermende laag voorkomt dat vuil, algen en mossen zich niet meer zo gemakkelijk op de gevel hechten.

Ook zal het impregneren van je muren ervoor zorgen dat vocht niet meer in het metselwerk kan dringen.

Welke reinigingsmethodes bestaan er zoal?
Hydrofuge
Hydrofuge of hydrofoberen is een ander woord voor het impregneren van de muur. Hydrofuge is dus niet het eigenlijke reinigen zelf, maar het aanbrengen van een beschermende laag op de gevel. Voordat er met hydrofoberen wordt gestart, is het belangrijk om die grondig te reinigen.

Voorwaarde voor hydrofuge is ook dat de gevel in goede staat is. Het reinigen kan gewoon met een hogedrukreiniger. Het hydrofugemiddel of impregneermiddel zal daarna in vernevelde vorm op de gevel worden aangebracht.

Wanneer een gevel door middel van hydrofuge is behandeld, is deze bestand tegen alle weersomstandigheden. Vocht zal niet meer in de muur trekken en de muur is ook beter tegen vorst beschermd. Mos, schimmel en algengroei zal worden vertraagd, waardoor je veel langer geniet van een mooie en schone gevel.

Vaak bevat een hydrofugemiddel ook een brandwerend middel, zodat de gevel tegelijk brandwerend wordt gemaakt.
Zandstralen
Is je gevel aangetast door roetaanslag en graffiti of zitten er nog oude verflagen op de gevel? Dan is gevelreiniging door middel van zandstralen de beste optie.

Met behulp van lucht, water en een straalmiddel wordt de gevel grondig schoongepoetst. Het straalmiddel kan uit diverse middelen bestaan, zoals zand, kalk, of parels. Het lijkt op een gevel reinigen met een hogedrukreiniger, maar dan met een straalmiddel. Meestal is een hoge druk ook niet nodig, met een lage druk kan hardnekkige vuil al verwijderd worden. De originele kleur van de gevel komt weer tevoorschijn en ziet er weer als nieuw uit.

Overigens is zandstralen niet geschikt als je te maken hebt met een zachte of poreuze steensoort als gevelmateriaal. Die zal de bakstenen teveel beschadigen.
Stoomreinigen
Voor oppervlakkige vervuiling dat niet diep in de gevel is doorgedrongen, is stoomreinigen heel geschikt. Onder druk wordt warm water en warme stoom op de gevel gespoten.

Hierdoor zal al het oppervlakkige vuil, zoals mos en algen loskomen. Het is een ideale gevelreiniging om klimop en andere klimplanten van de gevel te verwijderen. Stoomreingen is bij uitstek geschikt voor gevels met een zachte steensoort, zoals kalkzandsteen.

Een nadeel van deze methode is dat het niet gegarandeerd is dat de originele kleur van de gevel weer zichtbaar wordt. Toch zal stoomreiniging zeker voor een schone gevel zorgen zonder oppervlakkige vervuiling.
Nevelstralen
Nevelstralen is een ideale methode die vaak wordt toegepast op historische gebouwen met een zachte steensoort. Deze methode is dan vooral ideaal voor milde vervuiling, waarvoor zandstralen niet geschikt is.

Met nevelstralen wordt ook zand of een korrel gebruikt, in combinatie met water. Omdat de druk laag is en van te voren ingesteld kan worden, alsmede de spuitmond, wordt nevelstralen ook wel eens een indirecte stralingsmethode genoemd. Het is een milde vorm van zandstralen, waarbij er veel minder kans is op beschadiging van de gevel.
Vochtstralen
Vochtstralen lijkt erg op nevelstralen, alleen is het een methode waarmee nog nauwkeuriger gereinigd kan worden. Met vochtstralen wordt water, met zand, glasparels of kalk tegen de muur gespoten onder een lage druk.

Het is een zeer milde wijze van reiniging en ook geschikt voor zachtere steensoorten. De straal van het water en de dikte van de korrels kan geheel aangepast worden aan het type steen wat voor de gevel is gebruikt. Ook vochtstralen behoort tot één van de milde reinigingsmethodes.
Chemisch reinigen
Chemische gevelreiniging is een zeer grondige reiniging, dat vooral ingezet wordt bij zeer hardnekkig vervuilde gevels. De naam zegt het al, er wordt gebruik gemaakt van chemische producten die op de gevel worden aangebracht. Na een tijdje wachten is het chemische middel ingetrokken en wordt de gevel met een hogedrukspuit afgespoten.

Chemisch reinigen is geen milieuvriendelijke vorm van gevelreiniging, al worden tegenwoordig ook wel eens biologische producten gebruikt. Het resultaat mag er wel zijn, want het reinigt gevels van zeer hardnekkige vervuiling.
Droogijsstralen
Droogijsstralen is een vrij nieuwe techniek voor het reinigen van gevels. Net zoals bij zandstralen worden korrels op de gevel gespoten, maar de korrels bestaan uit droogijs die een temperatuur hebben van -78,5° Celsius.

Droogijs heeft tegelijk een ontsmettende werking en zodra droogijs in aanraking komt met het oppervlak zal het verdampen. In tegenstelling tot zandstralen blijft er met droogijsstralen geen vuil achter. De techniek is geschikt voor grondige reiniging van hardnekkig vervuilde gevels.

Droogijsstralen is nog vrij duur en durft voor geluidsoverlast zorgen.
Gevelreiniging: zelf of laten doen?
Je kan uiteraard zelf ook je gevel voor een groot deel schoonmaken. Toch raden we vaak aan om het over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Gevelreiniging is geen dure klus, het kost vaak maximaal 20 euro per vierkante meter. Als je het zelf doet kan er vrij veel fout gaan, en dan kom je soms veel duurder uit.
Zelf gevel reinigen: aandachtspunten
Er zijn heel veel aandachtspunten bij het reinigen van je gevel, hieronder hebben we een stappenplan gemaakt. Let er echter vooral op dat effectieve gevelreiniging hoge eisen stelt. Doe het alleen zelf als je weet wat je doet, ook omdat er vaak chemische middelen worden gebruikt.
Gevelreiniging: stappenplan
Stap 1: Controleer je gevel
Begin met het controleren van je gevel en repareer bepaalde gebreken voordat je verdere stappen onderneemt.
Stap 2: Bepaal het soort vervuiling
Vervolgens moet je het soort vervuiling op je gevel bepalen. Aan de hand daarvan kan je ook de juiste behandelmethode kiezen.
Stap 3: Bepaal de reinigingsmethode
Je hebt meerdere technieken inzake gevelreiniging. Daarnaast kan je eventueel nog kiezen voor gevelrenovatie. Dit valt moeilijker zelf uit te voeren.
Waarom gevelreiniging uitbesteden?
We raden vaak aan om gevelreiniging uit te besteden. Waarom dan? Allereerst omdat het stellen van de juiste analyse cruciaal is.

Op basis van een analyse kies je een methode. Als de analyse niet correct gebeurt, kan de reinigingsmethode misschien zelfs helemaal niet aanslaan.

Reinigingsbedrijven hebben ervaring met het stellen van de juiste diagnose. Dat is dus een groot voordeel. Daarnaast vergt gevelreiniging veel voorbereiding, bijvoorbeeld om ramen te beschermen. Een gespecialiseerd bedrijf kan dat voor je doen.

Daarnaast is het proces zelf te complex. Ook al heb je misschien helemaal niet de juiste materialen. Denk er ook aan dat je het bovenste deel moet doen. Tot slot is schade door gevelreiniging duur. Als je dus niet weet wat je doet kan je het beter overlaten aan een professional. Dat kost je in het begin wat meer, maar bespaart je dan op andere kosten weer geld.

Vraag gerust bijkomend advies en gratis prijsoffertes voor gevelreiniging bij erkende gevelreinigers via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.