Gevel cementeren: mogelijkheden, werkwijze en alternatieven

Ziet je gevel er verouderd uit? Dan is het tijd om gevelwerken uit te voeren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de goedkoopste optie is je gevel cementeren. Meer weten? Ontdek in dit artikel alle opties en details over gevel cementeren als gevelbekleding.

Wil je bijkomend advies en prijzen op maat van jouw situatie? Aarzel dan niet om info en prijsoffertes op te vragen via onze offertepagina.

Wat is gevel cementeren?

Bij het cementeren van je gevel wordt een dunne laag zandcement op je gevel aangebracht. De dikte van de laag kan verschillen naargelang je voorkeur. Door je gevel te cementeren worden kleurverschillen en eventuele beschadigingen weggewerkt.

Waarom gevel cementeren?

Misschien vraag jij je af waarom je je gevel moet laten cementeren. Het cementeren van je gevel heeft heel wat voordelen, daarom is kiezen voor een gevelcementering een goed idee.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Benieuwd naar de voordelen? We sommen ze voor je op:

  • De makkelijkste en goedkoopste manier om je gevel een nieuwe look te geven: een van de grootse voordelen van je gevel cementeren is dat het zo goedkoop is en het toch een wereld van verschil maakt. Wanneer je een beperkt budget hebt, maar toch je gevel wil oplappen is een gevelcementering een uitstekende keuze!
  • Weinig onderhoud nodig: cement moet je zo goed als niet onderhouden. Daardoor spaar je heel wat tijd en geld uit.
  • Bescherming tegen weersinvloeden: als je gevel gecementeerd wordt, dan zal die beter beschermd zijn tegen allerlei weersinvloeden. Dat is belangrijk, want op die manier gaat je gevel langer mee.
  • Ontzettend veel mogelijkheden: is je huisstijl landelijk, modern of een andere stijl? Dat maakt niet zoveel uit als je voor het cementeren van je gevel kiest, want er zijn erg veel opties. Zo kan je kiezen voor een dunnere of dikkere laag cement. Een dunnere laag zal de gevelstructuur behouden en een dikkere laag werkt die weg. Daarnaast kan je nog kiezen uit allerlei kleuren, enzovoort.

Prijs gevel cementeren

Voordat je je gevel laat cementeren is het handig om te weten wat dit precies kost. Gemiddeld zal het cementeren van je gevel tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter kosten. De prijs hangt wel af van een aantal factoren, waaronder de bereikbaarheid en de toestand van de gevel.

Als je gevel beschadigd is, zal dit eerst opgelost moeten worden. Wat de totale kostprijs flink de hoogte kan injagen.

Waarop letten bij gevelcementering?

Waarom gevel cementeren?

Als je je gevel wil cementeren, dan moet je op enkele dingen letten. Zo moet je beslissen welke cementpleister je kiest, hoe dik je hem wil en welke afwerking je kiest.

Vraag gerust advies aan een gevelwerker

Soorten cementpleister

Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde formule, maar voor sommige gevels is het aangeraden om gebruik te maken van waterdichte cementering. Dit is vooral het geval bij gevels die te maken hebben met doorslaand vocht, opstijgend vocht of slagregen. Op die manier zorg je voor een nog betere bescherming van je gevel.

Ook de manieren waarop het cement wordt aangebracht kan verschillend zijn. Zo kan je cement aanbrengen in een dunne deklaag, zodat je je gevelstructuur nog kan zien. Dat is een goede keuze voor huizen in een landelijke stijl. Daarnaast kan je kiezen voor een dikkere deklaag. Hiervoor maak je een dikker mengsel. Een dikke deklaag is de beste manier om oneffenheden weg te krijgen en je gevel mooi egaal te maken.

Afwerking

Als je het cement maakt, kan je er kleurpigment aan toevoegen waardoor je meteen een mooi kleur op je gevel krijgt. Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om je gecementeerde gevel meer uitstraling te geven. Er zijn namelijk een aantal afwerkingsmogelijkheden.

Zo kan je na het cementeren van je muur afwerken met minerale pleister, sierpleister op siliconenbasis, organische pleister of tegels. Elke afwerkingsmogelijkheid heeft zijn eigen unieke uitstraling. Weet je niet goed wat je moet kiezen? Overloop dan op voorhand goed alle opties en vraag eventueel raad aan een vakman.

gevel cementeren

Hoe buitenmuur cementeren?

Wil je graag zelf je buitenmuur cementeren? Dat kan! Hiervoor hoef je gewoon enkele stappen zorgvuldig op te volgen.

Voorbereiding

Als je je gevel wil cementeren dan zal je eerst je gevel hierop moeten voorbereiden. Dat wil zeggen dat je gevel gereinigd moet worden. Mos, algen en vuil moeten verwijderd worden, zodat de cementlaag mooi tot zijn recht komt. Het reinigen van je gevel kan je doen met water en product of een hogedrukreiniger, afhankelijk van het gevelmateriaal.

Zorg er ook voor dat je muur droog is voordat je cementeert. Daarnaast moet je ook eerst herstelwerken uitvoeren indien nodig. Dat is bijvoorbeeld het geval als je gevel loszittende voegen bevat. Plan dan eerst voegwerken in.

Cement maken

Als je klaar bent met de voorbereidingen, dan is het tijd om het cementmengsel te maken. Hiervoor heb je mortel(cement en zand) en water nodig.

Cement aanbrengen

Als laatste stap moet je het cement op de muur aanbrengen. Dit doe je het best van boven naar beneden. Zorg er ook voor dat je twee lagen aanbrengt, zodat je gevel voldoende gedekt is. De eerste laag is een hechtingslaag en de tweede laag een afwerkingslaag. Na het aanbrengen van de cementpleister dien je de onderkant van de muur nog eens extra te beschermen. Je kan een transparante waterwerende coating aanbrengen of kiezen voor een gevelplint.

Laat je gevel cementeren door een ervaren gevelwerker

Vraag prijzen op maat voor gevel cementeren

Alternatieven gevel cementeren

Naast gevelcementering, zijn er ook een aantal andere manieren om je gevel van een nieuwe look te voorzien:

Kaleien

Kaleien is net zoals cementeren, een van de populairste manieren om een gevel te renoveren. Je muur kaleien heeft een heel andere uitstraling dan cementeren. Het hangt er dus een beetje van af wat je verkiest. Kaleien is eigenlijk een schildertechniek waarbij er geschilderd wordt met kalkpleister.

Kaleien en cementeren kosten ongeveer hetzelfde. Het verschil is dat kaleien je huis een meer authentieke uitstraling geeft en bij kaleien is ook altijd de gevelstructuur zichtbaar. Bij gevel cementeren kan dit ook als je kiest voor een dunnere laag.

Gevelbepleistering

Een andere manier om je gevel te renoveren, is door te kiezen voor gevelbepleistering. Hoewel je een cementlaag ook kan afwerken met pleister is dit toch niet helemaal hetzelfde. Wanneer je gevel eerst gecementeerd wordt, mag de pleister die hierop komt maar een beperkte dikte hebben.

Als je kiest om je gevel volledig te bepleisteren dan zijn er meerdere opties.

Wel is het bepleisteren van je gevel een stukje duurder dan kaleien of het cementeren van je gevel, al is dit ook sterk afhankelijk van het soort pleister dat je kiest. Over het algemeen kan je kunstharspleister en minerale sierpleister onderscheiden.

Wil je meer weten? Aarzel niet om bijkomend advies en prijzen op maat te vragen via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.