Gevelrenovatie België: soorten, prijzen en bedrijven

Heb je plannen om je gevel te laten renoveren? Of ben je eerst nog op zoek naar extra informatie? In deze gids ontdek je alles over gevelrenovatie in België. Of je nu denkt aan een eenvoudige of meer complexe renovatie, met deze informatie in je achterhoofd kan je weloverwogen keuzes maken.


Wat houdt gevelrenovatie in?

Gevelrenovatie omvat het herstellen of vernieuwen van het buitenaanzicht van een woning of gebouw. Deze renovatie kan nodig zijn naar aanleiding van ouderdom, slijtage of schade. Een gevelrenovatie bestaat uit verschillende processen zoals de gevel reinigen en de gevelbekleding vervangen.

Bestaande gevel laten herstellen door een gevelprofessional.

Mogelijkheden voor gevelrenovatie

Er bestaan tal van mogelijkheden voor je gevelrenovatie. De mogelijkheden worden opgedeeld in drie grote categorieën: gevelreiniging, schilderen of andere vormen van gevelrenovatie.

1. Gevelreiniging

De eerste en minst ingrijpende manier om je gevel te renoveren is gevelreiniging. Ook hier heb je heel wat mogelijkheden om de klus uit te voeren. 

Gevel zandstralen

Een goede, maar vrij ingrijpende, reinigingsmethode is je gevel te zandstralen. Maar hoe werkt deze methode? Je spuit speciale korrels van zand gemengd met water onder hoge druk op de gevel van je huis. Zo schuur je je gevel schoon.

Je gebruikt deze methode het best bij een sterk vervuilde gevel. Door de hoge druk is deze methode niet geschikt voor gevels van poreus of beschadigd materiaal.

Een gevel zandstralen laat je het best doen door een specialist. Door zijn expertise vermijd je onnodige kosten en krijg je het beste resultaat.

Gevel nevelstralen

Je kan ook je gevel laten nevelstralen. Net zoals bij zandstralen wordt er een mengsel van water en zand onder hoge druk op je gevel aangebracht. Maar wat is nu het verschil? Bij nevelstralen is de druk minder hoog dan bij zandstralen

Wil je graag precies te werk gaan? Dan is nevelstralen de ideale optie. Hardnekkig vuil verwijderen? Dat is helaas niet mogelijk bij deze methode.

Deze manier van reinigen is geschikt voor zowat elke gevel. Bovendien verbruikt deze methode minder water, waardoor het een milieuvriendelijke methode is.

Stoomreiniging

Is het vuil niet te diep in je gevel doorgedrongen? Dan kan stoomreiniging de ideale optie zijn voor je renovatie. Deze reinigingsmethode is zachtaardig en het minst belastend voor het milieu.

Opletten bij oude muren

Oude en kwetsbare muren kunnen beschadigd worden bij een stoomreiniging. Hoewel de druk niet zo hoog is, vormt de hoge temperatuur van de stoom wel een gevaar. Zo kunnen sommige muren gevoelig zijn aan plotse hitte en vervolgens barsten.

Bij stoom kan ook een ander risico zich voordoen: het ontstaan van zoutkristallen. Dat ligt niet aan de werking van de stoom, maar wel aan de muur zelf. In sommige muren zitten bepaalde mineralen. Door de stoom kunnen die mineralen naar het oppervlak komen. Vervolgens kan kristalvorming ontstaan.

Chemisch reinigen

Een andere manier om je gevel grondig te reinigen is chemisch reinigen. Hierbij schakel je best de hulp in van een expert. Hij kan je vertellen welk reinigingsmiddel je het best gebruikt voor je gevel. 

Eerst brengt de vakman het reinigingsproduct op je gevel aan met een borstel. Dat moet ongeveer 30 minuten intrekken. Vervolgens zal de expert het product verwijderen met water en een hogedrukreiniger.  

Bij chemisch reinigen heb je de keuze uit drie verschillende reinigingsmiddelen

Zuur middelBasisch middelDuurzaam alternatief
Diepe reinigingNiet-poreuze ondergrondTast de ondergrond niet aan
Niet geschikt voor kalkzandsteen of siliciumAanbrengen als pasta om zoutvorming te vermijdenBiologisch afbreekbaar: middel op basis van bacteriën of enzymen
Bij bepaalde stenen risico op vlekkenRisico op zoutvormingIn sommige gevallen minder effectief en een langere inwerkingstijd
Gevel reinigen met hogedruk.

Gevel impregneren

Als laatste optie kan je ook je gevel impregneren. Dat is een goed idee wanneer je gevel al eens gereinigd is. Door je gevel te impregneren, bescherm je de buitenmuren tegen weersomstandigheden zoals vorst en regen.

Schakel een specialist in

Laat je zeker begeleiden door een gevelspecialist. Specialisten kennen de kneepjes van het vak met hun jaren aan ervaring. Vraag daarom zeker raad aan hen.

2. Gevelrenovatie of schilderen: wat zijn de opties?

Ben je op zoek naar een nieuwe, frisse uitstraling voor je gevel? Dan kan schilderen dé oplossing zijn. Of ben je eerder op zoek naar een authentieke look of landelijke uitstraling voor je buitenmuren? Dan kan het kaleien van je gevel dé oplossing zijn.

Er bestaan ook nog andere opties: ontdek de verschillende manieren hieronder. 

Gevel schilderen

Een eerste optie is je gevel schilderen. Deze methode voor een nieuwe uitstraling van je gevel is niet zo ingrijpend. Toch moet je gevel voldoen aan enkele voorwaarden

  • De gevel moet schoon zijn. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een grondige gevelreiniging te doen. In andere gevallen volstaat de hogedrukreiniger. 
  • Heb je voegen in je gevel? Deze moeten in goede staat zijn. Is dat niet zo? Dan moet je deze eerst herstellen. 
  • Let op: niet elke verf is geschikt voor je gevel. Kies steeds voor dampopen verf. Zo vermijd je vocht. 
  • Vaak is het nodig om een fixeermiddel of primer aan te brengen voordat je begint met schilderen. 

Kaleien

Je kan ook je gevel renoveren door deze te kaleien en daarmee kalkpleister op je gevel aan te brengen. Ook hier start je best met een schone ondergrond. 

Het grote voordeel van kaleien is dat het door de dikkere textuur oneffenheden en beschadigingen kan wegwerken. 

Kies je voor het kaleien van je gevel? Dan kies je automatisch ook voor een landelijke uitstraling voor je woning. Bovendien is kaleien van je woning zeer effectief tegen vochtproblemen

Voegwerk herstellen en renoveren

Voegwerken hebben een belangrijke functie: ze beschermen je woning tegen vocht. Daarom is het renoveren van voegen een cruciale vorm van gevelrenovatie. Bovendien verbeter je zo ook de uitstraling van je woning. 

Spuitkurk

Als laatste optie kan je ook spuitkurk op je gevel plaatsen. Dat is ingrijpender dan de vorige methodes. Je ontdekt de eigenschappen van spuitkurk hieronder: 

  • Spuitkurk geeft een boost aan je gevelisolatie
  • Het dempt externe geluiden. 
  • Spuitkurk is een milieuvriendelijk product. 
  • Je vindt spuitkurk in verschillende vormen en maten, zodat je de uitstraling van je gevel zelf kunt kiezen. 

Opgelet: spuitkurk is nooit een vervanger voor isolatie. Bovendien moet je gevel schoon zijn voordat je spuitkurk aanbrengt om een goede hechting te garanderen. 

Ben je op zoek naar persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!

3. Nieuwe gevelbekleding

Je kan er ook voor kiezen om je gevel opnieuw te laten bekleden. Wanneer je gevel opnieuw geïsoleerd is, is een nieuwe gevelbekleding de laatste stap in het volledig renoveren van je gevel. 

Er bestaan verschillende manieren om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. We beschrijven ze één voor één.

Houten gevelbekleding

Ben je geïnteresseerd in een authentieke uitstraling van je woning? Dan is de houten gevelbekleding wellicht een goede oplossing. Hout is makkelijk te plaatsen en heeft bovendien een lange levensduur. 

Pvc gevelbekleding

Bij pvc gevelpanelen heb je heel wat keuze. Zo kies je doorgaans helemaal zelf voor de juiste uitstraling van je gevel. Ze kunnen bovendien voorzien worden van een houtmotief. 

Composiet gevelbekleding

Houtcomposiet is een mix van houtof bamboevezels en kunststof. De grote voordelen van dit materiaal zijn dat het erg sterk is en dat het de vele eigenschappen van hout en kunststof heeft.

Steenstrips

Steenstrips, ofwel dunne stroken baksteen, kunnen vastgelijmd worden op verschillende ondergronden zoals je net geplaatste isolatieplaten. Met deze gevelbekleding krijg je de typische bakstenen uitstraling, maar dan zonder ruimteverlies. 

Crepi

Ben je op zoek naar een moderne en strakke uitstraling van je gevel? Dan kan de laatste optie jou wellicht bekoren: crepi.

Opgelet: crepi moet je regelmatig reinigen om de strakke en moderne look te behouden.

Gevel isoleren met blokken en daarna nieuwe gevelbekleding aanbrengen.

4. Gevelisolatie

Je gevel laten isoleren is een cruciaal onderdeel van je grondige gevelrenovatie. Het draagt niet alleen bij aan het comfort, maar ook aan de energie-efficiëntie van je huis.

Je vindt gevelisolatie in verschillende vormen, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. De drie meest voorkomende vormen van gevelisolatie zijn de volgende: spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie en binnenmuurisolatie. We bespreken ze stap voor stap. 

Spouwmuurisolatie

Bij een spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning (de spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. Deze methode is vrij eenvoudig en kostenefficiënt om warmteverlies te verminderen. 

Een isolatiespecialist boort kleine gaten in de buitenmuur. Vervolgens blaast de vakman de isolatie in de spouw. 

De spouwmuurisolatie is uiteraard niet geschikt voor elke woning, omdat niet elke woning over een spouw beschikt. Gelukkig zijn er nog andere manieren om je gevel te isoleren. 

Buitenmuur isoleren

Wanneer je de buitenmuur laat isoleren, brengt de vakman het isolatiemateriaal langs de buitenzijde van je woning aan. Het grote voordeel? Je beschikt over maximale thermische isolatie zonder dat je binnenruimte verliest. 

Vervolgens wordt jouw muur afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding naar keuze.

Isolatiespecialist inschakelen voor het isoleren van de buitenmuur.

Binnenmuur isoleren

Bij een binnenmuurisolatie plaatst de vakman het isolatiemateriaal langs de binnenzijde van je woning. Deze methode wordt enkel gekozen wanneer isoleren langs de buitenzijde niet mogelijk is. 

Het grote nadeel van deze isolatie is dat je wat binnenruimte kan verliezen.

Vraag zeker raad aan een isolatie-expert. Zo ontdek je welke methodes het beste bij jouw woning passen en verken een prijs op maat.

Prijs gevelrenovatie 2024

Hoeveel kost een gevelrenovatie nu eigenlijk? Dat hangt uiteraard af van welke methodes jij kiest. Om je toch enkele richtprijzen te geven, vind je hieronder de gemiddelde kosten per methode.

Type gevelrenovatieEuro per vierkante meterEuro per vierkante meter (+ reiniging)Euro per vierkante meter (+ impregnatie)
Gevel schilderenTussen de 20 en 40 euroTussen de 32 en 60 euroTussen de 33 en 73 euro
Gevel kaleienTussen de 25 en 40 euroTussen de 37 en 60 euroTussen de 38 en 73 euro
Voegen renoverenTussen de 40 en 160 euroTussen de 52 en 180 euroTussen de 53 en 193 euro
Spuitkurk plaatsenTussen de 40 en 60 euroTussen de 52 en 180 euroTussen de 53 en 193 euro
Ben je eerder op zoek naar een prijs op maat?
Via onze gratis offerteservice ontvang je tot wel vijf offertes op maat.
arrow Ontvang offertes

Wat bepaalt de prijs van gevelrenovatie?

Verschillende factoren beïnvloeden de prijs voor jouw gevelrenovatie. Denk maar aan de staat van je gevel, het gekozen type renovatie en de materialen die daarbij komen kijken. Zo zal een gevel met vocht uiteraard meer kosten dan een gevel zonder vochtproblemen. 

De prijzen kunnen ook sterk variëren van vakman tot vakman

Daarom is het zeer interessant om de prijzen van verschillende experts uit jouw regio te vergelijken. Dat kan gratis en volledig vrijblijvend via onze offerteservice. Zo ontdek je jouw prijs op maat. 

Wat is de goedkoopste manier van gevelrenovatie?

Ben je op zoek naar een goedkope manier om je gevel te laten renoveren? Dan zijn gevelreiniging en het schilderen van je gevel de ideale opties voor jou. Deze methodes zijn minder ingrijpend dan bijvoorbeeld kaleien of het installeren van nieuwe gevelbekleding. 

Premies en subsidies 2024

Wil je graag in 2024 je gevel laten renoveren? Dan bestaan er verschillende premies en subsidies van de Vlaamse overheid, waardoor je de kosten kunt verlagen. 

Een interessante premie is de Mijn VerbouwPremie. Je komt in aanmerking voor verschillende werken zoals gevelisolatie en het behandelen van vochtproblemen.

Is je woning ouder dan 15 jaar en worden de werken gedaan door een erkende aannemer? Dan kan je tot wel 50% van de kosten terugkrijgen dankzij de premie.

Gevelrenovatie: zelf of laten doen?

Ben je geïnteresseerd in een gevelrenovatie? Dan heb je de keuze uit twee opties: het zelf doen of het werk overlaten aan een professional

Beide opties hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van verschillende factoren. We bespreken beide opties hieronder.

Zelf doen

Heb je al ervaring met een gevelrenovatie? Dan kan je overwegen om zelf de klus te klaren. Toch vergt de job heel wat kennis, vaardigheden en tijd. Daarom kan het toch geen slecht idee zijn om een professional in te schakelen voor je gevelrenovatie. 

Laten doen

Kies je ervoor om een gevelexpert in te schakelen? Dan ben je verzekerd van een professioneel resultaat, waarbij je onnodige kosten kan vermijden. Een ervaren vakman adviseert je bovendien over de beste technieken en materialen. Het zal je uiteindelijk heel wat tijd en moeite besparen. 

Door een expert in te schakelen, maak je trouwens ook kans om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie

Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes, bedrijven en prijzen

Ben je helemaal klaar voor je gevelrenovatie? Of wens je eerst nog wat bijkomende informatie? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende gevelprofessionals uit jouw regio

Vervolgens krijg je enkele offertes opgestuurd. Door deze offertes grondig te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je gevelrenovatie. 

Werk voor al je projecten steeds samen met een vakman. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.