Hydrofuge gevel: werkwijze, prijzen en voordelen

Heeft je gevel extra bescherming nodig? Dan kan je kiezen voor een hydrofuge reiniging van je gevel. Misschien heb je er al eens over gehoord, maar weet je niet wat gevelreiniging precies inhoudt.

In dit artikel vind je meer info over hydrofuge of hydrofoberen. Ontdek de voordelen, het stappenplan en de richtprijzen van vakmannen. Wil je extra professioneel advies en prijzen op maat. Dat doe je via onze offertepagina.

Wat is hydrofuge of hydrofoberen van de gevel?

Hydrofoberen is de naam voor een proces waarbij je de gevel waterdicht maakt door ze te voorzien van een beschermende laag. Je kan het min of meer vergelijken met impregneren van muren.

Om de gevel te hydrofoberen, moet je wel eerst een aantal andere stappen ondernemen.

  1. Zo moet je eerst kijken of je muur hiervoor wel geschikt is door het te inspecteren op scheurtjes.
  2. Na inspectie moet de gevel ook eerst gereinigd worden. Als dat niet gebeurt, kan er geen hydrofuge plaatsvinden. Omdat de beschermende laag niet of moeilijk kan hechten op je muur. Vuil zorgt er voor dat de beschermende laag niet voldoende zal blijven zitten. Eens de muur gereinigd is, wordt er uiteindelijk een hydrofuge middel aangebracht. Dat kunnen chemische of biologische producten zijn.

Prijs hydrofuge gevel

Als je graag wil dat je gevel extra beschermd wordt tegen indringend vocht en je hydrofuge van je gevel overweegt, dan wil je vast wel weten wat dat je zal kosten. Het is echter niet makkelijk om een exacte prijs voor hydrofuge of het hydrofoberen van de gevel te bepalen.

De prijs hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder de bereikbaarheid van de gevel, het soort product dat je kiest, de oppervlakte van je gevel en welke professional je kiest. Als je dus echt zeker wilt zijn van de prijs, dan kan je beter raad vragen aan een professional!

Hieronder geven we je alvast een idee van de richtprijs. Onthoud dat de kosten van hydrofuge nooit alleen staan. Om dit werk te kunnen laten uitvoeren, moet je de gevel altijd eerst reinigen. Afhankelijk van de methode die je daarvoor kiest, brengt dit ook extra kosten met zich mee.

👉 Als je bijvoorbeeld kiest voor nevelstralen zal je dit zo’n 15 à 20 euro per vierkante meter kosten. Dat is dus alleen voor de reiniging van je gevel.

Daarnaast kan het zijn dat je de gevel eerst moet laten herstellen. Wat opnieuw extra werken en kosten betekent.

👉 De kosten voor het hydrofoberen van de gevel zelf schommelt gemiddeld tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter.

Als je geld wil besparen op de totaalkost doe je er goed aan om te kiezen voor een vakman bij jou in de buurt. Op die manier spaar je alvast verplaatsingskosten uit.

Tip: Daarnaast is het slim om meerdere offertes onderling te vergelijken om te kunnen inschatten wat je voor welke prijs precies krijgt. En uiteraard, om de goedkoopste professional voor jouw budget te vinden. Je zou ervan verschieten hoe sterk de prijzen van vakmannen kunnen verschillen. Door te vergelijken kan je dus kosten besparen.

Hydrofuge gevel: stappenplan

Een grote kost zoals het hydrofoberen van je gevel, daar bespaar je natuurlijk liefst zoveel mogelijk op. Een goede manier om dit te doen, is door zelf het werk te doen! Dat is zeker haalbaar, mits je zelf een beetje handig bent. Onderstaand stappenplan helpt je alvast goed op weg!

Hydrofuge gevel: werkwijze en stappenplan

Stap 1: Inspecteer de gevel

De eerste stap die je moet ondernemen voordat je ook maar iets aan de gevel kunt doen, is het inspecteren van de kwaliteit van je gevel. Kijk of je gevel sterk of zwak is en of er kwetsbare gedeeltes in de muur zijn. Kijk ook wat de staat van de voegen is.

Waarom dat belangrijk is? Als je muur te beschadigd is, dan kan je namelijk geen hydrofuge uitvoeren. Je moet dan eerst de beschadigde delen repareren. Door je muur te inspecteren bekijk je dus of hij in aanmerking komt voor een hydrofuge. Is dat het geval? Dan is het tijd voor de tweede stap!

Stap 2: reinig je gevel

Heel belangrijk: deze stap kan je niet overslaan! De reiniging van je gevel voor een hydrofuge is erg belangrijk, omdat je alleen dan het gewenste effect kunt bereiken. Eigenlijk is het hydrofoberen van je gevel zonder reiniging dus zinloos.

Een gevelreiniging zorgt ervoor dat de beschermlaag beter aan je muur zal hechten, de hechting wordt namelijk tegengehouden door vuil. Je kunt je muur reinigen via verschillende technieken, welke techniek het beste is voor jouw gevel, hangt af van wat de ondergrond van je gevel is.

Stap 3: hydrofoberen van de gevel

Wanneer je gevel gereinigd is, is het tijd om de hydrofuge op je gevel aan te brengen. Hydrofuge is een reinigingsmiddel die bestaat uit chemische of biologische stoffen.

Vergelijk gevelreinigers

Waarom hydrofuge toepassen?

Je weet dus hoeveel hydrofoberen kost en hoe je het doet, maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Je ontdekt het hieronder!

Hydrofoberen is een vaak gebruikte methode om je gevel extra te beschermen tegen verschillende weersinvloeden. Een professional zal je na een gevelreiniging veelal aanraden om te kiezen voor een hydrofuge. Een hydrofuge zorgt er namelijk voor dat vocht helemaal geen kans meer maakt om je huis binnen te dringen.

Daarnaast houdt een hydrofuge ook vuil tegen. Deze methode heeft daarnaast nog veel meer voordelen. Hieronder ontdek je ze allemaal!

Voordelen

Er zijn veel redenen waarom het de moeite waard is om te kiezen voor een hydrofuge. Zoals je hierboven kon lezen is een van de belangrijkste voordelen dat het je huis beter beschermt tegen allerlei weersinvloeden. Wanneer het regent, dringt het water niet langer je muur binnen en daardoor kan het ook geen schimmels veroorzaken.

Daarnaast is er ook een esthetisch voordeel: door de hydrofuge zal je gevel er gewoonweg veel mooier uitzien. Een hydrofuge beschermt niet alleen tegen vocht en vuil, maar heeft ook brandwerende eigenschappen. Het zorgt dus tevens voor een extra bescherming van je veiligheid en dat is zeker mooi meegenomen!

Nadelen

Net zoals alles, heeft ook deze methode zo zijn nadelen. Je kunt namelijk niet zomaar elke muur hydrofoberen. Als je gevel bijvoorbeeld te maken gehad heeft met opstijgend vocht, dan kan je dit beter niet toepassen.

Als je dat toch doet, dan kan het vocht in de muren opgesloten worden en dat veroorzaakt problemen! Je kunt het ook niet toepassen bij gevels die in slechte staat of vuil zijn. Natuurlijk is dit op te lossen, door eerst de gevel te laten renoveren.

Zorg er dus voor dat je voor je deze methode wilt toepassen, altijd je gevel eerst heel erg goed controleert op scheurtjes en dat hij proper is.

Een ander nadeel is dat een hydrofuge geen heel leven lang goed blijft, je moet het namelijk na enige tijd opnieuw laten doen. Anders verliest het zijn beschermende werking! Met een hydrofuge kunnen latere herstelwerken aan je gevel, zoals bijvoorbeeld metselwerken, bemoeilijkt worden. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelreiniging wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.