Houten gevelbekleding: soorten hout, opbouw en prijs per m²

Wanneer je woning een beschadigde gevel heeft dan kun je gemakkelijk last krijgen van doorslaand vocht. Dit is niet wenselijk, want je krijgt dan vochtproblemen binnenshuis. Een vorm van reparatie, zonder dat je hiervoor met het metselwerk bezig hoeft te gaan is gevelbekleding.

Overigens is gevelbekleding ook goed te doen als je je woning eens van een andere look wilt voorzien of als je de gevels van je woning niet mooi vindt. Met houten gevelbekleding heb je veel mogelijkheden.

Houten gevelbekleding prijs per m2

De houten gevelbekleding prijzen zijn van enkele factoren afhankelijk.

Dit is ten eerste het oppervlakte van de gevel dat je wilt bekleden. Een zeer belangrijke rol speelt de keuze voor een bepaalde houtsoort. Kies je voor tropisch hardhout, dan heb je met een erg dure houtsoort te maken, wat de totale prijs ook zal verhogen.

Ook is de vraag of je en welke isolatiematerialen je gebruikt achter je gevelbekleding. Verder moet je je afvragen of je houten gevelbekleding zelf wilt plaatsen of laat doen. Houten gevelbekleding zelf plaatsen zal aanzienlijk schelen op de prijs. Houd rekening met een gemiddelde houten gevelbekleding prijs van tussen € 50,- en € 120,- per m² bij het zelf plaatsen van gevelbekleding.

👉 Laat je de houten gevelbekleding plaatsen door een expert, houdt dan rekening met een gemiddelde prijs van tussen de € 100,- en € 200,- per m². Dit gaat dan om een totaalprijs inclusief het hout, regelwerk, isolatiemateriaal en arbeidskosten.

Waarom kiezen voor een houten gevelbekleding?

Waarom zou je houten gevelbekleding bevestigen aan jouw gevel?

 1. De eerste reden zal voor veel mensen de esthetische uitstraling zijn. Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Het bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je woning en met gevelbekleding van hout krijgt je woning alleen maar een meer sfeervolle uitstraling.
 2. Verder is hout als gevelbekleding zeer gemakkelijk te bewerken en aan te brengen. Houten planken die je als gevelbekleding gebruikt, zijn gemakkelijk in juiste afmetingen te zagen.
 3. Je bepaalt zelf ook de kleur van je gevelbekleding. Wil je de houten uitstraling en structuur behouden? Dan gebruik je een transparante lak of beits. Het is ook mogelijk om de gevelbekleding te schilderen in elke kleur die jij maar wenst. Laat je de houtkleur zichtbaar, dan is de uitstraling vooral afhankelijk van de gekozen houtsoort. En die keuze is groot.
 4. Er zijn vele houtsoorten met ieder een eigen uitstraling als gevelbekleding te verkrijgen. Gaat je gevelbekleding na verloop van tijd stuk of loopt het schade op? Dan is reparatie heel gemakkelijk en kun je planken snel vervangen.
 5. Tevens is houten gevelbekleding met isolatie te voorzien. De gevelbekleding heeft dan een dubbele functie, namelijk als verfraaiing en bescherming van de gevel en als isolatie.

Bij het op een rijtje zetten van de houten gevelbekleding voor en nadelen zullen vooral de voordelen overheersen. Een nadeel is het onderhoud. Hout moet je nu eenmaal eens in de zoveel tijd schuren en behandelen met beits of verf.

Wil je toch liever gevelbekleding dat onderhoudsvrij is? Er is ook houtcomposiet gevelbekleding te koop dat zeer natuurgetrouw op hout lijkt. Hiermee is je gevelbekleding volledig onderhoudsvrij en toch geniet je van de houten look.

Een ander nadeel kan het vergrijzen van het hout zijn. Dit hoeft niet altijd een nadeel te zijn, want het is een ongevaarlijk natuurlijk proces. Veel mensen stellen het vergrijzen wel op prijs. Wil je dit niet, dan is behandeling van het hout zeker regelmatig nodig om vergrijzing tegen te gaan.

Welk soort hout voor je gevelbekleding?

De houtsoort die je kiest voor je gevelbekleding is erg belangrijk. Ten eerste natuurlijk voor de uitstraling die het betreffende houtsoort geeft, maar ook voor de levensduur van je gevelbekleding. Een gevel staat voortdurend bloot aan diverse weersinvloeden, dus de houtsoort moet zeker een bepaalde mate van duurzaam zijn.

Grofweg heb je de harde houtsoorten en de zachte houtsoorten.

 • Onder de harde houtsoorten vallen de van nature zeer duurzame soorten hout, zoals tropisch hardhout. Deze houtsoorten met vaak tropische namen, zoals afromosia, afzelia of padouk hebben een levensduur van meer dan 25 jaar.
 • De zachtere houtsoorten, zoals eiken, meranti en kastanje hebben een duurzaamheid van tussen de 15 en 25 jaar. Hardhout valt on de duurzaamheidsklasse I en zachte houtsoorten onder duurzaamheidsklasse II. Bij beide duurzaamheidsklassen is het behandelen van het hout in principe niet nodig. Je zou deze houtsoorten wel kunnen behandelen om vergrijzing tegen te gaan.

Een goed alternatief voor hardhout is thermowood. Thermowood is gemodificeerd hout. Dit wil zeggen dat het om een houtsoort met een minder lange duurzaamheid gaat, zoals dennenhout en dat duurzaam is gemaakt.

Thermowood hout staat bekend om de milieuvriendelijke verduurzaming zonder gebruik van chemische middelen. Het hout wordt verhit op ongeveer 200° Celsius.

Hierdoor krijgt het hout een veel langere levensduur en is deze beschermd tegen insecten en schimmels. De levensduur van houten gevelbekleding thermowood is vergelijkbaar met hardhout, maar de prijs is vele malen lager. Gebruik voor houten gevelbekleding liever geen hout met duurzaamheidsklasse 3 t/m 5. Dit is geen duurzaam hout.

Ontdek de voordelen van een houten gevelbekleding!

Ontvang GRATIS advies

Houten gevelbekleding opbouw

Een houten gevelbekleding moet goed worden aangebracht. Bij het onjuist aanbrengen zul je problemen kunnen krijgen met bijvoorbeeld vocht en het ademen van de gevel.

 • Er moet eerst een draagconstructie, oftewel regelwerk worden aangebracht. De gevelbekleding wordt aan het regelwerk bevestigd. Het spreekt voor zich dat het regelwerk goed bevestigd moet worden aan de gevel.
 • Ga je ook isolatie plaatsen, dan moet je hier rekening mee houden met de bouw van het regelwerk. Isolatiemateriaal plaats je namelijk tussen het regelwerk in en je plaatst vervolgens een dampscherm om vocht in het isolatiemateriaal te voorkomen.

Maar het is niet de bedoeling om de gevelbekleding direct tegen het isolatiemateriaal en dampscherm te monteren. De draagconstructie moet ruimte bevatten voor een goede luchtventilatie. Ventilatie zorgt ervoor dat het hout goed kan drogen als het nat wordt. Zonder ventilatie blijft het hout vochtig en is er eerder kans op houtrot.

Vraag je in dit verband ook af: ‘welke nagels voor houten gevelbekleding gebruiken?’. Gebruik hiervoor altijd spijkers, schroeven of nagels uit roestvrij staal. Dit is het enige materiaal waarmee je het regelwerk en de gevelbekleding stevig kunt bevestigen en dat ongevoelig is voor roest.

Gebruik je geen roestvrijstalen schroeven en spijkers, dan zal dit roesten. Dit zal overslaan op het hout en het hout zwakker maken. Tevens zal dit ook het isolatiemateriaal beschadigen en profiteer je niet meer optimaal van de isolatiewaarde. Hoewel een houten gevelbekleding doe het zelf heel goed kan, is het laten aanbrengen nog altijd de beste optie.

Laat je houten gevel aanbrengen door een gevelexpert!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Hoe houten gevelbekleding plaatsen?

De planken voor je gevelbekleding kun je op diverse wijzes plaatsen, zoals horizontaal of verticaal. Er kan een behoorlijk verschil in de uitstraling zitten tussen houten gevelbekleding horizontaal of verticaal te plaatsen.

Het is een kwestie van persoonlijke smaak of je je houten gevelbekleding verticaal of horizontaal wilt aanbrengen. Daarbij kun je gebruikmaken van diverse soorten planken die ieder hun eigen techniek van bevestigen hebben. Ook de wijze waarop je de draagconstructie aanbrengt hangt af of je voor houten gevelbekleding horizontaal of verticaal kiest.

Gevelbekleding verticaal plaatsen

Ga je houten gevelbekleding verticaal plaatsen, dan moet je rekening houden met een regelwerk dat zowel verticale als horizontale latjes bevat.

Zonder horizontale latten wordt de gevelbekleding niet stevig genoeg bevestigd. Houd er ook rekening mee dat je de in de horizontale latten onderbrekingen aanbrengt, anders kan er niet optimaal geventileerd worden.

Verder is de gevelbekleding op diverse manieren aan te brengen.

 • Via opdekwerk breng je de planken aan met een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar. Hierop breng je tochtlatten aan.
 • Een andere vorm van opdekwerk is channelsiding. Dit zijn latten met inkeping die elkaar overlappen.
 • Met sponningstroken kun je een stevige gevelbekleding plaatsen, waarbij de planken voorzien zijn van een sponning en dus naadloos in elkaar passen.

Gevelbekleding horizontaal plaatsen

Bij houten gevelbekleding horizontaal plaatsen hoef je alleen gebruik te maken van verticaal geplaatst regelwerk. Je krijgt dan automatisch ook een goede ventilatie achter de horizontaal geplaatste planken. Ook hier kun je gebruikmaken van diverse technieken of planken om de gevelbekleding aan te brengen.

 • Met potdekselplanken bijvoorbeeld. Deze planken hebben een inkeping waar je de andere plank in plaatst, maar de planken lopen naar boven schuin af. Deze wijze kan ook met planken van Zweeds rabat.
 • Gewone rabatplanken worden ook veel gebruikt voor gevelbekleding. In deze planken zijn aan de zijkanten voorzien van een groef waarmee de planken mooi in elkaar geschoven kunnen worden.

Wil je een houten gevelbekleding laten plaatsen?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Houten gevelbekleding zelf plaatsen?

Wanneer je zelf handig bent, dan kun je ervoor kiezen om de gevelbekleding zelf aan te brengen. Hoewel het niet moeilijk hoeft te zijn, vergt het wel enige kennis van zaken. Vooral wat betreft het plaatsen van het regelwerk en isolatie.

Wil je echt voor een perfecte gevel gaan, dan is het laten plaatsen de beste optie. Je gevelbekleding wordt dan door experts geplaatst en je bent gegarandeerd van een strakke uitstraling.

Het is verstandig om bij diverse gevelbekleders een offerte op te vragen. Zo kun je gemakkelijk uit de diverse offertes de goedkoopste aannemer kiezen of diegene met de beste voorwaarden of referenties.