Gevelrenovatie : prijs per m2, info en soorten

De gevel is het aangezicht van je huis. Door jarenlange blootstelling aan weer en wind kan je gevel behoorlijk wat slijtage oplopen. Overweeg je om gevelwerken uit te voeren? Dan is een esthetische en duurzame gevelrenovatie aan te raden.

Een gevel renoveren kan op diverse manieren. Wil je alleen je gevel schilderen of wil je hem vochtbestendig maken? Ontdek in dit artikel de verschillende opties, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Wil je bijkomend advies over gevelrenovatie? Ben je op zoek naar prijzen? Kom direct in contact met meerdere gevelexperts tegelijk via onze offertepagina.

Prijs gevelrenovatie
Wat is je budget? De prijs van de gevelwerken die je plant, is zeker niet onbelangrij. Er is ontzettend veel mogelijk en iedere optie heeft zijn eigen prijs. Zo is een volledige gevelrenovatie, inclusief toevoeging van isolatie duurder dan pakweg enkel een nieuwe gevelbekleding aanbrengen.

Onderstaande tabel geeft al een eerste idee van de richtprijzen per soort gevelrenovatie.

Soorten gevelrenovatie
Richtprijzen

Muren injecteren
ca. € 100 per lopende m

Muren impregneren
ca. € 5 – 40 per m²

Voegwerken
ca. € 8 – 100 per m²

Het loont zeker de moeite om offertes aan te vragen bij meerdere gevelwerkers bij jou in de buurt. Zo kan je makkelijk het aanbod vergelijken en vind je snel de juiste specialist voor jouw gevelrenovatie.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Soorten gevelrenovatie
Om je huidige gevel te laten herstellen kan je kiezen voor een algehele renovatie. Je kan de bestaande stijl handhaven of kiezen voor een totale make-over. De keuze is helemaal aan jou.

Belangrijk in ieder geval is om de gevel eerst goed te laten reinigen. Daarna kan je de wanden afwerken naar keuze.

Uiteraard staat je lokale vakman je bij in het keuzeproces. Hij geeft je advies op maat van jouw situatie. De totaalprijs van de gevelrenovatie baseert hij op een aantal factoren, zoals: het totale oppervlak in m², de staat van je gevel en de moeilijkheidsgraad van de opdracht.
Muren injecteren
Om bestaande vochtproblemen in de gevel te verhelpen en nieuwe problemen te voorkomen, is het slim om de muren te injecteren. Daarbij worden op gerichte plaatsen kleine gaatjes in de muur geboord. Die gaatjes worden vervolgens gevuld met een vochtwerende gel van de hoogste kwaliteit.

Uiteraard wordt je muur daarna weer keurig afgewerkt. Dan kan de vochtwerende gel zijn werk doen, namelijk het beschermen van jouw gevel tegen allerlei soorten vochtproblemen. Zowel opstijgend als doorslaand vocht worden zo voorgoed verleden tijd.
Muren impregneren
Een andere manier om je gevel tegen vocht te beschermen is door je muren of gevel te impregneren. Er wordt namelijk een speciale coating op je buitenmuren aangebracht.

Deze coating zorgt ervoor dat wind en vocht van buitenaf (regen, hagel, sneeuw enzovoort) niet je gevel kunnen intrekken. Op die manier voorkom je dat het vocht je voegen, het metselwerk of het pleisterwerk van je woning kan aantasten.

De gemiddelde prijs om je gevel te impregneren bedraagt circa 950 euro. Kies je voor een combinatie van gevelreiniging en impregneren, dan kan de totaalprijs al oplopen to ongeveer 1.950 euro. Wil je ook nog eens de voegen laten herstellen, dan schommelt een totaalbehandeling rond de 3.450 euro.

Informeer zeker naar de tarieven bij vakmannen in je buurt.
Voegwerken
Indien het bestaande voegwerk niet meer in topconditie verkeert, doe je er goed aan om ook dit te laten herstellen. Zo voorkom je een lelijke aanblik van je woning en vooral ook problemen als bijvoorbeeld barsten in je muur.

Een gevelrenovatiespecialist rekent gemiddeld zo’n 40 euro per vierkante meter voor nieuw voegwerk. Het vervangen van het voegwerk met behulp van een luchtdrukhamer is net wat voordeliger dan het uitslijpen van de voegen. Daarna worden keurig nieuwe voegen geplaatst.

Je vakman vertelt er je alles over. Ook is het mogelijk om kapotte stenen in de gevel te laten vervangen. Reken op circa 12,50 euro per steen.
Andere opties voor gevelrenovatie?
Het mooier maken van je gevel kan natuurlijk ook op andere manieren.
Gevelreiniging
Het volledig reinigen van je gevel kan op diverse manieren. Je laat dit werk best over aan een vakman met de nodige kennis en ervaring. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat.

Bij milde vervuiling kun je kiezen voor stoomreiniging. Dat is al mogelijk vanaf 5 tot 10 euro per m2. Een andere optie is nevelstralen (15-20 euro per m2) om licht tot middelzwaar vuil weg te halen. Bij een flink verontreinigde gevel kan je kiezen voor zandstralen (10-20 euro per m2), vochtstralen (12-22 euro per m2) of chemisch reinigen van de muren (15-20 euro per m2).

Laat je vooraf door een deskundige informeren, zodat je de juiste methode voor jouw gevel kiest.
Gevel schilderen
Een mooie manier om je gevel nog aantrekkelijker te maken is door hem te schilderen. De prijs per vierkante meter varieert van 20 tot zo’n 40 euro.

Doorgaans worden één laag primer en twee lagen afwerking aangebracht, zodat het schilderwerk perfect dekkend is. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van kwalitatief hoogstaande verfsoorten die bestand zijn tegen weer en wind.

Een bijzondere vorm van schilderen is het kaleien van je gevel. Daarbij wordt er een traditioneel ogende pleisterlaag in een fraaie kleur aangebracht. Het geeft je gevel een prachtig landelijke aanblik. Een gevel kaleien verschilt in prijs niet zo veel van schilderen van je buitenmuur. Het is al mogelijk vanaf 25 tot 40 euro per m2.

Nieuwe gevelbekleding
Beschik je over een groter budget en ga je voor een hele nieuwe look? Dan kun je ook opteren voor het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding. Je huis zal zo een metamorfose ondergaan en beslist in waarde stijgen.

Op het vlak van gevelbekleding is veel mogelijk. Zo kan je onder meer kiezen voor een combinatie met isolatie. Naast mooier maak je de woning dus ook direct energiezuiniger.

Een zeer betaalbare vorm van gevelbekleding is crepi. Dit kost zo’n 40-80 euro per m2 zonder isolatie en 100 tot 140 euro per m2 met isolatie. Iets duurder is de optie van houten gevelbekleding: 100-150 euro per m2 zonder en 120 tot 250 euro per m2 met isolatie. Ook kan je opteren voor steenstrips. Deze kosten gemiddeld 150 tot 200 euro per m2 zonder isolatie en 200 à 250 euro per m2 met isolatie.

Gevelrenovatie: zelf of laten doen?
Dat hangt af van je persoonlijke vaardigheden en je beschikbare tijd. Heb je veel vrije tijd en ben je erg handig? Dan staat niets je in de weg om zelf je gevel te renoveren. Op die manier kan je het volledige proces in eigen handen houden.

Toch kleeft er ook een nadeel aan, namelijk door je beperktere kennis en ervaring werk je wellicht effectief en nauwkeurig werkt dan de vakman. Daarom is het aan te bevelen om meerdere offertes voor gevelrenovatie aan te vragen bij gespecialiseerde bedrijven in je regio.
Wat kan je zelf doen?
Sommige renovaties van je gevel kan je zelf uitvoeren, zoals het verwijderen van lichte verontreiniging met een hogedrukspuit. Ook kan je bepaalde nieuwe gevelbekleding zelf aanbrengen. Dat geldt onder meer voor kaleien of schilderwerken.
Gevelrenovatie uitbesteden
Voor meer rust in je hoofd en om zekerder te zijn van het resultaat is het uitbesteden van de gevelrenovatiewerken een beter idee. De vakman gaat voor jou aan de slag en weet door z’n enorme ervaring precies hoe hij je gevel kan behandelen en terug laten stralen.

Bovendien weet hij precies welke gevelwerken in aanmerking komen voor bepaalde premies of subsidies. Informeer je alvast uitgebreid over gevelrenovatie. Via onderstaand formulier kan je tot 5 prijsoffertes snel en eenvoudig vergelijken. Gratis en geheel vrijblijvend!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.