Zandstralen: kostprijs en behandeling

Is je gevel vuil en niets helpt? Geen paniek, er is een oplossing voor deze extreme gevallen: gevelschuren! In dit artikel vind je alle nodige info over verschillende gevelrestauratietechnieken.

Wat is zandstralen?

Zandstralen is een techniek van gevelrestauratie. Het bestaat uit het spuiten van een korrelig materiaal (zand, glasparels, grind …) met sterke druk op de buitenmuur om hardnekkig vuil te verwijderen.

Ter informatie: kwartszandstralen is om gezondheidsredenen verboden.
Bij het zandstralen van een gevel moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren:

 • de grootte van de korrels
 • de vorm van de korrels
 • de graanhardheid
 • de gebruikte druk

Deze factoren zijn noodzakelijk voor een mooi resultaat. Zandstralen is zeer sterk en dus ook zeer agressief. Slechte beheersing van technieken kan uw gevel zeker strippen in slechte gevallen. Het is daarom beter om beroep te doen op een vakman die de methode van gevelreiniging perfect onder de knie heeft.

Vergelijk gevelreinigers

Er zijn twee methoden van schuren, nat schuren (gemengd met water) en droog schuren.

Zanstralen

Wanneer gevel zandstralen?

Gevelzandstralen wordt vooral toegepast bij zeer hardnekkig vuil dat aan de muur is vastgezet. Onder deze hardnekkige vervuiling bevinden zich graffiti, oudere verflagen en ander vuil.
Kortom, alles wat met andere methoden van gevelrestauratie niet kan worden schoongemaakt.

Je moet wel opletten want gevelzandstralen is een techniek die niet op alle buitenmuren kan worden toegepast. De muur moet gemaakt zijn van harde materialen zoals bijvoorbeeld sintelblokken, bakstenen of cement. Poreuze of fragiele materialen mogen niet aan gevelzandstralen worden onderworpen.

zandstralen
Het is belangrijk dat je gevel zich in goede staat bevindt vooraleer je aan zandstraling kunt beginnen. Een oppervlakte zandstralen is zeer agressief. Zandstralen kan alleen worden uitgevoerd op muren zonder scheuren. Anders loop je risico dat de scheuren groter worden. De muur zal dus moeten worden hersteld voordat de gevelrestauratie kan beginnen. Hetzelfde geldt voor de voegen, ze kunnen eraf vallen als ze in slechte staat zijn.

Voor muren die een zachtere techniek nodig hebben, is er nevelstralen. Dit is een vergelijkbaar proces. Hierbij worden veel fijnere zandkorrels gebruikt. Dit vaak gecombineerd met waternevel om de behandeling te verzachten.

Hoe gevel zandstralen?

Benondigeheden zandstralen

Vooraleer je aan de slag gaat dien je te controleren of de gevel in goede staat is. Barsten, scheurtjes en beschadigd voegwerk moet je eerst herstellen of ze zullen mogelijks nog verder beschadigd geraken door het zandstralen. Dit kan de kosten hoger doen oplopen dan verwacht. Als je woning een zeer oude gevel heeft met verschillende beschadigingen is een gevelrenovatie misschien meer aangewezen. Daarom is het aangewezen om advies te vragen aan een expert.

Beslist de gevelreiniger je gevel te zandstralen, dan zal hij als volgt te werk gaan:

 • Stap 1: Bescherm de omgeving
  Het is noodzakelijk om je ramen, rolluiken, schuifdeuren van je woning af te dekken. Dit om schade te voorkomen. Ook voor de grond, de buitenverlichting, de omgeving van je woning,… moet af gedekt worden.
 • Stap 2: de steiger oprichten
  Hij moet stabiel blijven om ongelukken te voorkomen.
 • Stap 3: Kies jouw techniek
  • Waterstralen is de gemakkelijkste techniek om toe te passen als je zelf aan de slag wilt. Want het wordt verkocht in een set, dat je gemakkelijk aan een hogedrukreiniger kan plaatsen. Hoe krachtiger je hogedrukreiniger, hoe efficiënter en sneller het reinigen zal zijn. Het schuurzand wordt gebruiksklaar verkocht. Je moet de straalslang in de zandzak plaatsen de waterstraalpijp bevestigen. Dan de kraan openen en je kunt beginnen met schuren van onderaf. Als je klaar bent, spoel je de voorkant af.
  • Droog zandstralen: droog zandstralen is agressiever dan waterstralen. Deze techniek vereist ook professionele apparatuur dat je kan huren.  Deze zandstraalmachine heeft een grote tank en compressor. Je verbruikt ongeveer 6 tot 8 kg zand per vierkante meter. Je moet jezelf beschermen, de snelheid van de motor is uiterst gevaarlijk: ongeveer 720 km/u. Hetzelfde als waterstralen, installeer de apparatuur zoals aangegeven in de instructies en reinig van onder naar boven.

👉 Nadat je gevel gereinigd is, kan je deze ook extra beschermen tegen vocht of vervuiling. Dit kan door hem te impregneren of hydrofoberen. Bij deze techniek wordt er een vochtafstotend middel aangebracht op de muur, dat in de stenen van je gevel trekt en een beschermlaag aanbrengt.

Zo kunnen bijvoorbeeld algen zich minder makkelijk hechten en kan er geen vocht intrekken dat voor barstjes kan zorgen. Het wordt ook makkelijker om vervuiling gewoon af te wassen.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Zandstralen gevel: prijs per m²

De prijs van zandstralen varieert afhankelijk van verschillende factoren. De grootste factor is natuurlijk de grootte van het te reinigen oppervlak. Een andere factor is  de vasthoudendheid van het vuil, de toegankelijkheid van het huis, … Uw gevel moet ook in goede staat zijn. Reparaties kunnen nodig zijn voordatje van start kunt gaan. Voor enkel en alleen een schuurbeurt, kunt je al rekenen voor ongeveer 12 à 15€ per vierkante meter.

Zandstralen is een zeer technische klus en het is aangeraden een specialist in te schakelen. Weet je niet waar je terecht kunt? Vraag jouw offerte gratis en vrijblijvend aan via ons formulier!