Thermowood gevelbekleding: voordelen, stappenplan en prijs

Een thermowood gevelbekleding staat bekend om z’n duurzame en ecologische karakter. Daarbovenop is het ook nog eens voordelig. Dit type gevelbekleding wint de laatste jaren aan populariteit en heeft een levensduur van minstens 15 jaar.

Ontdek in dit artikel de voordelen en nadelen, de kostprijs en de mogelijke uitvoeringen van een thermowood gevelbekleding. Wil je liever direct prijzen kunnen vergelijken? Stel je vraag aan meerdere vakmannen tegelijk via onze offertepagina.

thermisch gemodificeerd hout

Prijs thermowood gevelbekleding

De exacte prijs van thermowood gevelbekleding is afhankelijk van de soort uitvoering. In de tabel vind je de gemiddelde prijzen per uitvoering:

Uitvoering Richtprijs
Blokprofiel enkel/dubbel ca. € 62 per m²/ ca. € 55 per m²
Latten met open op gesloten voeg ca. € 35 per m²
Planchetten met tand en groef ca. € 35 per m²
Bevelsidings ca. € 30 per m²

👉 De kostprijs van thermowood gevelbekleding is niet zo hoog in vergelijking met andere soorten houten gevelbekleding. De prijs schommelt tussen 30 en 62 euro per m². Als je dat vergelijkt met gelijkaardige houtsoorten zoals tropisch hardhout, betaal je al snel het dubbele.

Ontvang advies en prijs op maat

Wat is thermowood?

Een thermowood gevel bestaat uit thermisch gemodificeerd hout. Thermowood hout wordt tijdens het verhittingsproces verwarmd in een oven met stoom tot ongeveer 200 °C. Tijdens dit proces wordt het hout vochtbestendiger en duurzamer, waardoor dit het perfecte materiaal vormt als gevelbekleding.

Populieren-, essen- en dennenhout zijn de populairste en meest voorkomende soorten houten gevelbekleding. Het zijn allemaal houtsoorten met een warme, charmante kleur. Die kleur wordt extra in de verf gezet tijdens het verhittingsproces, aangezien het de kleur donkerder maakt.

Verder wordt thermowood ook wel gezien als een milieuvriendelijk alternatief voor hardhout.

thermisch gemodificeerd gevelbekleding

Waarom thermowood gevelbekleding kiezen?

Gewoon hout is veel gevoeliger voor wisselende weersomstandigheden. Wanneer hout vochtig wordt, is het vatbaarder voor schimmels, rot en insecten.

Thermowood is hier beter bestand tegen door zijn thermische behandeling die het hout vochtbestendig maakt. Een thermowood gevelbekleding heeft geen onderhoud nodig. Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen.

 • Thermowood gevels zijn ecologisch en duurzaam. Want ze kunnen perfect gerecycleerd worden doordat er geen chemicaliën in het productieproces worden gebruikt.
 • Er wordt alleen gebruik gemaakt van Europees hout, waardoor er geen tropische oerwouden gerooid hoeven te worden. Hout uit gecontroleerde Europese bossen heeft namelijk een veel kleinere ecologische voetafdruk en voor elke boom dat wordt omgezaagd, plant men een nieuwe. De ecologische voetafdruk blijft dus beperkt en dat is één van de grootste troeven van thermowood gevels.

Daarnaast geeft de thermische behandeling het hout een warme, tropische uitstraling. Een thermowood gevelbekleding verven hoeft dus niet noodzakelijk.

Na een tijdje kan thermowood vergrijzen. Dit wordt als een voordeel beschouwd omdat het meestal op een egale manier gebeurt, waardoor het thermowood hout een nog charmanter karakter krijgt.

De voordelen van thermowood gevelbekleding in ‘t kort:

 1. Vochtbestendig
 2. Minder vatbaar voor schimmels, rot en insecten
 3. Geen onderhoud nodig
 4. Ecologisch en duurzaam
 5. Warme, tropische uitstraling
 6. Egale vergrijzing

Wens je prijsadvies op maat over thermowood voor je woning?

Ontvang tot 5 gratis offertes

de voordelen van thermisch gemodificeerd gevelbekleding

Nadelen thermowood gevelbekleding

Er zijn slechts een handvol nadelen verbonden aan het kiezen voor een thermowood gevelbekleding. Dit type gevel heeft een geringe buigsterkte en de kans bestaat dat het hout gaat splijten.

Verder kunnen er vlekken komen op het hout. Maar die zijn slechts tijdelijk en verdwijnen vanzelf in de loop der jaren. Heel af en toe kan het gebeuren dat het hout gevoelig is aan zonlicht.

De nadelen van een thermowood gevelbekleding even opgesomd:

 • Geringe buigsterkte
 • Kans op splijten
 • Vlekvorming
 • Gevoelig aan UV-stralen (zelden)

Thermowood gevelbekleding bestaat in diverse uitvoeringen:

 • Blokprofiel: enkel/dubbel
 • Latten: met open op gesloten voeg
 • Planchetten: met tand en groef
 • Bevelsidings (Zweeds rabat)
 • Parallellogram

Toepassingen thermowood

Thermowood is thermisch gehard hout dat gewonnen wordt uit Europees sparrenhout. Het naaldbomenhout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, wordt onderworpen aan een verhittingsproces waardoor het opgewassen is tegen vocht, schimmels en andere ongewenste aanslagen.

Ga je een terras aanleggen, is je gevel aan een opknapbeurt toe of ben je op zoek naar een tuinafsluiting die functioneel én decoratief is? Thermowood hout is geschikt voor diverse buitentoepassingen.

Wil je ook binnenshuis gebruikmaken van thermisch gemodificeerd hout? Kies dan bijvoorbeeld voor een parketvloer in thermowood.

Meer weten? Vraag advies en prijzen op maat

Thermowood terrasplanken

Wijk af van de standaard en kies voor thermowood terrasplanken. Ze bieden hetzelfde mooie uitzicht als hardhout, ze zijn milieuvriendelijk en ze gaan jarenlang mee. Zorg voor een stabiele ondergrond om doorbuiging van de planken te vermijden.

thermowood terras

Thermowood gevelbekleding

Een klassieke gevelbekleding in hout mag er dan wel natuurlijk uitzien, toch loop je een aanzienlijk risico op vochtproblemen. Thermohout biedt een goedkoop en duurzaam alternatief en heeft ook nog eens een uitstekende isolerende werking.

De enorme diversiteit aan kleuren, ontwerpen en afwerkingen, maakt dat er voor iedere woning een passende thermowood gevel te vinden is.

Thermowood tuinafsluitingen

Je kent ze wel, die prachtige houten tuinschermen om jouw domein van dat van de buren te scheiden. Jammer genoeg is een houten tuinafsluiting dikwijls heel prijzig en niet bestand tegen vocht.

Een thermowood afsluiting brengt hier verandering in. Al vanaf 30 euro per vierkante meter kan een thermowood tuinomheining van jou zijn.

Andere voordelen zijn dat thermohout ecologisch verantwoord, onderhoudsvriendelijk en makkelijk te behandelen is.

thermowood tuinafsluiting

Hoe thermowood gevelbekleding onderhouden en reinigen?

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je thermohout, is het belangrijk dat je het op de juiste manier onderhoudt en reinigt.

Onderhoud

Door toedoen van de natuur, krijgen alle houtsoorten na verloop van tijd, een ietwat vage, zilvergrijze tint. Houd jij niet zo van deze verandering en wil jij je thermohout in zijn originele kleur blijven bewonderen? Dan heb je de mogelijkheid om het hout te beitsen of te oliën. Kies voor een beits met een uv-filter om de duurzaamheid van het hout niet in gevaar te brengen.

Reiniging

Om je terras, gevel of tuinafsluiting te beschermen tegen potentiële algen en andere groene aanslag, is het aanbevolen om thermisch gemodificeerd hout zo nu en dan met een algendodend middel te behandelen.

Af en toe eens borstelen met water en een neutraal schoonmaakmiddel kan ook geen kwaad.

Is er mosvorming ontstaan op je thermowood gevelbekleding of op je terras? Hoewel de aanwezigheid van mossen geen risico inhoudt voor thermowood, ziet deze groene massa er toch niet bepaald uitnodigend uit. Maak gebruik van een hogedrukreiniger op een lage stand en houd voldoende afstand tussen het toestel en het te behandelen oppervlak om onomkeerbare schade te voorkomen.

Levensduur thermowood

Thermisch hout is niet alleen goedkoop en milieuvriendelijk, het gaat onder de juiste omstandigheden ook heel lang mee. De levensduur van thermowood begint bij de fundering.

Heb je een terras aangelegd zonder voor een stabiele ondergrond te zorgen? Dan is het zo goed als zeker dat je terrasplanken door zullen gaan buigen en dat je opnieuw kan beginnen. Als je voldoende aandacht besteed hebt aan een degelijke ondergrond en je thermohout van tijd tot tijd reinigt en onderhoudt, kan je rekenen op een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Thermowood verven

Thermowood heeft een warme, natuurlijke uitstraling en wordt daarom door de meeste mensen niet geschilderd. Wil jij dat jouw thermowood gevelbekleding er uniek uitziet? Schilder hem dan met een verf op basis van terpentine om vroegtijdige afbladdering tegen te gaan.

Wil jij je gevel schilderen om het vergrijzingsproces tegen te gaan en de oorspronkelijke houtkleur te bewaren? Dan is het belangrijk dat je kiest voor een niet-filmvormende beits.

Thermowood gevelbekleding: zelf of laten plaatsen?

Thermowood zelf plaatsen: stappenplan

 • Zorg voor het juiste gereedschap
 • Zorg voor een stabiele draagconstructie: Een goede ondergrond vermijdt dat je houten planken gaan buigen.
 • Boor alle benodigde gaten op voorhand om verschuivingen te voorkomen
 • Voorzie een goede ventilatie: Een goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen te voorkomen.

Thermowood laten plaatsen: vraag en vergelijk prijzen

Om geen onnodige kosten te maken, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Leg de offertes naast elkaar, vergelijk ze en beslis aan wie jij het plaatsen van jouw thermowood overlaat.

Je bekomt via onderstaand formulier meerdere offertes tegelijk met 1 aanvraag. Stel nu je vraag en ontvang prijzen op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.