Gevel zandstralen: prijs, technieken en stappenplan

Is je gevel vuil en zoek je een oplossing om hem terug proper te krijgen? Een optie is je gevel zandstralen. In dit artikel vind je alle nodige info over zandstralen en hoe toe te passen op jouw gevel.

Ben je op zoek naar advies en prijzen van professionelen? Aarzel niet om je vragen te stellen via ons offerteformulier.

Wat kost zandstralen gevel? Prijs per m²

De prijs van het zandstralen van de gevel varieert en is afhankelijk van verschillende factoren. De grootste factor is natuurlijk de grootte van het te reinigen oppervlak. Een andere factor is  de vasthoudendheid van het vuil, de toegankelijkheid van het huis enzovoort. Je gevel moet ook in goede staat verkeren. Reparaties kunnen zich opdringen voordatje van start kan gaan. Voor alleen een schuurbeurt kan je al rekenen op ongeveer 12 à 15 euro per vierkante meter.

Zandstralen is een zeer technische klus en het is aangeraden een specialist in te schakelen. Weet je niet waar je terecht kan? Vraag vrijblijvend advies en prijzen via ons offerteformulier.

Ontvang advies en tot 5 gratis offertes

Wat is zandstralen?

Zandstralen is een techniek van gevelrestauratie. Het bestaat uit het spuiten van een korrelig materiaal (zand, glasparels, grind …) met sterke druk op de buitenmuur om hardnekkig vuil te verwijderen.

Ter informatie: kwartszandstralen is om gezondheidsredenen verboden.
Bij het zandstralen van een gevel moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren:

 • de grootte van de korrels
 • de vorm van de korrels
 • de graanhardheid
 • de gebruikte druk

Deze factoren zijn noodzakelijk voor een mooi resultaat. Zandstralen is zeer sterk en dus ook agressief. Slechte beheersing van deze techniek kan je gevelbekleding in het slechtste geval ernstig beschadigen. Het is daarom beter om beroep te doen op een vakman die deze methode van gevelreiniging perfect onder de knie heeft.

Vraag advies en vergelijk gevelreinigers

Je gevel zandstralen kan op 2 manieren: nat schuren (gemengd met water) en droog schuren.

muur zandstralen

Technieken gevel zandstralen

Nat zandstralen

Enerzijds kan je de gevel nat zandstralen. Wat ook wel water zandstralen wordt genoemd. Hierbij gebruik je water en een straalmiddel, meestal zand. Bij deze methode komt er weinig stof vrij. Ook is ze beter voor het milieu.

Droog zandstralen

Daarnaast heb je droog zandstralen, waarbij geen water wordt gebruikt, alleen een straalmiddel. Deze methode wordt vooral toegepast op houten gevels. Daarbij komt meestal veel stof vrij.

Fijn stralen of luchtgommen

Naast de voorgaande technieken heb je ook nog luchtgommen. Dit is een wat recentere techniek, die ook wel bekendstaat als het ‘nieuwe’ zandstralen. Bij deze techniek worden er keramische korrels op de gevel gespoten in combinatie met lucht onder druk.

Het grote voordeel ten opzichte van zandstralingstechnieken is dat de gevel met deze methode minder kans op beschadiging loopt, doordat hij zachter wordt behandeld. Ook verloopt fijn stralen of luchtgommen vrij proper.

Deze techniek werkt onder meer voor verf, graffiti en roet.

Wanneer gevel zandstralen?

Gevel zandstralen wordt vooral toegepast bij zeer hardnekkig vuil dat aan de muur vastzit. Onder deze hardnekkige vervuiling bevinden zich graffiti, oudere verflagen en ander vuil.
Kortom, alles wat met andere methoden van gevelrestauratie niet kan worden schoongemaakt.

Welk geveltype is geschikt voor zandstralen?

Je moet wel opletten want het zandstralen van gevel is een techniek die niet op alle buitenmuren kan worden toegepast. De muur moet gemaakt zijn van harde materialen, zoals bijvoorbeeld sintelblokken, bakstenen of cement. Poreuze of fragiele materialen mogen niet aan gevelzandstralen worden onderworpen.

zandstralen
Het is belangrijk dat je gevel zich in goede staat bevindt vooraleer je de gevel zandstraalt. Een oppervlakte zandstralen is zeer agressief. Het kan alleen worden uitgevoerd op muren zonder scheuren. Anders loop je risico dat de scheuren groter worden. De muur zal dus eerst moeten worden hersteld voordat je aan de gevelreiniging kan beginnen. Hetzelfde geldt voor voegen die kunnen afbrokkelen als ze in slechte staat zijn.

Voor muren die een zachtere techniek nodig hebben, is er nevelstralen. Dit is een vergelijkbaar proces. Daarbij worden veel fijnere zandkorrels gebruikt. Vaak in combinatie met waternevel om de behandeling te verzachten.

Een specialist kan voor jou inschatten of je gevel al dan niet geschikt is om te zandstralen. We raden aan om dit altijd te laten doen door een professional. Op die manier voorkom je eventuele extra kosten door verkeerdelijke inschattingen die gemaakt zijn geweest. En kan je dus de juiste keuzes maken.

Alternatieven voor gevel zandstralen

Als je gevel niet geschikt is om te zandstralen of je vindt het te omslachtig. In dat geval bestaan er ook nog alternatieven.

Nevelstralen

Het meest bekende alternatief is wellicht nevelstralen. Wat je kan zien als een mildere versie van het zandstralen van je gevel. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een mildere straaldruk, waardoor de kans op beschadiging een pak kleiner is.

Bij nevelstralen kan je bovendien het straalmiddel afstellen op de muur die je hebt. Zo kan je specifieker en nauwkeuriger werken. De waterbelasting is ook nog eens minimaal voor de muur. Nevelstralen is voor vrijwel elk geveltype geschikt.

Chemisch reinigen

Chemisch reinigen is ook een optie voor gevelreiniging. Daabij gebruik je een chemisch of biologisch middel om de vervuiling te verwijderen. Dit is een effectieve techniek, maar niet geschikt op elke ondergrond.

Hoe gevel zandstralen?

Benondigeheden zandstralen

Vooraleer je aan de slag gaat, controleer je best of de gevel in goede staat verkeert. Barsten, scheurtjes en beschadigd voegwerk moet je eerst herstellen of ze zullen nog verder beschadigd geraken door het zandstralen van de gevel. Dit kan de kosten hoger doen oplopen dan verwacht.

Als je woning een oude gevel heeft met tal van beschadigingen is een gevelrenovatie misschien meer aangewezen. Daarom is het aangewezen om advies te vragen aan een expert.

Beslist de gevelreiniger je gevel te zandstralen, dan zal hij als volgt te werk gaan:

 • Stap 1: Bescherm de omgeving
  Het is noodzakelijk om je ramen, rolluiken, schuifdeuren van je woning af te dekken. Dit om schade te voorkomen. Ook voor de grond, de buitenverlichting, de omgeving van je woning,… moet af gedekt worden.
 • Stap 2: de steiger oprichten
  Hij moet stabiel blijven om ongelukken te voorkomen.
 • Stap 3: Kies jouw techniek
  • Waterstralen is de gemakkelijkste techniek om toe te passen als je zelf aan de slag wilt. Want het wordt verkocht in een set, dat je gemakkelijk op een hogedrukreiniger kan plaatsen. Hoe krachtiger je hogedrukreiniger, hoe efficiënter en sneller het reinigen zal gebeuren. Het schuurzand wordt gebruiksklaar verkocht. Je moet de straalslang in de zandzak plaatsen de waterstraalpijp bevestigen. Dan de kraan openen en je kunt beginnen met schuren van onderaf. Als je klaar bent, spoel je de voorkant af.
  • Droog zandstralen: droog zandstralen is agressiever dan waterstralen. Deze techniek vereist ook professionele apparatuur dat je kan huren.  Deze zandstraalmachine heeft een grote tank en compressor. Je verbruikt ongeveer 6 tot 8 kg zand per vierkante meter. Je moet jezelf beschermen, de snelheid van de motor is uiterst gevaarlijk: ongeveer 720 km/u. Hetzelfde als waterstralen, installeer de apparatuur zoals aangegeven in de instructies en reinig van onder naar boven.

👉 Nadat je gevel gereinigd is, kan je deze ook extra beschermen tegen vocht of vervuiling. Dit kan door hem te impregneren of te hydrofoberen. Bij deze techniek wordt er een vochtafstotend middel aangebracht op de muur, dat in de stenen van je gevel trekt en een beschermlaag aanbrengt.

Zo kunnen bijvoorbeeld algen zich minder makkelijk hechten en kan er geen vocht intrekken dat voor barstjes kan zorgen. Het wordt ook makkelijker om vervuiling gewoon af te wassen.

Gevel zandstralen: zelf of laten doen?

Je kan natuurlijk zelf je gevel zandstralen. Dat bespaart je geld. Hoewel … Het is aan te raden je behoorlijk voor te bereiden. Je moet de juiste analyse stellen, vervolgens een goede zandstraalmachine huren of kopen en daarna nog het juiste type zand selecteren. Ook de uitvoering zelf dient correct te gebeuren.

Dat is het ideale scenario! Eventuele beschadigingen of extra kosten kunnen heel wat roet in het eten gooien. Het loont vaker nog om beroep doen op de kennis, ervaring en uitrusting van een professionele vakman. Dat bespaart je tijd. En ja, mogelijk ook geld!

Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere gevelreinigers tegelijk, voor advies en prijzen op maat voor het zandstralen van je gevel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.