Thermowood gevel: voordelen en richtprijs

Thermowood gevels staan bekend om hun duurzaam en ecologisch karakter. Daarbovenop zijn ze ook nog eens voordelig. Dit type gevelbekleding is de laatste jaren steeds populairder geworden en gaat minstens 15 jaar mee.

Ontdek in dit artikel meer over de voor- en nadelen, de kostprijs en de mogelijke uitvoeringen van een thermowood gevel.

Prijs thermowood gevel

De voor-en nadelen van een thermowood gevel

De exacte prijs is echter afhankelijk van de soort uitvoering. Dit zijn de gemiddelde prijzen per uitvoering:

Uitvoering Richtprijs
Blokprofiel enkel/dubbel ± €62 per m²/ ± €55 per m²
Latten met open op gesloten voeg ± €35 per m²
Planchetten met tand en groef ± €35 per m²
Bevelsidings ± €30 per m²

Ontvang je prijs op maat

👉 De kostprijs van de gevelbekleding thermowood is niet zo hoog. De prijs varieert tussen €30 en €62 per m². Als je dit vergelijkt met een gelijkaardige houtsoort zoals tropisch hardhout, betaal je al snel het dubbele.

Wat is een thermowood gevel?

Een thermowood gevel bestaat uit thermisch behandeld hout. Het hout wordt tijdens het verhittingsproces verwarmd in een oven door middel van stoom tot ongeveer 200°C. Tijdens dit proces wordt het hout vochtbestendiger en duurzamer waardoor dit het perfecte materiaal vormt als gevelbekleding.

Populieren-, essen- en dennenhout zijn de populairste en meest voorkomende soorten gevelbekleding. Dit zijn allemaal houtsoorten met een warme, charmante kleur. Deze kleur wordt nog eens extra in de verf gezet tijdens het verhittingsproces aangezien dit de kleur donkerder maakt. Verder wordt thermowood ook wel gezien als het milieuvriendelijke alternatief voor hardhout.

Wat is een thermowood gevel?

Waarom voor een thermowood gevel kiezen?

Gewoon hout is heel gevoelig voor verschillende weersomstandigheden. Wanneer hout vochtig wordt, is het zeer vatbaar voor schimmels, rot en insecten. Thermowood is hier bestand tegen door zijn thermische behandeling die het hout vochtbestendig maakt . Een thermowood gevel heeft dus geen onderhoud nodig. Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen.

 • Thermowood gevels zijn ecologisch en duurzaam want ze kunnen perfect gerecycleerd worden doordat er geen chemicaliën in het productieproces worden gebruikt.
 • Er wordt alleen gebruik gemaakt van Europees hout waardoor er geen tropische oerwouden gerooid hoeven te worden. Hout uit gecontroleerde Europese bossen heeft namelijk een veel kleinere ecologische voetafdruk en voor elke boom dat wordt omgezaagd, plant men een nieuwe. De ecologische voetafdruk blijft dus beperkt en dit is een van de grootste troeven van thermowood gevels.

Wens je een prijsadvies op maat van je woning?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Daarnaast geeft de thermische behandeling het hout een warme, tropische uitstraling. Een thermowood gevel verven is dus niet noodzakelijk.

Na een tijdje kan thermowood vergrijzen. Dit wordt als een voordeel beschouwd omdat dit meestal op een egale manier gebeurt waardoor het nog een charmanter karakter krijgt.

De voordelen van een thermowood gevel even opgesomd:

 1. Vochtbestendig
 2. Minder vatbaar voor schimmels, rot en insecten
 3. Geen onderhoud nodig
 4. Ecologisch en duurzaam
 5. Warme, tropische uitstraling
 6. Egale vergrijzing

Zijn er ook nadelen aan een thermowood gevel?

Er zijn slechts een handvol nadelen verbonden aan het kiezen voor een thermowood gevel. Dit type gevel heeft een geringe buigsterkte en de kans bestaat dat het hout gaat splijten.

Verder kunnen er vlekken komen op het hout, maar deze zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf in de loop van de tijd. Heel af en toe kan het gebeuren dat het hout gevoelig is aan zonlicht.

De nadelen van een thermowood gevel even opgesomd:

 • Geringe buigsterkte
 • Kans op splijten
 • Vlekvorming
 • Gevoelig aan UV-stralen (zelden)

Thermowood gevels bestaan in verschillende uitvoeringen:

 • Blokprofiel enkel/dubbel
 • Latten met open op gesloten voeg
 • Planchetten met tand en groef
 • Bevelsidings (Zweeds rabat)
 • Parallellogram