Muren injecteren: stappenplan en richtprijs

Vooral in oudere huizen kom je vaak vochtproblemen tegen. Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Dit type vocht kan veel schade veroorzaken, binnen en buiten de woning. Door je muren te injecteren kan je heel wat problemen voorkomen en eventueel zelfs kosten besparen op ingrijpende gevelwerken en gevelrenovaties.

De oorzaak van opstijgend vocht in vele oudere woningen ligt in het feit dat er meestal geen waterkering aanwezig is. Vandaag is een waterkering de standaard voor elke nieuwbouw woning.

Dit artikel focust op de techniek ‘muren injecteren’ als oplossing tegen opstijgend vocht en andere vochtproblemen. Ontdek het stappenplan en de richtprijzen voor deze methode. Professionele vochtbestrijders en gevelwerkers vinden, kan je via onze offertepagina.

Prijs muren injecteren

De prijs om je muren te injecteren varieert naargelang je deze klus laat uitvoeren door een professional of je de muren zelf injecteert tegen opstijgend vocht.

Het spreekt voor zich dat zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht goedkoper is dan dat je deze werkzaamheden uitbesteedt aan een vakman. Je bespaart zo op de arbeidskosten. Overigens moet je wel zelf weten wat je doet en welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Daarnaast zijn er nog enkele factoren die de kostprijs bepalen, zoals: het aantal vierkante meters, de dikte van de muur en gebruikte materialen.

Laat je muurinjectie door een expert uitvoeren, schommelt de gemiddelde prijs rond de 100 euro per lopende meter.

De prijs voor het zelf injecteren van je muren zal wat lager liggen. Moet je echter eerst nog wat reparatiewerken uitvoeren, zoals voegen herstellen of andere voegwerken? Hou er dan rekening mee dat dit extra kosten met zich kan meebrengen.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Wat is muurinjectie?

Waarom je muren injecteren?

Bij het injecteren van de muur tegen vocht worden er in de voegen van de muur gaten geboord. Hierin wordt vervolgens een vochtwerende gel gespoten. De gel zal in de poriën van het metselwerk trekken en uitharden. Zo vormt het een soort waterkering dat opstijgend vocht kan tegenhouden.

Het is een methode die geen grondige verbouwing van de woning vraagt. Enkel het boren van de gaten in de muren en plakwerken over het behandelde oppervlak, zodat je er niets meer van ziet. Wel is het zo dat als je een spouwmuur wil injecteren, je zowel de binnen- als buitenmuur moet injecteren.

Na het injecteren van de muren moet je de binnenmuren opnieuw pleisteren en/of behangen. Wil je natte muren injecteren, dan is voorafgaand een grondige inspectie noodzakelijk om de staat van de muur te inspecteren. Wanneer muren namelijk te beschadigd zijn, is reparatie noodzakelijk.

Er bestaat anders de kans dat de vochtwerende gel weglekt en je onvoldoende bescherming hebt. Tijdens de inspectie moet ook goed gekeken worden of opstijgend vocht daadwerkelijk de oorzaak is van vochtproblemen.

Als er een andere oorzaak is dan opstijgend vocht. In dat geval is het injecteren van je muren misschien niet eens nodig en kan het vochtprobleem op een andere manier opgelost worden. Bijvoorbeeld door de muren te impregneren tegen vocht.

Wanneer muren injecteren?

Wanneer ga je over tot het injecteren van de muren? In de meeste gevallen zal er tot actie moeten worden overgegaan als er daadwerkelijke schade merkbaar is door opstijgend vocht. Het gaat meestal heel geleidelijk en je zal het in eerste instantie niet eens merken.

Als op een gegeven moment de muren nat worden, vochtplekken ontstaan op de muur en pleisterwerk en behang begint los te hangen. In al deze gevallen is het tijd voor actie! Afwachten heeft geen enkele zin, want opstijgend vocht zal nooit zomaar verdwijnen.

Sterker nog, de problemen kunnen erger worden. Wanneer vocht eenmaal in de muren aanwezig is, kan er zich ook schimmelvorming voordoen.

Schimmels in de muren kunnen schade aan de muur en zelfs aan de constructie van de woning veroorzaken. Daarnaast zijn schimmels zeer slecht voor de gezondheid. Wanneer je last krijgt van deze problemen is het hoogdringend tijd om je muren te injecteren tegen vocht.

Hoe vochtige muren injecteren?

Wil je muurinjectie toepassen, zorg dan eerst voor een inspectie van de muur. Er wordt dan gekeken of de muur beschadigd is en of die eventueel hersteld moeten worden. Misschien moet je de muur of gevel ook eerst nog reinigen.

De dikte van de muur kan vastgesteld worden, zodat bepaald kan worden hoe diep de boorgaten moeten zijn en hoeveel vochtwerende gel er ingespoten moet worden. Op ongeveer 5 centimeter boven de grond worden gaten in de voegen geboord, op een hoogte van ongeveer 10 tot 50 centimeter.

Daarna kan de vochtwerende gel geïnjecteerd worden. Laat de gel eerst goed uitharden, voordat je de boorgaten weer sluit met een waterdichte mortel.

Eventueel kan je de buitenmuur opnieuw verven of bepleisteren. Pas je muurinjectie aan de binnenmuur toe, dan zal de muur eerst goed moeten uitdrogen, voordat je de muur weer van pleisterwerk of behang kan voorzien.

Laat je muren injecteren door een vakman

Hoe zelf muren injecteren? Stappenplan

Wanneer je zelf je muur injecteert tegen vocht moet je goed weten wat je doet. Je wil immers wel als resultaat een muur die goed beschermd is tegen opstijgend vocht. Daarom onderstaand stappenplan.

  • Teken de boorgaten af op de te injecteren muur/muren. Dit hoeft niet te hoog in de muur, maar ook niet te laag. Reken grofweg op een hoogte tussen de 10 tot 50 centimeter boven de grond.
  • Teken de gaten af op een afstand van 10 tot 20 centimeter van elkaar.
  • Gebruik een boor van tussen de 14 en 20 millimeter en boor een gat met een diepte van ongeveer 2/3e van de muur.
  • Tijdens het boren van de gaten, boor je in een hoek van 10 tot 30 graden. Zo kan de gel gemakkelijk in de muur sijpelen en het voorkomt dat vocht weer uit de boorgaten lekt.
  • Een vochtwerende gel is kant-en-klaar te koop. Op de verpakking staat meestal aangegeven hoe je het middel moet toepassen.
  • Gebruik je geen professioneel gereedschap, dan zet je een trechter in de boorgaten, waarna je de vochtwerende gel hierin giet.
  • Na het inbrengen van de vochtwerende gel wacht je tot de gel is uitgehard. De uithardingstijd wordt in de handleiding meestal wel aangegeven.
  • Nadat de gel is uitgedroogd, vul je de boorgaten met een vochtwerende mortel.
  • Wanneer gewenst kun je de muur daarna nog afwerken met pleisterwerk of verf. Met de vochtwerende gel in je muur heb je een soort van waterkering aangebracht.

Moet je de gevel renoveren door opstijgend vocht en van een nieuwe gevelbekleding voorzien? Vraag gerust advies aan een gevelspecialist.

Muren injecteren met vochtwerende gel

Muren injecteren: wat nodig?

Om de muren in je woning te beschermen tegen vocht is het verstandig om ze te injecteren. Dit is een doeltreffende manier om een probleem als opstijgend vocht te bestrijden.

Je kan een ervaren vakman inschakelen of zelf je muren injecteren met een vochtwerend product.

Prijzen materiaal

Het injecteren van je muren brengt natuurlijk kosten met zich mee. Denk dan aan:

  • Een boormachine voor het maken van injectiegaten in de muur. Als je er nog geen bezit, reken dan op minimum 50 euro voor de aanschaf ervan.
  • Vochtwerende gel kost je tussen de 25 euro (standaardformaat koker van 310 ml) en 40 euro (extra grote koker met 600 ml).
  • Om de gel aan te brengen heb je een kitpistool nodig. De prijzen starten vanaf 10 euro voor het standaardformaat en minstens 80 euro voor een Dryzone kitpistool (geschikt voor tubes van 600 ml).
  • Om de gaten netjes af te dichten gebruik je waterdichte mortel, circa 24 euro (zak van 5 kg).

Zelf wanden injecteren

Het zelf injecteren van je muren tegen vocht lijkt soms zeer kostenbesparend. Toch vergt deze klus aardig wat tijd. Daarnaast dien je nauwkeurig te werken om een optimaal resultaat te bereiken. Wellicht is het daarom verstandiger om het injecteren van de muren uit te besteden.

Muren laten injecteren

Je plaatselijke vochtbestrijder kan je muren op een professionele manier injecteren tegen opstijgend vocht. Hij werkt snel, effectief en garandeert je het allerbeste resultaat.

Via onderstaand offerteformulier bekom je direct advies en prijzen op maat van meerdere vakmannen tegelijk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.