Steenstrips: voordelen, prijs en plaatsing

Een pand met een bakstenen buitenmuur heeft vaak een prachtige karakteristieke uitstraling. Het heeft iets authentieks en nostalgisch en ziet er toch net wat meer bijzonder uit dan nieuwe gebouwen zonder bakstenen gevel. Het kan zelfs de waarde van een huis omhoog brengen.

Toch kan zo’n buitenmuur ook flink wat nadelen met zich meebrengen. Oude woningen met een bakstenen gevel zijn niet allemaal geïsoleerd. Hele oude stenen kunnen poreus en vuil worden.

Er zijn een aantal manieren om dit weer te herstellen. Je zou bijvoorbeeld een deel van de muur kunnen afbreken en er een nieuwe laag gevelstenen tegenaan kunnen plaatsen. Dit is echter een erg arbeidsintensieve klus en de kosten kunnen daarom flink oplopen. Een snellere manier om je buitenmuur een make-over te geven en misschien ook meteen te isoleren, is door steenstrips op de gevel te plaatsen.

Steenstrips prijsSteenstrips: voordelen, prijs en plaatsing

Als je je gevel wil laten renoveren met de strips, dan zijn de kosten afhankelijk van een aantal factoren. Natuurlijk speelt de totale oppervlakte van de muur een rol in de totaalprijs.

Verder is het belangrijk dat de gevel waarop de strips geplaatst worden in goede staat is. Als dit niet het geval is, dan zal deze muur eerst gerenoveerd moeten worden. Hier zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden.

👉 Verder is het mogelijk om steenstrips met of zonder isolatie te plaatsen. Als een vakman voor je aan de slag gaat met het plaatsen van de strips zonder isolatie dan betaal je ongeveer €150 tot €200 per vierkante meter. In combinatie met isolatie zal het zo’n €200 tot €250 per vierkante meter kosten.

Waarom kiezen voor steenstrips?

Steenstrips kunnen snel en eenvoudig je gevel er als nieuw laten uitzien. Er bestaan kleistenen, kunststof, beton en natuurstenen strips. De meest gebruikte zijn van steen en daarom bijna niet van echte bakstenen te onderscheiden. Ze worden namelijk verzaagd van bakstenen. Ook de hoeken worden speciaal uitgezaagd.

Een ander voordeel van de strips is dat ze perfect zijn om te combineren met isolatie. Verder in dit artikel lees je meer over hoe dit toegepast kan worden bij woningen en andere panden die nog geen isolatie hebben.

Omdat steenstrips dun zijn nemen ze weinig ruimte in beslag. Ze zijn meestal zo’n 2 cm dik (er zijn varianten die wat dikker zijn). Daarnaast zijn ze snel te plaatsen. Ze zijn makkelijk op maat te zagen waardoor de klus snel is geklaard.

👉 En natuurlijk niet geheel onbelangrijk: de gevel behoudt zijn authentieke karakter!

Een ander voordeel is dat er geen fundering nodig is. Hoe je huis er ook uitziet, er zijn altijd wel strips die erbij passen. Ze zijn er namelijk in allerlei texturen en vormen.

Er zijn zelfs siersteenstrips! Het voordeel van de sierstrips is dat ze niet alleen voor buitenmuren gebruikt kunnen worden. Ze zijn ook geschikt voor je binnenmuren en zorgen daarmee meteen voor een gezellige, warme sfeer. Dit is overigens ook een aanraden voor restaurants, cafe’s of koffiebars die een stoere, authentieke en gezellige ambiance willen creëren.

Hoe steenstrips plaatsen?

Hoe gevel bekleden met steenstrips?

Als de basismuur waarop de strips aanbracht worden, beschadigd is, dan moet deze eerst hersteld worden. Pas daarna kunnen de strips erop komen.

  1. Barsten en poreuze stenen moeten dus eerst netjes weggewerkt worden. De strips kunnen namelijk alleen geplaatst worden op een schoon en vlak oppervlak, zodat ze zich goed kunnen hechten.
  2. Ze komen op een paneel of worden per steen bevestigd. Dit is handig, omdat er dan extra snel gewerkt kan worden. De strips plaatst de vakman met een speciaal soort lijm.
  3. Hierna kan er gevoegd worden, met een voegmortel. Met hulp van houten profielen en een metselkoord zorgen wordt ervoor gezorgd dat de strips goed waterpas aan de muur komen.
  4. Zoals eerder gezegd is de kwaliteit en het type ondergrond erg belangrijk. Afhankelijk hiervan kunnen er aanvullende werkzaamheden nodig zijn, zoals herstelwerk.

Als de ondergrond een luchtspouw is die nog niet is gevuld is met isolatiespouwmateriaal, dan is dit het goede moment om alsnog spouwmuurisolatie aan te brengen. Echter is dit niet noodzakelijk, maar wel een goed moment om meteen te isoleren.

Mocht je niet willen isoleren, dan is het wel belangrijk dat de spouwruimte compleet luchtdicht is. Als de lucht stilstaat, voorkom je dat de lucht zich verplaatst. Alle kieren en gaten moeten daarom goed dicht zijn.

Als er helemaal geen spouwmuur aanwezig is, maak dan gebruik van isolatiepanelen. Die worden direct op de gevel geplaatst, door middel van vijzen. Daarna wordt met een kam lijm aangebracht op de panelen. Hierna worden de strips vastgezet en vervolgens gevoegd. Je gevel ziet er weer uit als nieuw en is meteen geïsoleerd.

Vraag advies aan een ervaren gevelwerker!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Steenstrips op isolatie

Als je van plan bent om je muren te isoleren omdat je geen spouwmuur hebt, dan doe je dat het beste door te isoleren aan de buitenkant. Hou er dan wel rekening mee dat de muur iets dikker wordt. De gevel krijgt dan een complete isolatieverpakking. Koudebruggen geef je dan geen kans.

Koudebruggen zijn punten waar warmteverlies voorkomt, omdat de isolatie onderbroken wordt. Deze komen vaak voor als je de binnenkant van de muur, in plaats van de buitenkant, isoleert.

Het isoleren van de gevel gebeurt met isolatieplaten of isolatiepanelen. Deze platen- of panelen worden met vijzen vastgemaakt aan de muur. Vervolgens worden de steenstrips op de platen gelijmd.

Wanneer je meteen een nagenoeg perfecte isolatielaag wil aanbrengen, kun je er ook voor kiezen om de buitenmuur in z’n geheel te verwijderen. De luchtspouw wordt dan weggehaald en in de plaats hiervan komen dikke isolatiepanelen. Hierop komen dan de steenstrips.

Vergelijk professionele gevelwerkers

Zoals bij elke klus is het verstandig om eerst een aantal vakmannen en bedrijven met elkaar te vergelijken. Als je een goede vergelijking hebt gemaakt kun je vervolgens voor het bedrijf kiezen met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Kijk bij het vergelijken of het bedrijf erkend is en hoeveel ervaring het heeft met gevelbekleding.

Een bedrijf met ervaring zal je goed kunnen adviseren en daarbij ook rekening houden met wel of geen isolatie. Kijk ook naar voorbeelden van eerder werk en ervaringen van klanten bij wie hetzelfde werk verricht is.