Metalen gevelbekleding: soorten en onderhoud

Heb je een eigenzinnige gevel voor ogen? Dan is een metalen gevelbekleding de ideale oplossing. Metaal wordt als gevelbekleding vooral gebruikt bij speciale ontwerpen. Het is namelijk heel plooibaar en flexibel te gebruiken. Wil je meer weten? Vraag advies aan een ervaren gevelwerker

Vraag nu GRATIS advies

Welke voor- en nadelen brengt een metalen gevel met zich mee? We zetten de meestgebruikte metalen op een rijtje.

Metalen gevelbekleding: welke soorten bestaan er?

metalen gevel: welke soort kiezen?

Koper op je gevel

Koper gaat enorm lang mee, maar is wel redelijk prijzig. Na verloop van tijd kan koper wel verkleuren. Door oxidatie, een chemisch proces dat voorkomt bij contact met zuurstof, krijgt koper een roodbruine of groene aanslag.

Je kan dit voorkomen door bepaalde coating aan te brengen of gepatineerd koper te gebruiken. Bij gepatineerd koper is er kunstmatig al een lichte verkleuring en veroudering aangebracht. Dit chemisch proces beschermt koper beter tegen verdere veroudering en zo kies je direct voor de kleur die je wilt.

👉 Koper kost meestal tussen €120 en €150 per m²

Aluminium gevel: verderlicht en fijne afwerking

Een aluminium gevel staat vooral bekend om zijn sterkte en klein gewicht. Het is drie keer lichter als staal. Daarnaast is het makkelijk te bewerken en roest het niet. Je kan aluminium onafgewerkt op je gevel plaatsen. Toch zijn er veel mensen die kiezen voor een afwerking met een bepaald reliëf.

De grootste nadelen bij dit metaal is dat het proces om aluminium te maken niet zo milieuvriendelijk is en dat het nogal altijd prijzig is. Daar zijn de laatste jaren wel vorderingen mee gemaakt. Door nieuwere processen is het ecologischer en goedkoper om een aluminium gevel te laten zetten.

Ondanks dat het niet ecologisch is, is het wel duurzaam. Een gevel bekleed met aluminium gaat gemakkelijk 75 jaar mee.

👉 Aluminium kost tussen €100 en €120 per m²

Vergelijk de verschillende gevelbekledingen

Zinken gevel

Zink is een duurzame gevelbekleding. Je kan het vrijwel onbewerkt gebruiken. Dit metaal heeft als voordeel dat het een eigen en natuurlijke beschermingslaag kweekt. Door corrosie krijgt zink een beschermende laag die verdere beschadiging voorkomt. Je kan het vergelijken met eelt. Het is relatief goedkoop en verkrijgbaar in zwart, groen en antraciet.

👉 Zink is verkrijgbaar van €85 tot €150 per m²

Inox gevel: een gevarieerd metaal

Roestvast staal wordt ook wel inox genoemd. Inox kan je makkelijk combineren met andere materialen omdat het makkelijk te bewerken is en je het in verschillende kleuren kan verkrijgen. De meeste voorkomende kleuren voor inox zijn: kobaltblauw, brons, groen, zwart en antracietgrijs.

De keuze voor welke soort inox het beste bij je huis past, hangt vast aan verschillende esthetische en omgevingsfactoren. De luchtkwaliteit kan ervoor zorgen dat inox toch een klein beetje verkleurt.

👉 Inox varieert enorm qua prijs, reken tussen de €120 en €180 per m²

Onderhoud metalen gevel

Metalen gevel: kies voor de perfecte combinatie

Pas op wanneer je verschillende soorten metaal combineert voor je gevel. Aluminium reageert bijvoorbeeld slecht als het in aanraking komt met koper, zink, lood of staal. Niet elk soort is compatibel.

Een metalen gevel kan ook slecht zijn voor het milieu. In koper en zink zitten giftige stoffen die in de bodem kruipen wanneer het in contact komt met regenwater. Een metalen gevel met zink of koper is dus niet zo ecologisch. Een mogelijke oplossing hiervoor is ervoor zorgen dat het wordt geplaatst onder een afdak.