Steenstrips: voordelen, prijs en plaatsing

Een woning met een bakstenen buitenmuur heeft vaak een prachtige karakteristieke uitstraling. Het heeft iets authentieks en nostalgisch en ziet er toch net wat meer bijzonder uit dan nieuwe gebouwen zonder bakstenen gevel. Het kan zelfs de waarde van je huis omhoog duwen. Dat geldt ook als je kiest om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen, zoals steenstrips.

Want zo’n buitenmuur is onderhevig aan continue wisselende weersomstandigheden en slijtage. Oude woningen met een bakstenen gevel zijn niet allemaal geïsoleerd. Heel oude stenen kunnen poreus en vuil worden. Gevelwerken dringen zich op.

Er zijn een aantal manieren om dit te herstellen. Je zou bijvoorbeeld een deel van de muur kunnen afbreken en er een nieuwe laag gevelstenen tegenaan kunnen plaatsen. Dit is echter een erg arbeidsintensieve klus en de kosten kunnen flink oplopen. Een snellere manier om je buitenmuur een make-over te geven en misschien ook meteen te isoleren, is door steenstrips op de buitengevel te plaatsen. Ontdek in dit artikel meer details.

Benieuwd wat dit inhoudt voor jouw situatie? Vraag gerust advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

Steenstrips prijsSteenstrips: voordelen, prijs en plaatsing

Als je je buitengevel wil renoveren met steenstrips, dan zijn de kosten afhankelijk van een aantal factoren. Daarbij speelt de totale oppervlakte van de muur een belangrijke rol in de totaalprijs.

Verder is het belangrijk dat de buitengevel waarop de steenstrips geplaatst worden in goede staat verkeert. Als dat niet het geval is, dan zal deze muur eerst gereinigd en gerenoveerd moeten worden. Hier zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden.

👉 Verder is het mogelijk om steenstrips met of zonder isolatie te plaatsen. Als een vakman voor je aan de slag gaat met het plaatsen van steenstrips zonder isolatie dan betaal je ongeveer 150 tot 200 euro per vierkante meter. In combinatie met isolatie zal de prijs van steenstrips 200 tot 250 euro per vierkante meter kosten.

Waarom kiezen voor strips?

Steenstrips kunnen snel en eenvoudig je gevel er als nieuw laten uitzien. Er bestaan kleistenen, kunststof, beton en natuurstenen strips. De meest gebruikte zijn van steen en daarom bijna niet van echte bakstenen te onderscheiden. Ze worden namelijk verzaagd van bakstenen. Ook de hoeken worden speciaal uitgezaagd.

Een ander voordeel van de gevelbekleding steenstrips is dat ze perfect zijn in combinatie met isolatie. Verder in dit artikel lees je meer over hoe dit toegepast kan worden bij woningen en andere huizen die nog geen isolatie hebben.

Omdat steenstrips dun zijn nemen ze weinig ruimte in beslag. Ze zijn meestal zo’n 2 cm dik (er zijn varianten die wat dikker zijn). Daarnaast zijn ze snel te plaatsen. Ze zijn makkelijk op maat te zagen, waardoor de klus snel is geklaard.

👉 En natuurlijk niet geheel onbelangrijk: de gevel behoudt zijn authentieke karakter!

Een ander voordeel is dat er geen fundering nodig is. Hoe je huis er ook uitziet, er zijn altijd wel steenstrips die erbij passen. Ze bestaan namelijk in allerlei texturen en vormen.

Er zijn zelfs siersteenstrips! Het voordeel van de sierstrips is dat ze niet alleen voor buitenmuren gebruikt kunnen worden. Ze zijn ook geschikt voor je binnenmuren en zorgen daarmee meteen voor een gezellige, warme sfeer. Dit is overigens ook een aanraden voor restaurants, cafe’s of koffiebars die een stoere, authentieke en gezellige ambiance willen creëren.

Hoe steenstrips plaatsen?

Hoe gevel bekleden met steenstrips?

Als de basismuur waarop de steenstrips aanbracht worden, beschadigd is, dan moet deze eerst hersteld worden. Pas daarna kunnen de strips erop komen.

  1. Barsten en poreuze stenen moeten dus eerst netjes weggewerkt worden. De steenstrips kunnen namelijk alleen geplaatst worden op een schoon en vlak oppervlak, zodat ze zich goed kunnen hechten.
  2. Ze komen op een paneel of worden per steen bevestigd. Dit is handig, omdat er dan extra snel gewerkt kan worden. De strips plaatst de vakman met een speciaal soort lijm.
  3. Daarna starten de voegwerken met een voegmortel. Met hulp van houten profielen en een metselkoord wordt ervoor gezorgd dat de steenstrips goed waterpas aan de buitengevel komen.
  4. Zoals eerder gezegd is de kwaliteit en het type ondergrond erg belangrijk. Afhankelijk hiervan kunnen er aanvullende werkzaamheden nodig zijn, zoals herstelwerk.

Als de ondergrond een luchtspouw is die nog niet is gevuld met isolatiespouwmateriaal, dan is dit het goede moment om alsnog spouwmuurisolatie aan te brengen. Echter is dit niet noodzakelijk, maar wel een goed moment.

Mocht je niet willen isoleren, dan is het wel belangrijk dat de spouwruimte compleet luchtdicht is. Als de lucht stilstaat, voorkom je dat de lucht zich verplaatst. Alle kieren en gaten moeten daarom goed dicht zijn.

Als er helemaal geen spouwmuur aanwezig is, maak dan gebruik van isolatiepanelen. Die worden direct op de gevel geplaatst, door middel van vijzen. Daarna wordt met een kam lijm aangebracht op de panelen. Hierna worden de strips vastgezet en vervolgens gevoegd. Je gevel ziet er weer uit als nieuw en is meteen geïsoleerd.

Vraag extra advies aan een ervaren gevelwerker

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Steenstrips op isolatie

Als je van plan bent om je muren te isoleren omdat je geen spouwmuur hebt, dan doe je dat het beste door te isoleren aan de buitenkant. Hou er dan wel rekening mee dat de muur iets dikker wordt. De gevel krijgt dan een complete isolatieverpakking. Koudebruggen geef je zo geen kans.

Koudebruggen zijn punten waar warmteverlies voorkomt, omdat de isolatie onderbroken wordt. Deze komen vaak voor als je de binnenkant van de muur, in plaats van de buitenkant, isoleert.

Het isoleren van de gevel gebeurt met isolatieplaten of isolatiepanelen. Deze platen- of panelen worden met vijzen vastgemaakt aan de muur. Vervolgens worden de steenstrips op de platen gelijmd.

Wanneer je meteen een nagenoeg perfecte isolatielaag wil aanbrengen, kun je er ook voor kiezen om de buitenmuur in z’n geheel te verwijderen. De luchtspouw wordt dan weggehaald en in de plaats hiervan komen dikke isolatiepanelen. Hierop komen dan de steenstrips als gevelbekleding.

Interesse? Vergelijk gevelwerkers en prijzen

Zoals voor elke klus is het verstandig om voor de prijs van steenstrips eerst een aantal vakmannen en bedrijven onderling te vergelijken. Als je een goede vergelijking hebt gemaakt, kan je vervolgens het bedrijf kiezen met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Check tijdens je vergelijking ook of de vakman of het bedrijf erkend is en hoeveel ervaring het heeft inzake gevelbekleding met steenstrips.

Een vakman met kennis en ervaring zal je optimaal kunnen adviseren, rekening houdend met de optie wel of geen isolatie. Vraag ook naar voorbeelden van eerder werk en ervaringen van klanten die steenstrips op hun buitengevel hebben laten plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.