Spuitkurk: voordelen, prijs en isolatiewaarde

Waarom kiezen voor spuitkurk?

Je wil je gevel (her)bekleden, maar je bent nog in twijfel wat voor materiaal je best kiest? Denk dan gerust eens aan spuitkurk voor je gevel. Dit materiaal biedt uitzonderlijk heel wat voordelen als gevelbekleding. Je isoleert je gevel op een goedkope manier. Bovendien is het beschikbaar in tal van kleuren. In dit artikel krijg je een overzicht.

Wil je advies en prijzen van een vakman? Stel vragen en ontvang prijzen op maat via onze offertepagina.

Spuitkurk prijs per m²

Spuitkurk voor gevel gebruikt eigenlijk hetzelfde principe als crepi. Net als die andere soort gevelbekleding bestaat spuitkurk uit een korrelige substantie. Bij crepi bestaan die korrels (of granulaat) uit verschillende soorten steen en bij spuitkurk dus uit kurk.

Maar wat kost deze gevelbekleding eigenlijk? Dat is afhankelijk van enkele factoren.

  1. Ten eerste natuurlijk het oppervlak van waar de spuitkurk op de gevel moet worden aangebracht.
  2. Een belangrijk rol in de prijs speelt ook de hoeveelheid lagen die er moeten worden aangebracht. In de meeste gevallen zullen er twee lagen spuitkurk op de gevel worden aangebracht van ongeveer 3 millimeter dik. Dit is voldoende voor een goede dekking van de gevel.
  3. Uiteraard zullen ook de arbeidskosten een invloed hebben op de prijs. De ene expert zal een hogere uurprijs hanteren dan de andere gevelexpert. Het is daarom belangrijk om diverse offertes op te vragen, zodat je een goede keuze kan maken.
  4. Hou er ook rekening mee dat je bij beschadiging van de gevel nog een gevelrenovatie moet laten uitvoeren. De kosten hiervan moet je natuurlijk meenemen met de prijsberekening.

👉 Gemiddeld schommelt de prijs van spuitkurk rond de 40 tot 80 euro per m².

Je kan natuurlijk zelf spuitkurk zelf op je gevel aanbrengen, maar of je er dan daadwerkelijk goedkoper mee uitkomt is de vraag. Het hanteren van de spuitmachine vergt enige expertise en de kwaliteit zal ongetwijfeld minder zijn.

Is er een premie voor spuitkurk gevelbekleding?

Er zijn mogelijkheden in Vlaanderen om gebruik te maken van een premie bij het aanbrengen van spuitkurk op de gevel. Enkel wanneer de bekleding aangebracht wordt ter verfraaiing van de gevel zal je niet in aanmerking komen voor een premie.

Het gaat om spuitkurk dat als gevelisolatie wordt gebruikt. Dit is het zogenaamde na-isoleren via de buitengevel. Uiteraard moet je dan wel aan enkele vereisten voldoen om in aanmerking te komen voor de premie gevelisolatie.

Zo moet de laag dat je aanbrengt voldoen aan de gestelde RD-waarde en worden er soms aanvullende eisen gesteld aan de staat van de woning, de locatie en/of er ook andere energiebeperkende maatregelen genomen worden.

Er zijn alvast meerdere soorten premies die de Vlaamse overheid beschikbaar stelt. Het kan zijn dat je voor de ene soort premie niet in aanmerking kom. Omdat je niet aan de eisen voldoet, maar dat het wel mogelijk is bij een andere soort premie.

Er is een premie van de netbeheerder, de totaalrenovatiebonus en de overkoepelende renovatiepremie. Informeer voordien daarom goed voor welke premie je in aanmerking komt. Dit kan de spuitkurk prijs flink verlagen.

Wat is spuitkurk?

In tegenstelling tot de gebruikelijke gevelbekleding is er in spuitkurk geen cement verwerkt. Het is een volledig natuurlijk product voor gevelbekleding. Vooral in deze tijden waarin het gebruik van ecologisch vriendelijke materialen belangrijk is, is spuitkurk aan de buitenmuur een zeer goed alternatief.

Maar wat zitten er voor materialen in verwerkt?

  • De naam geeft het al aan, er zitten ten eerste kurkkorrels in.
  • Daarnaast zitten er diverse acrylaatharsen in om de kurk goed aan elkaar te laten hechten.
  • Om het vloeibaar te houden, zodat het goedje op de wand gespoten kan worden zitten er nog enkele oliesoorten in verwerkt en pigment om de bekleding van de nodige kleur te voorzien.

Niet alleen kun je spuitkurk op de buitenmuur aanbrengen, het kan ook binnen worden gebruikt. Belangrijk is dat je een schone, stofvrije en onbeschadigde ondergrond gebruikt. Mocht er toch schade in de ondergrond zitten, laat dit dan eerst repareren.

Met spuitkurk kan je een glad geveloppervlak bekleden, maar het is ook mogelijk het gevelmetselwerk zichtbaar te laten. Het aanbrengen gaat snel en gemakkelijk met een spuitmachine. Wel is het verstandig om dit uit te laten voeren door een expert.

Vergelijk gevelwerkers

Spuitkurk vs crepi

Crepi wordt in heel België veelvuldig gebruikt als afwerking van de gevel. Hiermee krijgt je woning een strak en fraai uiterlijk. Maar wat is het beste om te gebruiken, spuitkurk of crepi voor je gevel? Op het eerste gezicht lijken beide materialen misschien hetzelfde, maar er zijn wel degelijk eigenschappen die van elkaar verschillen.

Het belangrijkste verschil is de isolerende werking van beide materialen. Crepi kan erg goed gecombineerd worden met buitengevelisolatie. Crepi vormt dan de afwerkende laag, waarmee je in combinatie met de isolerende laag je huis goed kan isoleren.

Spuitkurk op isolatie kan, maar het materiaal zelf heeft mede door de aanwezigheid van kurkkorrels al een flinke isolerende werking. Er zijn zelfs leveranciers die spuitkurk als isolatie aanbieden. Dit hangt uiteraard ook af van het aantal lagen. Daarnaast zal spuitkurk als isolatie ook akoestisch isoleren.

Het aanbrengen van crepi is ook veel arbeidsintensiever. Dit komt omdat crepi niet op de muur gespoten wordt. Het reinigen van crepi kan je niet zelf doen. Hiervoor zul je een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf moeten inhuren. Spuitkurk daarentegen is wel zelf goed te reinigen.

Dan is er nog het esthetische verschil. Crepi is meestal een glad en egaal afgewerkt oppervlak. Spuitkurk op de buitenmuur is meestal in een structuurvorm aangebracht. Hierbij heb je de keuze uit een grove of fijne korrelstructuur en je kan kiezen voor een gladde afwerking of het behoud van de structuur van het metselwerk.

Overeenkomsten zijn er ook tussen spuitkurk vs crepi. Zo zijn beide materialen waterafstotend en in talloze verschillende kleuren aan te brengen.

Spuitkurk isolatie

Spuitkurk gevelbekleding
De isolerende werking van spuitkurk is één van de belangrijkste voordelen. Naargelang het aantal lagen is de isolatiewaarde behoorlijk hoog en kan spuitkurk isolatie volgens sommige leveranciers zelfs een alternatief zijn voor spouwmuurisolatie. Toch is het materiaal niet altijd goed te vergelijken met echte isolatieplaten of isolatiekorrels.

Daarom wordt spuitkurk op de buitenmuur vaak aangebracht in combinatie met andere isolerende materialen. Spuitkurk op isolatie zal een woning zeer goed isoleren en bovendien profiteer je van een goede akoestische isolatie.

Mede door de isolerende eigenschappen kan je in sommige gevallen ook profiteren van een spuitkurk premie. Met een voldoende aantal lagen is het mogelijk om een temperatuurwinst in huis te bereiken van 5 tot 8° Celsius.

Daarnaast is spuitkurk als isolatie of in combinatie met isolatie ook nog eens één van de meest milieuvriendelijke isolatiemethodes.

Isoleer je gevel met spuitkurk

Ontvang tot 5 gratis offertes

Spuitkurk voor- en nadelen

Voordelen

Het belangrijkste voordeel is de isolerende werking. Dit gaat dan zowel om thermische als akoestische isolatie. Er zijn maar weinig gevelbekledingen die deze eigenschappen ook hebben. Hiermee zal het warmteverlies van binnen naar buiten tegengehouden worden en dit zal zeker aan de energiefactuur te zien zijn.

Verder heeft spuitkurk als gevelmateriaal zowel een waterafstotende als ademende werking. De gevel neemt geen vocht op en vocht dat eventueel in de muur zit kan gemakkelijk de gevel verlaten. Hiermee kunnen vochtproblemen voorkomen worden en blijft een gezonde leefomgeving gegarandeerd.

Verder is gespoten kurk toepasbaar op diverse soorten ondergronden, zoals baksteen, beton, hout en kunststof. Je hebt bovendien verschillende maten van korrels en veel opties wat kleuren betreft.

De korrelopties gaan van fijn tot grof. Meestal breng je in totaal 3 à 4 mm spuitkurk aan. Binnenshuis gebruik je best fijne korrels en buitenshuis dan weer grove korrels.

  • Fijne korrels: 0,1 mm – 0,4 mm
  • Standaard korrels: 0,4 mm tot 0,9 mm
  • Grove korrels: 0,9 > …

Verschillende kleuren bij spuitkurk worden bekomen door pigment toe te voegen. Je kan de kleur van je spuitkurkmengsel dus op maat laten maken.

Kurk is een volledig natuurlijk product, waardoor je ook nog eens ecologisch verantwoord bezig bent. Je hebt ook nog eens de keuze uit talrijke spuitkurk kleuren, zodat je gevel er altijd naar wens uitziet.

Nadelen

Spuitkurk nadelen zijn er ook, maar het aantal nadelen weegt meestal niet op tegen de vele voordelen. Een van de nadelen is dat spuitkurk op de buitenmuur wel eens als een isolatiemateriaal wordt aangeprezen. Hoewel de gevelbekleding uitstekende isolerende eigenschappen heeft, kun je het materiaal beter niet als enigste isolatie inzetten. .

Om optimaal te profiteren van de isolerende eigenschappen combineer je het best met binnen- of buitenisolatie of spouwmuurisolatie. Hoewel de gespoten kurk op vele ondergronden aangebracht kan worden, is het absoluut een vereiste dat de ondergrond proper en onbeschadigd is.

Is dit niet het geval dan zullen de kosten hoger uitvallen omdat je gevelrenovatie moet laten uitvoeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.