Gevel zandstralen: kosten, technieken en stappenplan
Stoor je je wel eens aan je vuile gevel en wil je deze makkelijk proper krijgen? Dan is het zandstralen van je gevel misschien wel de beste oplossing. Het zandstralen geeft je gevel een grondige reiniging, waardoor je gevel er weer als nieuw uitziet. Ontdek in dit artikel alles over de werkwijze, technieken en kosten van het zandstralen.
Inhoud
Wat is zandstralen?
De term gevelstralen of zandstralen verwijst naar een reinigingstechniek. Hierbij gaat men met een hoge druk een mengsel van zand en water op de vuile gevel spuiten. Op die manier wordt al het hardnekkige vuil, zoals roet, van je buitenmuur verwijderd.
Bij het zandstralen bestaan er twee gekende straalmiddelen. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van olivinezand of grint. Beide zijn even effectief en goed om je gevel te reinigen.
Zandstralen gaat gepaard met een aantal gevaren
Wanneer je het zandstralen niet correct doet, kan het heel wat schade met zich meebrengen. Daarom is het zandstralen vooral geschikt voor de buitenmuren en controleer je best vooraf de staat van de muur en eventuele beschadigingen.
Wat kost zandstralen gevel? Prijs per m²
Alvorens je je gevel laat zandstralen, is het belangrijk om even het prijskaartje na te gaan. De gemiddelde kosten per m2 zandstralen schommelen tussen de 10 en 15 euro.
Bovendien kan de gemiddelde prijs wisselen naargelang de werkzaamheden die je wilt uitvoeren en een aantal andere factoren. Wanneer je woning bijvoorbeeld moeilijk te bereiken is, kan dat natuurlijk extra kosten opleveren.
Je kan het zandstralen ook combineren met andere technieken. Hieronder wordt een overzicht gegeven.
Activiteiten | Kosten per m² |
---|---|
zandstralen gevel | 10- 15 euro per vierkante meter |
zandstralen + impregneren | 15- 30 euro per vierkante meter |
zandstralen + impregneren + opnieuw voegen | 70-85 euro per vierkante meter |
Wanneer je een exacte prijs wilt ontvangen voor jouw gevel, vraag je dit best aan een vakman via offertes.
Technieken gevel zandstralen
Bij het zandstralen kunnen verschillende technieken worden gebruikt, afhankelijk van het oppervlak en het soort vuil. Lees verder en ontdek de meest bekende technieken.
Nat zandstralen
Zoals het woord het zelf al zegt, wordt er bij nat zandstralen water gebruikt. Hierbij worden straaltechnieken in combinatie met een straalmiddel, zoals zand, gehanteerd. Door deze techniek komt er minder stof vrij tijdens het proces. Daarnaast is nat zandstralen ook minder agressief voor de muur zelf.
Droog zandstralen
Bij droog zandstralen wordt er enkel zand, olivinezand of grint op de gevel geblazen. Droog zandstralen is vooral geschikt voor oppervlakken die bestaan uit hout. Het nadeel hieraan is dat dit veel stof veroorzaakt, waardoor het een redelijk agressieve reinigingstechniek is.
Fijn stralen of luchtgommen
Naast nat- en droogzandstralen is er ook nog een andere mogelijkheid, namelijk fijnstralen of luchtgommen. Bij deze techniek worden keramische korrels samen met lucht onder druk op de gevel geblazen. Door het toepassen van deze techniek loopt jouw muur de minste kans op schade.
Hoe gevel zandstralen?
Om je huis de perfecte uitstraling te geven, is een verzorgde en propere gevel zeker een must. Door je gevel te laten zandstralen, zullen de stenen van je muur er weer als nieuw uitzien.
Wanneer je beslist om je gevel te laten zandstralen, moet je eerst een aantal stappen ondernemen, voordat je van start kan gaan:
- Voer een analyse uit van je gevel: ga eerst even na hoe vuil je gevel werkelijk is en onderzoek het type vervuiling. Daarna is het ook essentieel om te controleren wat de oorzaak is van de vervuiling. Daarbij kan het handig zijn om ook even naar de gevels van je buren te kijken. Hebben zij ook last van hetzelfde type vuil als jij? Hebben zij al een gevelrenovatie uitgevoerd? Wat zijn hun tips? Dit zijn allemaal vragen die kunnen leiden tot een duurzaam resultaat van het zandstralen.
- Wil je zelf een zandstraalmachine kopen of huur je er liever één? Als je beslist om je gevel te zandstralen, dan heb je logischerwijs ook een zandstraalmachine nodig. Daarbij is het een optie om zo’n machine te huren bij een bedrijf. Dat bedrijf zal je dan ook de nodige instructies en tips geven voor het gebruik ervan. Een andere optie is om de machine zelf te kopen. Als je beslist om te kopen, is het wel interessant om na te denken over de kosten en hoe vaak je deze zal gebruiken. Een gemeenschappelijke aankoop kan hier dan de oplossing voor zijn.
- Met welk type zand wil je je gevel zandstralen? Om ervoor te zorgen dat je buitenmuur op de juiste manier wordt gereinigd, is het ook van belang om het juiste type zand te kiezen. Hiervoor raadpleeg je best een vakman.
Wanneer gevel zandstralen?
Zoals al eerder werd besproken, is zandstralen een reinigingstechniek om hardnekkig vuil te verwijderen van je gevel. Aangezien dit een techniek is met een grote kracht, moet er gekeken worden naar de bestendigheid en het materiaal van de buitenmuur.
Zandstralen kan namelijk oppervlakken zoals hout of geglazuurde bakstenen beschadigen. Hiervoor gebruik je dan best alternatieve technieken zoals de technieken die verder in dit artikel besproken worden.
Niet alleen de bestendigheid van de buitenmuur, maar ook het type vuil dat je wil verwijderen, is bepalend. Door de hardheid van de korrels kan je het zandstralen best toepassen om hardnekkig vuil, verf of graffiti te verwijderen.
Welk geveltype is geschikt voor zandstralen?
Voor muren die bestaan uit sterke steensoorten, beton of een harde bepleistering is het zandstralen een geschikte reinigingstechniek. Wel is het altijd een goede beslissing om de conditie van de stenen te controleren.
Gevels met kwetsbare of verouderde stenen zijn immers zeer gevoelig voor beschadiging. Indien het klassieke zandstralen niet mogelijk is, kan een alternatieve reinigingsmethode een goed alternatief zijn.
Voordelen en nadelen van gevel zandstralen
Eerst en vooral zijn er heel wat voordelen verbonden aan het zandstralen van je gevel. Deze techniek zorgt niet alleen voor een grondige reiniging van je gevel, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid en garandeert de goede staat van je gevel.
Zoals eerder aangegeven, zijn er ook een aantal risico’s aan het zandstralen verbonden. Zachtere of meer kwetsbare materialen zoals hout kunnen beschadigd raken.
Verder veroorzaakt het veel stof en rommel rondom je woning. Ten slotte is ook enige kennis vereist om tot een optimaal resultaat te komen.
Alternatieven voor gevel zandstralen
Niet alle gevels kunnen worden gezandstraald. Voor deze gevels zijn er daarom alternatieve reinigingsmethoden voorzien, zodat ze altijd schoon kunnen blijven. Hieronder worden de technieken voor nevelstralen en chemisch reinigen kort toegelicht.
Nevelstralen
Bij nevelstralen wordt water onder hoge druk gebruikt in combinatie met een reinigingsmiddel. Nevelstralen is een goed alternatief voor oudere gebouwen of gevels die bestaan uit minder hard materiaal. Door de toepassing van het reinigingsmiddel is nevelstralen dus even grondig als zandstralen.
Chemisch reinigen
De chemische reiniging is een techniek waarbij een chemisch middel wordt gebruikt om de buitenmuur schoon te maken. Dit chemische middel verwijdert dan alle hardnekkige plekken.
Het nadeel van deze methode is dat deze vaak duurder uitvalt dan de meeste andere methoden. Eventueel benodigde en specifieke chemicaliën kun je het best laten aanbrengen door een vakman.
Gevel zelf zandstralen of dit laten doen door professionals?
Het zelf zandstralen van je gevel is geen gemakkelijke taak. Je hebt hier niet alleen specifiek materiaal voor nodig, maar ook de nodige kennis. Wanneer je toch graag zelf je gevel zandstraalt, is het vooral belangrijk om na te gaan wat de staat is van je gevel.
Deze moet zich namelijk in goede staat bevinden om aantastingen te voorkomen. Indien dit niet het geval is, kan je beter een alternatieve techniek, zoals het nevelstralen, toepassen.
Niet zeker hoe het eruit ziet? Bekijk hieronder voorbeelden van gevel zandstralen
Bij de eerste afbeelding (hieronder) zie je hoe de reiniging van een oud gebouw mogelijk is. De specialist handelt dan met alle voorzichtigheid om schade te voorkomen. Het gebouw behoudt zo zijn goede staat.
Deze foto is een voorbeeld van een niet-bakstenen muur die ook gereinigd kan worden door zandstralen. Ook dit materiaal is sterk genoeg zodat het niet snel schade zal oplopen door de harde zandstralen.
Ook hout kan worden gereinigd met zandstralen. Hierbij moet je wel iets voorzichtiger omspringen, aangezien dit niet het sterkste materiaal is. Maar ook deze reiniging is perfect mogelijk.
Wil je meer weten over de kostprijs en technieken? Stel je vraag en ontvang advies op maat
Denk jij dat je gevel dringend toe is aan een zandstraalbeurt, of wil je je informeren over de verschillende alternatieven? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend jouw offertes aan. Op die manier is je gevel beschermd tegen beschadigingen!