Premie gevelisolatie 2024: voorwaarden en financiële voordelen

De Vlaamse overheid wil met de premie gevelisolatie woningeigenaren stimuleren om hun woning te isoleren. Het is namelijk de meest effectieve manier om comfortabeler te leven, de energiefactuur te verlagen en de uitstoot van CO² te verminderen. Een woning kan volledig geïsoleerd worden, van dak tot vloer.

Met gevelisolatie voorkom je dus dat warmte via de gevel verloren gaat en bij warm weer zal de hitte niet door de muren de woning inkomen. Plan je gevelwerken? Kom via de offertepagina direct in contact met meerdere gevelwerkers tegelijk. Maak zeker ook gebruik van alle premies gevelisolatie. Op die manier kan je de eigen kosten enigzins drukken.

Vergelijk direct offertes

Voorwaarden en bedragen premie gevelisolatie 2024

premie gevelisolatie

De buitenmuur kan je op diverse manieren isoleren. Je kan dit via de buitenzijde, de binnenzijde en de spouwmuur. Voor welke methode je ook kiest. Voor alle methodes maak je aanspraak op een premie voor gevelisolatie.

Voordat je de premie aanvraagt, check je best eerst de voorwaarden. Alleen woningeigenaars die aan alle voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor een premie voor muurisolatie.

Je aanvraag dien je te versturen via elektriciteitsnetbeheerder Fluvius. Het premiebedrag zelf wordt berekend op basis van het jaar van de eindfactuur van de uitgevoerde werken. Concreet betekent dat het volgende:

Datum eindfactuurPremiebedrag isolatie buitenmuur langs buitenkantPremiebedrag isolatie + verwijderen asbest
202015 euro per m2
2021-202230 euro per m238 euro per m2
2021-2022 (uitsluitend nachttarief)45 euro per m245 euro per m2

Behoor je tot de groep beschermde afnemers of beschermde klanten? Dan heb je recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Je komt ook in aanmerking voor een hogere premie voor isolatie.

 • Eindfactuur 2020: 22,5 euro per m2
 • Eindfactuur 2021-2022: 45 euro per m2 (ook als klant met ‘uitsluitend nachttarief’ en voor de combinatie isolatie + verwijderen van asbest kan je rekenen op dit premiebedrag)

Hoe dik moet isolatie zijn voor premie gevelisolatie ?

Ga je de muur langs buitenaf isoleren, dan moet het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde hebben van 3 m²K/W. Daarnaast moet je woning voor 1 januari 2016 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten en op het moment van premieaanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan één jaar.

Voor isolatie langs de binnenzijde is een minimale Rd-waarde van 2 m²K/W vereist en de datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar de premieaanvraag is.

Ook voor het isoleren van de spouwmuur gelden enkele voorwaarden. De spouw moet minimaal vijf centimeter dik zijn en volledig worden gevuld met isolatiemateriaal. Daarnaast moeten de werken door een erkende vakman worden uitgevoerd.

Meer weten? Vraag gerust advies

Muurisolatie kiezen

De dikte van je gevelisolatie varieert sowieso naargelang het type muurisolatie dat je gebruikt. Vraag daarom steeds naar de Lambda-waarde van het isolatiemateriaal. Zo kan je makkelijk de ideale isolatiedikte berekenen. Als regel geldt dat hoe dikker je isolatielaag, hoe minder warmteverlies. Onderstaande tabel geeft je al een idee:

Type muurisolatiem²K/WDikte
XPS0,034 m²K/W12 cm
EPS0,038 m²K/W13 cm
PUR0,028 m²K/W10 cm
PIR0,021 m²K/W8 cm
Resol schuim0,025 m²K/W9 cm
Glaswol0,036 m²K/W13 cm
Rotswol0,039 m²K/W13 cm
Cellulose0,038 m²K/W13 cm
Wat zijn de voorwaarden van de gevelisolatie premie?

Welke premie gevelisolatie maak je aanspraak op?

Naast de premie muurisolatie 2024, heb je misschien ook recht op een andere premie voor gevelisolatie. Of als je niet aan de voorwaarden voor de gevelisolatiepremie voldoet, voldoe je misschien wel aan de voorwaarden van een andere isolatiepremie. Welke premies voor gevelisolatie zijn er nog meer aan te vragen?

Premie netbeheerder

De Vlaamse overheid heeft de netbeheerder verplicht om energiebesparende maatregelen door huishoudens en bedrijven te stimuleren. Vandaag kan je de premie gevelisolatie bij Fluvius aanvragen.

Je moet daarbij voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je woning is gevestigd in het Vlaams gewest.
 • De woning moet voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of de bouwaanvraag moet voor deze datum zijn ingediend wanneer de woning na 1 januari 2006 is aangesloten.
 • Woningen die volledig herbouwd zijn, komen niet in aanmerking, wel nieuw aangebouwde constructies.
 • De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een aannemer en hij moet de isolatiewerken ook factureren.
 • De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen.
 • De aanvraag moet uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum gedaan worden.
 • Er geldt een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W.
 • Huurders kunnen enkel een aanvraag ingeven indien de naam van de huurder ook op de factuur staat.

Vraag advies aan ervaren gevelwerkers

Renovatiepremie

De renovatiepremie, ook wel overkoepelende renovatiepremie, moet aangevraagd worden bij Wonen Vlaanderen. Dit is een overheidsinstantie die zich met de woningmarkt in Vlaanderen bezighoudt.

Wanneer je van deze premie gebruik wil maken voor gevelisolatie, dan moet dit in combinatie met andere gevelwerken gebeuren. Aangezien een gevel na het plaatsen van isolatie toch nog afgewerkt moet worden, is dit voor de meeste aanvragers geen probleem.

Voor de renovatiepremie gelden minder voorwaarden. Belangrijkste voorwaarden voor aanvraag van de renovatiepremie is dat de aanvraag pas na uitvoering van de werkzaamheden kan plaatsvinden en als je over de benodigde facturen beschikt.

Plaats je gevelisolatie en wil je voor de renovatiepremie in aanmerking komen, dan zal je ook één van de volgende werken moeten uitvoeren:

 • Funderen van de muren.
 • Afbraak van bestaande muren en opbouw nieuwe muren voor zowel binnen als buiten.
 • Het aanbrengen van nieuwe gevelstenen, gevelbekleding of gevelbepleistering.
 • Een behandeling van de muren tegen optrekkend vocht en ondergrondse muren tegen insijpelend vocht.
 • Nieuw voegwerk van de gevel.
 • Behandeling van de gevel tegen huiszwam.
 • Natte of droge kalkbepleistering voor plafonds en muren.

Hoe premie gevelisolatie aanvragen?

Hoe en waar je de premies gevelisolatie kan aanvragen, is helemaal afhankelijk van welke premie je aanvraagt. De gevelisolatiepremie is aan te vragen bij netbeheerder Fluvius. De renovatiepremie vraag je aan bij Wonen Vlaanderen.

Je kan het aanvragen van de premies ook uitbesteden aan de aannemer door wie je de isolatiewerken laat uitvoeren. Vaak geldt als voorwaarde dat je de werken door een aannemer laat uitvoeren en daarom weten aannemers hoe de verschillende premies aangevraagd kunnen worden.

Andere ‘financiële’ voordelen

hoe dik moet isolatie zijn voor premie

Er bestaan ook nog andere financiële voordelen om de kostprijs van gevelisolatie te drukken. Het is in elk geval interessant om dit te checken, zodat je investering zich sneller laat terugverdienen.

Bespaar op gevelisolatie

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is een premie die je kan aanvragen als je naast gevelisolatie nog twee andere energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. In totaal gaat het dus om minimaal drie soorten werken die gecombineerd worden met elkaar. Daarbij gelden wel de volgende voorwaarden:

 • De woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten of de aanvraag tot aansluiting moet dan ingediend zijn.
 • De eerste investering, of in ieder geval de factuur hiervan moet dateren vanaf 1 januari 2017.
 • De werken moeten binnen de vijf jaar worden uitgevoerd.

Hoe meer werken je laat uitvoeren, hoe hoger de premie. Minimaal moeten er drie uitgevoerd worden, maar meer mag ook. Het betreft onder meer het isoleren van dak of zolder, plaatsen van ventilatie, zonneboiler of een warmtepomp of het plaatsen van nieuwe beglazing.

Verlaagd BTW-tarief

Voor bepaalde renovatiewerken geldt in Vlaanderen niet het gebruikelijke btw-tarief van 21 %, maar 6 %. Dat is toch al een korting van 15 %, waarmee je de investering voor gevelisolatie kan verlagen.

Ook hier gelden wel enkele voorwaarden. De woning moet minimaal 10 jaar oud zijn en moet uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning door jou gebruikt worden. Laat dit weten aan de aannemer, zodat hij jou 6 % btw in rekening kan brengen.

Offerte aanvragen

Om aanspraak te maken op de premies voor gevelisolatie moeten de werken worden uitgevoerd door een aannemer. Hoewel een premie de eigen inbreng in gevelisolatie drukt, wil je ook een aannemer die de gevelwerken voor een correcte prijs uitvoert.

Om een goede prijs te bekomen, vraag bij verschillende aannemers een offerte. Hun offertes kan je dan naast elkaar leggen, vergelijken en zo bepalen wie de beste prijs en dienstverlening geeft.

Via onderstaand formulier ontvang je met 1 aanvraag direct meerdere offertes tegelijk. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.