Hydrofuge gevel: werkwijze, prijzen en voordelen

Heeft je gevel extra bescherming nodig? Dan kan je ervoor kiezen voor een hydrofuge reiniging van je gevel. Misschien heb je er al eens over gehoord, maar weet je niet wat deze gevelreiniging precies inhoudt.

Als dat het geval is, dan ben je op de juiste site terecht geraakt, want in onderstaande artikel ontdek je alles wat je wilt weten over de hydrofuge methode!

Wat is het hydrofoberen van een gevel?

Hydrofoberen is eigenlijk de naam voor een proces waarbij je gevel waterdicht wordt gemaakt, aan de hand van een beschermende laag. Je kunt het vergelijken met impregneren.

Om je muur te kunnen hydrofoberen, moet je wel eerst een aantal andere stappen zetten.

  1. Zo moet je eerst kijken of je muur hiervoor wel geschikt, door het te inspecteren op scheurtjes.
  2. Na het inspecteren moet de gevel ook eerst gereinigd worden. Als deze niet eerst gereinigd wordt, dan kan er geen hydrofuge plaatsvinden, omdat de beschermende laag niet of moeilijk kan hechten op je muur. Vuil zorgt er namelijk voor dat de beschermende laag niet voldoende zal blijven zitten. Eens de muur gereinigd is, wordt er uiteindelijk een hydrofuge middel aangebracht. Dit kunnen verschillende chemische of biologische producten zijn.

Prijs hydrofuge gevel

Als je graag wilt dat je gevel extra beschermd wordt tegen indringend vocht en je een hydrofuge van je gevel overweegt, dan wil je vast wel weten wat dat je zal kosten. Nu is het wel zo, dat het erg moeilijk is om de precieze prijs van een hydrofue te bepalen.

De prijs hangt namelijk erg af van verschillende factoren, waaronder de bereikbaarheid van de gevel, het soort product dat je kiest, de oppervlakte van je gevel en welke professional je kiest. Als je dus echt zeker wilt zijn van de prijs dat je moet betalen, dan kan je beter raad vragen aan een professional!

Hieronder geven we je alvast een idee van de richtprijs! Onthoud dat de kosten van een hydrofuge nooit alleen staan. Om dit werk te kunnen laten uitvoeren, dan moet je gevel altijd eerst gereinigd worden. Afhankelijk van de methode die je daarvoor kiest zal je een bepaalde prijs moeten betalen.

๐Ÿ‘‰ Als je bijvoorbeeld kiest voor nevelstralen, dan zal dit je zo’n โ‚ฌ 15 ร  โ‚ฌ 20 per vierkante meter kosten en dat is dus alleen voor de reiniging van je gevel.

Daarnaast kan het ook zijn dat je je gevel eerst moet laten herstellen, dan zal het je namelijk veel duurder komen te staan, dan wanneer dit niet nodig is.

๐Ÿ‘‰ De kosten voor het hydrofoberen zelf is gemiddeld tussen de โ‚ฌ 8 en โ‚ฌ 12 per vierkante meter.

Als je geld wilt besparen op deze grote totaalkost, dan doe je er goed aan om te kiezen voor een vakman bij jou in de buurt. Op die manier spaar je voorrijkosten uit!

Daarnaast is het ook slim om verschillende offertes met elkaar te vergelijken, om de goedkoopste professional te vinden. Dit is een belangrijke tip, want je zou ervan verschieten hoe sterk de prijzen van professionals kunnen verschillen en het is ook zo dat niet elke professional altijd even eerlijk is. Zowel het kiezen voor een vakman uit je buurt en het vergelijken van offertes, zijn beiden eenvoudige manieren om wat centjes te besparen!

Hydrofuge gevel: werkwijze en stappenplan

Een grote kost zoals het hydrofoberen van je gevel, daar bespaar je natuurlijk liefst zoveel mogelijk op. Een goede manier om dit te doen, is door zelf het werk te doen! Dat is zeker haalbaar, mits je zelf een beetje handig bent. Onderstaand stappenplan helpt je alvast goed op weg!

Hydrofuge gevel: werkwijze en stappenplan

Stap 1: Inspecteer de gevel

De eerste stap die je moet ondernemen voordat je ook maar iets aan de gevel kunt doen, is het inspecteren van de kwaliteit van je gevel. Kijk of je gevel sterk of zwak is en of er kwetsbare gedeeltes in de muur zijn. Kijk ook wat de staat van de voegen is.

Waarom dat belangrijk is? Als je muur te beschadigd is, dan kan je namelijk geen hydrofuge uitvoeren. Je moet dan eerst de beschadigde delen repareren. Door je muur te inspecteren bekijk je dus of hij in aanmerking komt voor een hydrofuge. Is dat het geval? Dan is het tijd voor de tweede stap!

Stap 2: reinig je gevel

Heel belangrijk: deze stap kan je niet overslaan! De reiniging van je gevel voor een hydrofuge is erg belangrijk, omdat je alleen dan het gewenste effect kunt bereiken. Eigenlijk is het hydrofoberen van je gevel zonder reiniging dus zinloos.

Een gevelreiniging zorgt ervoor dat de beschermlaag beter aan je muur zal hechten, de hechting wordt namelijk tegengehouden door vuil. Je kunt je muur reinigen via verschillende technieken, welke techniek het beste is voor jouw gevel, hangt af van wat de ondergrond van je gevel is.

Stap 3: je gevel hydrofoberen

Wanneer je gevel gereinigd is, is het tijd om de hydrofuge op je gevel aan te brengen. Hydrofuge is een reinigingsmiddel die bestaat uit chemische of biologische stoffen.

Vergelijk gevelreinigers

Waarom hydrofuge toepassen?

Je weet dus hoeveel hydrofoberen kost en hoe je het doet, maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Je ontdekt het hieronder!

Hydrofoberen is een vaak gebruikte methode om je gevel extra te beschermen tegen verschillende weersinvloeden. Een professional zal je na een gevelreiniging veelal aanraden om te kiezen voor een hydrofuge. Een hydrofuge zorgt er namelijk voor dat vocht helemaal geen kans meer maakt om je huis binnen te dringen.

Daarnaast houdt een hydrofuge ook vuil tegen. Deze methode heeft daarnaast nog veel meer voordelen. Hieronder ontdek je ze allemaal!

Voordelen

Er zijn veel redenen waarom het de moeite waard is om te kiezen voor een hydrofuge. Zoals je hierboven kon lezen is een van de belangrijkste voordelen dat het je huis beter beschermt tegen allerlei weersinvloeden. Wanneer het regent, dringt het water niet langer je muur binnen en daardoor kan het ook geen schimmels veroorzaken.

Daarnaast is er ook een esthetisch voordeel: door de hydrofuge zal je gevel er gewoonweg veel mooier uitzien. Een hydrofuge beschermt niet alleen tegen vocht en vuil, maar heeft ook brandwerende eigenschappen. Het zorgt dus tevens voor een extra bescherming van je veiligheid en dat is zeker mooi meegenomen!

Nadelen

Net zoals alles, heeft ook deze methode zo zijn nadelen. Je kunt namelijk niet zomaar elke muur hydrofoberen. Als je gevel bijvoorbeeld te maken gehad heeft met opstijgend vocht, dan kan je dit beter niet toepassen.

Als je dat toch doet, dan kan het vocht in de muren opgesloten worden en dat veroorzaakt problemen! Je kunt het ook niet toepassen bij gevels die in slechte staat of vuil zijn. Natuurlijk is dit op te lossen, door eerst de gevel te laten renoveren.

Zorg er dus voor dat je voor je deze methode wilt toepassen, altijd je gevel eerst heel erg goed controleert op scheurtjes en dat hij proper is.

Een ander nadeel is dat een hydrofuge geen heel leven lang goed blijft, je moet het namelijk na enige tijd opnieuw laten doen. Anders verliest het zijn beschermende werking! Met een hydrofuge kunnen latere herstelwerken aan je gevel, zoals bijvoorbeeld metselwerken, bemoeilijkt worden. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden!