Gevel kaleien: Voordelen, werkwijze en prijs

Is je gevel aan een make-over toe? Dan kan je ervoor kiezen om je gevel te kaleien. Dit type gevelwerken of gevelrenovatie biedt namelijk tal van voordelen. Ontdek deze en heel wat andere details over het kaleien van je woning in dit artikel.

Ben je op zoek naar een vakman en prijzen? Ontvang direct meerdere prijsoffertes tegelijk via onze offertepagina.

Gevel kaleien: prijs per m2

Wanneer je op zoek bent naar een schitterende en bewezen effectieve methode om de gevel van je huis te renoveren is je gevel kaleien de ideale oplossing.

Kaleien is een traditionele vorm van gevelbepleistering en is mogelijk op tal van manieren. De prijs per vierkante meter varieert.

Ga je zelf je woning kaleien? Dan zal je tussen de 6 en 8  euro per vierkante meter betalen. Daarbij komen nog wel de kosten van het nodige materiaal. Als je je gevel wil laten kaleien door een professional, dan moet je rekening houden met een prijs tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.

Onderstaande tabel geeft je idee van de huidige prijs voor het kaleien van je gevel en andere methodes om je gevelbekleding te bepleisteren en te schilderen.

Gevel schilderen/bepleisteren Richtprijs
Gevel kaleien € 25 à 40 per m²
Gevel cementeren € 30 à 40 per m²
Crepi € 40 à 80 per m²

Ontvang een prijs op maat

Wat is kaleien?

Wat is kaleien?

Kaleien is een schildertechniek, maar in plaats van verf wordt er gebruik gemaakt van dunne kalkpleister, die met een kwast op de muur wordt aangebracht.

Deze techniek wordt zowel toegepast op gevels als op binnenmuren. Het kaleien van je muren geeft je muren niet enkel een fraaier uitzicht, maar zorgt ook voor een extra beschermingslaag tegen vocht.

Crepi of kaleien?

Als je je gevel wilt voorzien van een nieuwe look, dan zal je tussen verschillende mogelijkheden kunnen kiezen. Kaleien is slechts een van de vele mogelijkheden. Vaak wordt er ook gekozen voor crepi.

Wat voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je smaak. Beide technieken zorgen voor een fraaiere uitstraling van je woning en beschermen je woning tegen vocht. Zowel bij crepi als bij het het kaleien, kan er gekozen worden uit verschillende kleuren en afwerkingen.

👉 Crepi is wel iets duurder. Voor het plaatsen van crepi zonder isolatie, betaal je tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter. Het kaleien van je muren kost maar tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.

Kaleien of cementeren?

Een ander alternatief voor kaleien is het cementeren van je gevel. Dit heeft een heel andere uitstraling. Het hangt er dus vanaf welke uitstraling je zoekt.

Daarnaast zijn er nog twee verschillen tussen cementeren en kaleien:

  • Als je kiest voor kaleien, dan kunnen je muren nog steeds ademen. Dat is niet het geval als je gevel gecementeerd wordt. Cementering is niet dampopen, hierdoor kan vocht zich aan de binnenzijde van je muur ophopen waardoor er schimmels ontstaan.
  • Daarnaast behoud je met kaleien de structuur van je muur. Het cementeren van je gevel zorgt er bijna altijd voor dat je gevelstructuur verandert, tenzij je een heel dunne laag laat aanbrengen.

Cementeren is dus een goede keuze als je graag wilt dat de gevelstructuur niet zichtbaar blijft en kaleien is de juiste keuze als je graag wilt dat deze wel zichtbaar blijft. De prijs zal je niet laten twijfelen, want cementeren kost bijna evenveel als kaleien, tussen 30 en 40 euro per vierkante meter.

Waarom gevel kaleien?

De gevel kaleien is een zeer eenvoudige en betaalbare manier om je huis er fraaier uit te laten zien. Dit vertaalt zich door in een verhoogde waarde van je woning. Kleine oneffenheden kunnen zorgvuldig worden weggewerkt en ook kun je je gevel laten afwerken met diverse prachtige varianten van kalei. Je plaatselijke expert kan je precies vertellen welke optie heel mooi zal staan bij jouw woning. Het laten kaleien van je gevel brengt zowel technische als esthetische voordelen met zich mee.

Esthetische voorkeuren

Een gevel kaleien wordt veelal gedaan met een witte pleisterlaag. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een andere kleur, die beter past bij jouw type woning of je persoonlijke voorkeuren. Jouw ideale kleur wordt verkregen door een kleurpigment toe te voegen aan de kalei. Vervolgens wordt een egale en perfect dekkende kaleilaag aangebracht met behulp van een blokkwast. Deze beproefde methode wordt al vele jaren ingezet voor het verkrijgen van de mooiste resultaten.

Technische voorkeuren

Ook voor het behoud van je muren is de gevel kaleien een ideale oplossing. Je muren worden optimaal bestand gemaakt tegen wind, regen, hagel en ook sneeuw, terwijl ze tegelijkertijd dampopen blijven. Zo kunnen vochtproblemen worden tegengegaan en blijven je wanden nu en in de toekomst op volle kracht. Overigens is kaleien een zeer duurzame en ook milieuvriendelijke keuze voor het verfraaien van je gevel. Informeer daarom direct naar de mogelijkheden van je woning kaleien.

Gevel kaleien: voordelen en nadelen

Bij het kaleien van je gevel zijn er zowel voordelen als nadelen te noemen. Vooraleer je je beslissing maakt, staan we hier graag even bij stil. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken.

Voordelen

De twee belangrijkste redenen om te kiezen voor je gevel kaleien zijn bescherming en schoonheid.

Allereerst is er het grote voordeel dat het kaleien je wanden goed bestand maakt tegen alle soorten weersinvloeden. Regen, hagel, sneeuw en zelfs stormen krijgen dankzij de goede beschermlaag geen kans om je gevel aan te tasten. Hiermee is het voorkomen van vochtproblemen kinderspel.

Daarnaast zorgt kaleien voor een zeer fraaie afwerking van de muren. Het de ideale manier is om op een sierlijke manier eventuele beschadigingen te camoufleren en ook wordt er een aantrekkelijke en rustieke aanblik gecreëerd. Je woning kaleien zorgt voor een mooie, authentieke uitstraling.

Als je kleurpigment aan het kalei toevoegt, dan past deze techniek ook heel erg mooi bij andere stijlen.

Tenslotte is deze techniek ook heel milieuvriendelijk. Mooi meegenomen!

Nadelen

Als mogelijk nadeel aan gevel kaleien kan genoemd worden dat de muurafwerking na enige tijd kan gaan verkleuren. Een witte afwerking kan bijvoorbeeld wat geler worden.

Langs de andere kant geeft dit je woning ook een heel eigen charme. Wellicht is dit voor jou dus helemaal geen nadeel. Een ander punt om rekening mee te houden, is het feit dat de kaleilaag na verloop van tijd aan kracht verliest.

Na een jaar of 10 dient de bestaande laag daarom vervangen te worden. Dit brengt opnieuw kosten met zich mee, wat natuurlijk als nadeel kan gelden.

kalei aanbrengen op de gevel

Hoe gevel kaleien?

Het kaleien van je gevel is een hele klus. Het moet in verschillende lagen gebeuren en in verschillende tijdsperiodes uitgevoerd worden. Je mag het ook pas aanbrengen als het op de juiste temperatuur is.

Als je hier zelf geen verstand van hebt, dan is het beter om een professional in te huren. Wil je het toch graag zelf proberen? We vertellen je hoe het in zijn werk gaat.

1. Voorbereiding

Voordat je kan beginnen is het belangrijk dat je je gevel voorbereidt. Kalei kan namelijk enkel aangebracht worden als de gevel schoon is. Verwijder dus eerst alle mos, algen, oude verflagen en andere vuil. Dek daarna ramen en dakgoten af en maak de gevel een klein beetje vochtig.

2. Kalei maken

Is je gevel helemaal klaar voor het kaleien? Dan is het tijd om kalei te maken. Hiervoor dien je de aangekochte substantie in blok- of poedervorm te blussen door er water aan toe te voegen.

Vervolgens dien je deze substantie toe te voegen aan zuiver water. Als dat gebeurt is, moet je er rivierzand aan toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je een smeuïg mengsel krijgt. Als het mengsel nog te dik is, kan je er altijd nog water aan toevoegen.

👉 Kies je voor gekleurd kalei? Dan moet er ook kleurpigment toegevoegd worden aan het mengsel. Dit dient meestal gemengd te worden met heet water. Kijk altijd goed naar de aanwijzingen op de verpakking.

3. Kalei aanbrengen

Is je mengsel klaar? Dan mag je het aanbrengen op je gevel. Je kan het best eerst testen op een klein stukje van je gevel, om te zien of de kleur goed is. Daarna kan je de rest van je gevel kaleien. Wanneer je het mengsel aanbrengt, is het belangrijk dat je het regelmatig omroert. Breng het mengsel aan in vloeiende bewegingen en in kruisvorm.

Dat wil zeggen: eerst horizontaal en dan verticaal. Werk in meerdere dunne laagjes en zorg ervoor dat de eerste laag niet volledig uitgedroogd is wanneer je de volgende laag wilt aanbrengen.

4. Afwerking

Kaleien kleuren geven je huis meer persoonlijkheid en warmte, maar je kan ook kiezen voor verschillende afwerkingstechnieken die zorgen voor een unieke uitstraling. Zo kan je bijvoorbeeld de kaleilaag polieren met een spons of droge blokborstel om verschillende effecten te creëren. Ook wordt er gevarieerd in laagdiktes om het uiterlijk te beïnvloeden. Doordat er zoveel mogelijk is bij de afwerking van je kaleien gevel, is het de ideale oplossing voor elke stijl!

Gevel kaleien: zelf of laten doen?

Heb je besloten dat je je gevel wilt kaleien? Dan rest er natuurlijk nog de vraag of je dit zelf gaat doen of een vakman inhuurt. Kaleien DIY is zeer goed mogelijk, maar ook het uitbesteden aan een expert kost zeker niet de hoofdprijs. Belangrijk is dus vooral om te weten waar jouw sterke punten liggen. Overigens is doe-het-zelven niet per definitie goedkoper. Bereken vooraf dus goed wat voor jou het zwaarst weegt: kwaliteit, tijdsduur of totaalprijs.

kaleien woning

Zelf gevel kaleien

Ben je zelf aardig handig? Dan kun je in principe gewoon zelf aan de klus beginnen! Realiseer je wel dat een dergelijk werkje behoorlijk wat tijd vraagt. Daarnaast moet je de kosten voor de kalei en de benodigde materialen niet onderschatten.

Laat je gevel kaleien door een vakman!

Ben jij ervan overtuigd dat kaleien voor jou de beste optie is? Speel dan op zeker en kies een goede vakman om de klus te klaren. Wil je op een eenvoudige manier geld besparen?

Dan kan je dit door offertes te laten opstellen door verschillende bedrijven. Als je offertes gaat vergelijken, dan kan je er makkelijker de goedkoopste vakman uit de buurt uitkiezen. Op die manier bespaar je heel wat geld, zonder veel moeite te moeten doen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.