Metalen gevelbekleding: soorten en onderhoud

Heb je een eigenzinnige gevel voor ogen? Dan is een metalen gevelbekleding een goede en originele optie. Metaal wordt als gevelbekleding vooral gebruikt voor speciale ontwerpen. Het is namelijk heel plooibaar en flexibel te gebruiken.

Wil je meer weten? Vraag gerust advies aan een ervaren gevelwerker of gevelrenovatie-specialist via onze offertepagina.

Ontvang direct offertes op maat

Metalen gevelbekleding: prijs

metalen gevelbekleding

De prijs van metalen gevelbekleding hangt voornamelijk af van de metaalsoort. In het algemeen schommelen de prijzen tussen 50 en 150 euro per m².

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Metalen gevelbekleding: voordelen en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van een metalen gevel? We zetten ze op een rijtje.

Voordelen

Je vraagt je ongetwijfeld af welke voordelen er allemaal verbonden zijn aan metalen gevelbekleding. Wel, dat zijn de volgende:

  • Duurzaam
  • Licht en sterk
  • Makkelijk te combineren met andere materialen
  • Tal van opties qua uitvoering
  • Eenvoudig te ontwerpen en snel te plaatsen

Bovendien worden de metalen gevelpanelen vaak in het atelier of de fabriek vervaardigd. Je loopt bijgevolg geen risico op eventuele vertragingen omwille van bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden.

Nadelen

Helaas heeft een metalen gevelbekleding naast voordelen ook nadelen. Zo heerst er nog wat onduidelijkheid als het aankomt op de duurzaamheid van gekleurde afwerkingen en moet je opletten voor corrosie als je verschillende soorten metaal gaat combineren.

Soorten metalen gevelbekleding

metalen gevel: welke soort kiezen?

Roofer assembles sheet metal on the roof. Roofers on the roof.

Koper op je gevel

Koper gaat enorm lang mee, maar is wel redelijk prijzig. Na verloop van tijd kan koper wel verkleuren. Door oxidatie, een chemisch proces dat voorkomt bij contact met zuurstof, krijgt koper een roodbruine of groene aanslag.

Je kan dit voorkomen door een bepaalde coating aan te brengen of door gepatineerd koper te gebruiken. Bij gepatineerd koper is er kunstmatig al een lichte verkleuring en veroudering aangebracht. Dit chemisch proces beschermt het koper beter tegen verdere veroudering. Zo kies je direct voor de kleur die je wilt.

👉 Koper kost gemiddeld tussen € 120 – 150 per m²

Aluminium gevel: verderlicht en fijne afwerking

Een aluminium gevel staat vooral bekend om z’n sterkte en licht gewicht. Het is drie keer lichter als staal. Daarnaast is het makkelijk te bewerken en roest het niet. Je kan aluminium onafgewerkt op je gevel plaatsen. Toch zijn er veel mensen die kiezen voor een afwerking met een bepaald reliëf.

De grootste nadelen bij dit type metaal is dat het proces om aluminium te maken niet zo milieuvriendelijk is en dat het nogal altijd prijzig is. Daar zijn de laatste jaren wel vorderingen in gemaakt. Door nieuwere fabricage processen is het ecologischer en goedkoper om een aluminium gevel te zetten.

Ondanks dat het minder ecologisch is, is het wel duurzaam. Een gevel bekleed met aluminium gaat makkelijk 75 jaar mee.

👉 Aluminium kost gemiddeld tussen € 100 – 120 per m²

Vergelijk de verschillende gevelbekledingen

Zinken gevel

Zink is een duurzame gevelbekleding. Je kan het vrijwel onbewerkt gebruiken. Dit metaal heeft als voordeel dat het een eigen en natuurlijke beschermingslaag kweekt. Door corrosie krijgt zink een beschermende laag die verdere beschadiging voorkomt. Je kan het vergelijken met eelt. Het is relatief goedkoop en verkrijgbaar in zwart, groen en antraciet.

👉 Zink schommelt gemiddeld tussen € 85 – 150 per m²

Inox gevel: een gevarieerd metaal

Roestvrij staal wordt ook wel inox genoemd. Inox kan je makkelijk combineren met andere materialen omdat het makkelijk te bewerken is en in verschillende kleuren verkrijgbaar. De meeste voorkomende kleuren voor inox zijn: kobaltblauw, brons, groen, zwart en antracietgrijs.

De keuze voor welke soort inox het beste bij je huis past, hangt af van verschillende esthetische en omgevingsfactoren. De luchtkwaliteit kan ervoor zorgen dat inox toch een klein beetje verkleurt.

👉 Inox varieert qua prijs tussen € 120 – 180 per m²

Onderhoud metalen gevel

Het onderhouden van een metalen gevel

Pas op wanneer je verschillende metaalsoorten combineert voor je gevelbekleding. Aluminium reageert bijvoorbeeld slecht als het in aanraking komt met koper, zink, lood of staal. Niet elk type is dus compatibel.

Een metalen gevel kan ook slecht zijn voor het milieu. In koper en zink zitten giftige stoffen die in de bodem kruipen wanneer het in contact komt met regenwater. Een metalen gevel met zink of koper is dus niet zo ecologisch. Een mogelijke oplossing hiervoor is ervoor zorgen dat het wordt geplaatst onder een afdak.

Metalen gevelbekleding: aandachtspunten

Condensvorming

Wanneer je overgaat tot de plaatsing van metalen gevelbekleding, neem je best enkele aandachtspunten in acht.

Zo kan er zich condens vormen aan de binnenkant van de metalen platen. Daarom doe je er goed aan om de platen te voorzien van een vochtwerende coating. Condenswater komt tot stand door warme, vochtige lucht op een koude metalen oppervlak. Die condensvorming kan grotendeels vermeden worden als je de luchtspouw beperkt verlucht en isolatiemateriaal bij de naadaansluitingen aanbrengt. Tot slot is het nog belangrijk om thermisch te ontkoppelen in de mate van het mogelijke. Rekening houdend met isolatie en een poging om koudebruggen geen kans te geven.

Impact op milieu en duurzaamheid

Naast condensvorming is het van cruciaal belang om de aandacht te vestigen op milieu en duurzaamheid.

Het is algemeen geweten dat de metalen koper, lood en zink giftige stoffen bevatten die vrij kunnen komen na contact met regenwater. De metaaldeeltjes die bij dat proces vrijkomen, nestelen zich finaal in het grondwater.

Het is niet helemaal duidelijk in welke mate dit precies schade toebrengt aan het milieu. Wel is het niet meer dan logisch dat de concentraties tot een minimum beperkt moeten worden.

In tegenstelling tot koper, lood en zink kennen aluminium, inox en verzinkt staal dat probleem niet. Daarom dringen gemeenten en watermaatschappijen erop aan om zo vaak mogelijk gebruik te maken van alternatieven voor koper en zink. Een coating van metalen kan ook soelaas bieden.

Hoe metalen gevelbekleding plaatsen?

Zowel metalen panelen als sandwichpanelen en cassettes worden veeleer aangebracht op een houten of metalen lattenstructuur. In de meeste gevallen gebeurt dit met schroeven, maar niet altijd.

Sandwichpanelen kunnen bijvoorbeeld ook gelijmd worden. Je dient er zeker rekening mee te houden dat er voldoende uitzetvoegen voorzien worden ,omdat metalen panelen een snelle werking hebben bij temperatuurschommelingen (snelle opwarming en snelle afkoeling).

Sandwichpanelen krimpen minder snel en zetten niet zo snel uit omdat ze niet alleen uit metaal bestaan.

Interesse in metalen gevelbekleding? Vraag en vergelijk prijzen

Wil je overgaan tot de eigenlijke gevelwerken, dan luidt ons advies als volgt: vraag en vergelijk voldoende offertes, zodat je een duidelijk en correct beeld krijgt van de gangbare prijzen. 

Via onderstaand formulier bekom je snel en eenvoudig prijsoffertes van meerdere vakmannen tegelijk. Ideaal om te vergelijken, je keuze te maken en dus gevelspecialist te vinden. Proberen?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.