Houten gevelbekleding: soorten hout, opbouw en prijs per m²

Droom je van een nieuwe gevel? Al eens gedacht aan een houten gevelbekleding? In dit artikel vind je alle relevante en meest recente info over hout als materiaal voor je voorgevel.

Wil je meer weten over dit type gevelbekleding? Ben je op zoek naar een vakman? Kom direct in contact met meerdere gevelspecialisten tegelijk via onze offertepagina. Zo kan je makkelijk prijzen en diensten vergelijken, en uiteindelijk kiezen.

Ontvang meerdere offertes op maat

Houten gevelbekleding prijs per m2

Houten gevelbekleding

Hout is uitermate geschikt voor gevelwerken! De prijzen voor een houten gevelbekleding variëren en worden beïnvloed door diverse factoren.

Welk oppervlak van de gevel wil je precies bekleden? Prijsbepalend is ook de keuze van het type hout. Kies je voor tropisch hardhout, dan heb je met een dure houtsoort te maken. Wat extra kosten betekent.

Daarnaast kan je jezelf de vraag stellen: plaats je isolatie achter je gevelbekleding? Wil je de houten gevelbekleding zelf plaatsen of laat uitvoeren door een ervaren vakman. Zelf plaatsen zal aanzienlijk schelen op de prijs. Hou in dat gevel rekening met een gemiddelde prijs van 50 à 120 euro per m².

👉 Laat je de houten gevelbekleding plaatsen door een expert, reken dan op een gemiddelde prijs van 100 à 200 euro per m². Het gaat dan om een totaalprijs, inclusief hout, regelwerk, isolatiemateriaal en arbeidskosten.

Waarom kiezen voor een houten gevelbekleding?

Waarom zou je de gevel voorzien van een houten gevelbekleding?

 1. De eerste reden is voor veel mensen: de esthetische uitstraling. Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Het bepaalt voor een groot deel de look van je woning. Met een gevelbekleding van hout krijgt je woning een extra sfeervolle uitstraling.
 2. Voorts is hout als gevelbekleding zeer gemakkelijk te bewerken en aan te brengen. Houten planken zijn gemakkelijk in juiste afmetingen te zagen.
 3. Je bepaalt zelf ook de kleur van je gevelbekleding. Wil je de houten uitstraling en structuur behouden? Dan gebruik je een transparante lak of beits. Het is ook mogelijk om de gevel te schilderen in elke kleur die jij maar wenst. Laat je de houtkleur zichtbaar, dan is de uitstraling vooral afhankelijk van de gekozen houtsoort. En die keuze is groot!
 4. Er zijn vele houtsoorten met ieder een eigen uitstraling als gevelbekleding te verkrijgen. Gaat je gevelbekleding na verloop van tijd stuk of loopt het schade op? Dan is reparatie heel makkelijk en kan je planken snel vervangen.
 5. Ook kan je een houten gevelbekleding van isolatie voorzien. Zo krijgt je gevel een dubbele functie, namelijk als verfraaiing en beschermingslaag van de gevel.

Bij het op een rijtje zetten van de houten gevelbekleding voor en nadelen zullen vooral de voordelen overheersen. Een nadeel is het onderhoud. Hout moet je nu eenmaal eens in de zoveel tijd schuren en behandelen met beits of verf.

Wil je toch liever gevelbekleding dat onderhoudsvrij is? Er is ook houtcomposiet gevelbekleding te koop dat zeer natuurgetrouw op hout lijkt. Hiermee is je gevelbekleding volledig onderhoudsvrij en toch geniet je van de houten look.

Een ander nadeel kan het vergrijzen van het hout zijn. Dit hoeft niet altijd een nadeel te zijn, want het is een ongevaarlijk natuurlijk proces. Veel mensen stellen het vergrijzen wel op prijs. Wil je dit niet, dan is behandeling van het hout zeker regelmatig nodig om vergrijzing tegen te gaan.

houten gevelbekleding kiezen

Welk soort hout voor je gevelbekleding?

De houtsoort die je kiest voor je gevelbekleding is erg belangrijk. Ten eerste natuurlijk voor de uitstraling die het betreffende houtsoort geeft, maar ook voor de levensduur van je gevelbekleding. Een gevel staat voortdurend bloot aan diverse weersinvloeden, dus de houtsoort moet zeker een bepaalde mate van duurzaam zijn.

Grofweg heb je de harde houtsoorten en de zachte houtsoorten.

 • Onder de harde houtsoorten vallen de van nature zeer duurzame soorten hout, zoals tropisch hardhout. Deze houtsoorten met vaak tropische namen, zoals afromosia, afzelia of padouk hebben een levensduur van meer dan 25 jaar.
 • De zachtere houtsoorten, zoals eiken, meranti en kastanje hebben een duurzaamheid van tussen de 15 en 25 jaar. Hardhout valt on de duurzaamheidsklasse I en zachte houtsoorten onder duurzaamheidsklasse II. Bij beide duurzaamheidsklassen is het behandelen van het hout in principe niet nodig. Je zou deze houtsoorten wel kunnen behandelen om vergrijzing tegen te gaan.

Een goed alternatief voor hardhout is thermowood. Thermowood is gemodificeerd hout. Dit wil zeggen dat het om een houtsoort met een minder lange duurzaamheid gaat, zoals dennenhout en dat duurzaam is gemaakt.

Thermowood hout staat bekend om de milieuvriendelijke verduurzaming zonder gebruik van chemische middelen. Het hout wordt verhit op ongeveer 200° Celsius.

Hierdoor krijgt het hout een veel langere levensduur en is deze beschermd tegen insecten en schimmels. De levensduur van houten gevelbekleding thermowood is vergelijkbaar met hardhout, maar de prijs is vele malen lager. Gebruik voor houten gevelbekleding liever geen hout met duurzaamheidsklasse 3 t/m 5. Dit is geen duurzaam hout.

Ontdek de voordelen van een houten gevelbekleding!

Ontvang GRATIS advies

Houtsoorten kiezen

Er komen verschillende soorten hout in aanmerking om je gevel te bekleden, maar het is belangrijk om te weten welke dat zijn en met welke factoren je zeker rekening moet houden.

De 2 belangrijkste factoren waarmee de keuze voor een bepaalde houtsoort staat of valt zijn uitzicht en duurzaamheid. Met uitzicht bedoelen we de structuur of de tekening van het hout en de hoedanigheid van vergrijzing. Duurzaamheid speelt dan weer een cruciale rol als het
aankomt op de levensduur van het hout. In het algemeen is het aangeraden om voor gevelbekleding te opteren voor hout met een duurzaamheidsklasse I of II. Een zo hoog mogelijke duurzaamheid is noodzakelijk met het oog op een optimale bescherming tegen bijvoorbeeld sneeuw en regen.

Hardhout (padoek, merbau, afrormosia …)

Hardhout omvat houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II. Met dergelijke hoge duurzaamheid gaan een lange levensduur, hoge weerstand en goede vormvastheid gepaard. Het behoort tot de mogelijkheden om hardhout zonder enige voorafgaande behandeling te plaatsen, in tegenstelling tot houtsoorten die zachter en minder duurzaam
zijn. Mettertijd vergrijst het houdt, met een mooie en authentieke uitstraling als gevolg.

Thermisch behandeld hout (thermowood)

Onder thermowood verstaan we geen echte houtsoort maar eerder een
verduurzaamheidsbehandeling van hout die tot stand gekomen is na een verhittingsproces.

Dankzij die thermische behandeling krijgen minder duurzame houtsoorten zoals grenen en vurenhout een hogere duurzaamheidsklasse. Vaak worden er houtsoorten gebruikt die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde Europese bossen.

Je maakt een goede keuze met thermowood wanneer je, het milieu indachtig, liever geen gebruik maakt van tropisch hardhout of wanneer het simpelweg niet binnen je budget past.

Houten gevelbekleding opbouw

Een houten gevelbekleding moet goed worden aangebracht. Bij het onjuist aanbrengen kan je problemen krijgen met bijvoorbeeld vocht.

 • Er moet eerst een draagconstructie, ofwel regelwerk worden aangebracht. De gevelbekleding wordt aan het regelwerk bevestigd. Het spreekt voor zich dat het regelwerk goed bevestigd moet worden aan de gevel.
 • Ga je ook isolatie plaatsen, dan moet je hier rekening mee houden tijdens de bouw van het regelwerk. Isolatiemateriaal plaats je namelijk tussen het regelwerk in en je plaatst daarna een dampscherm om vochtinsijpeling in het isolatiemateriaal te voorkomen.

Maar het is niet de bedoeling om de gevelbekleding direct tegen het isolatiemateriaal en dampscherm te monteren. De draagconstructie moet ruimte bevatten voor een goede luchtventilatie. Ventilatie zorgt ervoor dat het hout goed kan drogen als het nat wordt. Zonder ventilatie blijft het hout vochtig en is er eerder kans op houtrot.

Vraag je in dit verband ook af: ‘welke nagels voor houten gevelbekleding kan ik gebruiken?’ Gebruik hiervoor altijd spijkers, schroeven of nagels uit roestvrij of gegalvaniseerd staal. Dit is het enige waarmee je het regelwerk en de gevelbekleding stevig kan bevestigen en dat ongevoelig is voor roest.

Gebruik je geen roestvrijstalen schroeven en spijkers, dan kan dit op termijn beginnen roesten. Dat zal overslaan op het hout en het vervolgens zwakker maken. Daarnaast zal het isolatiemateriaal beschadigd geraken en profiteer je bijgevolg niet meer optimaal van de isolatiewaarde.

Hoewel een houten gevelbekleding aanbrengen de perfecte klus is voor een doe-het-zelver, is het laten aanbrengen nog altijd de beste optie.

Hoe houten gevelbekleding plaatsen?

De planken voor je gevelbekleding kan je op diverse manieren plaatsen, horizontaal en verticaal.

Het is een kwestie van persoonlijke smaak of je de houten gevelbekleding verticaal of horizontaal wil aanbrengen. Daarbij kan je gebruikmaken van diverse soorten planken die zich ieder op hun eigen manier laten aanbrengen. Ook de manier waarop je de draagconstructie aanbrengt, hangt af van een horizontale of verticale plaatsing van de houten gevelbekleding.

houten gevelpanelen

Gevelbekleding verticaal plaatsen

Ga je de houten gevelbekleding verticaal plaatsen, dan moet je rekening houden met een regelwerk dat zowel verticale als horizontale latjes bevat.

Zonder horizontale latten kan je de gevelbekleding niet stevig genoeg bevestigen. Hou er ook rekening mee dat je de in de horizontale latten onderbrekingen aanbrengt, anders kan er niet optimaal geventileerd worden.

Je kan de gevelbekleding ook op deze manieren verticaal plaatsen:

 • Via opdekwerk breng je de planken aan met een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar. Hierop breng je tochtlatten aan.
 • Een andere vorm van opdekwerk is channelsiding. Dit zijn latten met inkeping die elkaar overlappen.
 • Met sponningstroken kan je een stevige gevelbekleding plaatsen, waarbij de planken voorzien zijn van een sponning en dus naadloos in elkaar passen.

Gevelbekleding horizontaal plaatsen

Bij horizontaal plaatsen hoef je alleen gebruik te maken van een verticaal geplaatst regelwerk. Je krijgt dan automatisch een goede ventilatie achter de horizontaal geplaatste planken. Ook hier kan je gebruikmaken van verschillende technieken of planken om de gevelbekleding aan te brengen.

 • Met potdekselplanken bijvoorbeeld. Deze planken hebben een inkeping waar je de andere plank in plaatst, maar de planken lopen naar boven schuin af. Deze methode kan ook met planken in Zweeds rabat.
 • Gewone rabatplanken worden veel gebruikt voor gevelbekleding. In deze planken is aan de zijkanten een groef voorzien, waarmee de planken mooi in elkaar geschoven kunnen worden.

Wil je een houten gevelbekleding plaatsen?

Ontvang tot 5 gratis offertes

Houten gevelbekleding: afwerking en behandeling

Zowel hardhout als thermisch gemodificeerd hout ondergaan op termijn een natuurlijke vergrijzing onder invloed van het weer en UV-stralen. Die vergrijzing heeft evenwel geen nadelige invloed op de technische conditie van het hout.

Bij velen valt het vergrijzingsproces zelfs in de smaak dankzij z’n authentieke uitstraling. Moest het toch zijn dat je vergrijzing liever vermijdt of gecontroleerd wil laten verlopen, dan kan je het hout behandelen op de volgende manieren.

Behandeling voor egale vergrijzing

Zon- en vochtbelasting zijn niet op elke plaats hetzelfde, waardoor vergrijzing niet altijd gelijkmatig verloopt. Je kan een gelijkmatige verkleuring stimuleren door middel van de gevelbekleding af te werken met een semi-transparante en dampopen beits. Die behandeling moet op regelmatige basis (elke 6 maanden) herhaald worden, afhankelijk van de blootstelling aan regen en zon. Gevels die gericht zijn naar het zuidwesten, met een goede ventilatie en zonder oversteken hebben overigens een grotere kans op een egale vergrijzing.

Transparante kleurafwerking

Zoals we net al aanhaalden kan je je houten gevel dus beschermen tegen vergrijzing door behandeling met dampopen en transparante beits. Dat is echter niet de enige manier: je kan je gevel ook afwerken met een voedende kleurolie. Die behandeling dient 1 keer om de 3 tot 4 jaar herhaald te worden.

Dekkende kleurafwerking

Bij deze afwerking raden we een afsluitende lak ten zeerste af, aangezien die door toedoen van zonlicht blazen kan doen ontstaan. Een dekkende beits is een geschikter alternatief.

Het grote nadeel aan dekkende verfsystemen is dat de oorspronkelijke kleur van het hout niet behouden blijft. Daartegenover staat wel dat je de keuze hebt uit een ruim assortiment aan kleuren, waardoor je de gevel op je eigen smaak kan afstemmen.

Combineer houten gevelbekleding met isolatie

We geven je mee als tip om je houten gevelbekleding te combineren met gevelisolatie. Dat levert voordelen op, zoals een mooiere gevel en een lagere energiefactuur. Bovendien kom je in aanmerking voor premies voor gevelisolatie. Je kan je gevel zowel met harde isolatieplaten als zacht isolatiemateriaal laten isoleren.

Hoe houten gevel reinigen?

Ten slotte geven we je graag nog mee hoe je een houten gevel het best kan reinigen. Het spreekt voor zich dat een regelmatige gevelreiniging zich nu en dan opdringt omdat een gevel blootgesteld wordt aan zaken zoals mos, algen en roet. Door het gevoelige karakter van hout moet je het onderwerpen aan de juiste reinigingsmethode om eventuele schade te verhinderen.

Laat niets aan het toeval over en laat je bijstaan door een professionele gevelreiniger. Die geeft je advies op maat met de gepaste reinigingsmethode en de meest geschikte producten en voert de reiniging op een vlekkeloze manier uit. Het resultaat zal kwalitatief en mooi ogen zonder enige sporen van schade.

Meer weten? Krijg advies en offertes op maat

Houten gevelbekleding zelf plaatsen?

Wanneer je zelf handig bent, dan kan je ervoor kiezen om de gevelbekleding zelf aan te brengen. Hoewel het niet moeilijk hoeft te zijn, vergt het wel enige kennis van zaken. Vooral wat betreft het plaatsen van het regelwerk en isolatie.

Wil je echt voor een perfecte gevel gaan, dan is het laten plaatsen de beste optie. Je gevelbekleding wordt dan door experts geplaatst en je bent zeker van een strakke uitstraling.

Het is verstandig om bij diverse gevelbekleders een offerte op te vragen. Zo kun je makkelijk de goedkoopste aannemer kiezen of diegene met de beste voorwaarden of referenties.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.