Voegen herstellen: voordelen, prijs en werkwijze

Hoe je voegen herstellen? In dit artikel lees je er alles over. Vervouderd of beschadigd voegwerk op tijd verwijderen en herstellen is een absolute must en geeft je gevel z’n oorspronkelijke glans terug. Bovendien biedt het voldoende bescherming tegen heel afwisselende weersomstandigheden.

Ben je op zoek naar prijzen en professionele gevelwerkers? Vergelijk ze direct via onze offertepagina.

Wat kost voegen herstellen?

De prijs varieert naargelang het soort voegwerk: van relatief goedkoop naar relatief duur. Daarnaast hangt de totale kostprijs af van de oppervlakte van de gevel. Onderstaande tabel geeft je al een idee van de richtprijzen.

Soort voegwerk Richtprijs
Snijvoeg € 55 – 85 per m²
Knipvoeg € 55 – 85 per m²
Standaard voeg ca. € 10 per m²

Wanneer je kiest voor een luxueuzere voeg, zoals de snijvoeg of de knipvoeg, dan schommelt de prijs tussen de 55 en 85 euro per m², inclusief arbeidskosten. Het goedkopere, standaard voegwerk kost gemiddeld 10 euro per m², inclusief arbeidskosten.

Voorbeelden van goedkopere soorten voegen zijn: de platvolvoeg, de schaduwvoeg en de verdiepte voeg.

Natuurlijk hangen bij gevelrenovatie de kosten van het herstellen van de voegen ook af van het feit of je het voegwerk zelf vervangt, of dat je beroep doet op een professionele gevelwerker. Zelf hervoegen van de gevel is wellicht de goedkoopste optie. Maar, levert dit je het beste resultaat op?

Beter is om beroep te doen op kennis en ervaring van gespecialiseerde vaklui. Zo ben je zeker van het beste resultaat en hoef je je niet langer zorgen te maken over water dat je huis kan binnendringen via de gevel.

Vraag en ontvang prijzen op maat

Waarom je voegen herstellen?

Verouderde of beschadigde voegen lijken niet gevaarlijk te zijn, maar dat is echter wel zo. Zo kan het gebeuren dat er via de buitenmuren water binnenin je huis komt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Door de vochtproblemen ontstaan er vervolgens erg lelijke vlekken op de muren. Het water kan ervoor zorgen dat er schimmelvorming optreedt of het leidt tot lekkages. Daarom hou je het voegwerk het best in topconditie.

Wanneer je een oudere woning wil kopen, is het dus belangrijk dat je ook let op de staat van het voegwerk. Het voegwerk heeft een gemiddelde houdbaarheidsdatum van 25 à 35 jaar.

Door verscheidene factoren kan die levensduur korter of langer worden. De belangrijkste stoorzender is het weer, zoals regen en wind.

Bij oud of beschadigd voegwerk zijn de voegen afgebrokkeld of rot. Als de voegen te vies zijn om ze te reinigen of wanneer je hele gevel gerenoveerd moet worden, kan je er ook voor kiezen om je voegwerk te vervangen.

Voegen herstellen: aandachtspunten

Om je woning te beschermen tegen vochtproblemen en eventuele barsten en breuken in de gevel, draag je best goed zorg voor het voegwerk.

Het is verstandig om kapotte of ontbrekende voegen zo snel mogelijk te laten herstellen. Zo voorkom je dat er vocht tussen de gevelstenen komt.

Vochtige voegen kunnen onder meer zorgen voor barsten in de gevelstenen en verzwakken zo de constructie. Na het herstellen van je voegen is het verstandig om je gevel te laten hydrofoberen tegen vocht.

vakman is voegen aan het herstellen

Soorten voegwerk

Je plaatselijke vakman kan je perfect helpen bij het renoveren van je voegen. Laat hem dus gauw weten wat je voorkeuren zijn, dan kan hij het voor je in orde maken.

Hij zal je onder meer vragen welk type en kleur voegen je voor ogen hebt. Zo kan hij de juiste stijl handhaven. Ook op het gebied van voegmortels zijn er diverse opties. Voor de prijzen vraag je direct een offerte aan.

Soorten voegen

Je nieuwe voegwerk kan op verschillende manieren worden aangebracht. We onderscheiden vijf voegmethodes.

  • Bij bol voegwerk steekt de voeg iets uit.
  • Bij verdiepte voegen blijft juist een kleine uitsparing aanwezig.
  • Schaduwvoegen lopen schuin naar beneden af.
  • Holle voegen kenmerken zich door een halfronde uitsparing aan de voorzijde.
  • Een rechte en volledig vullende voeg noemen we een platvol.

Kies sowieso een type voegwerk dat past bij het gewenste karakter van je gevel.

Soorten voegmortels

Bij voegen herstellen kan er gekozen worden uit twee soorten mortel: traditioneel en kant-en-klaar.

De traditionele voegmortel wordt op locatie gedraaid uit een combinatie van water, cement en zand. Dit is een zeer betaalbare mortel, waarbij de kleur soms kan afwijken.

Kant-en-klare voegmortel bestaat uit een mengsel van diverse voegmortels, waar alleen nog water aan toegevoegd hoeft te worden. Dit product is verkrijgbaar in vele kleuren, waarbij geen kleurafwijking zal plaatsvinden.

Hoe voegen herstellen aan je gevel?

De voegen van je gevel kunnen op verschillende manieren hersteld worden. Dat kan gedaan worden door het uitslijpen of uithakken van de voegen. Vervolgens kunnen de oude voegen hersteld of vervangen worden.

Voegen uitslijpen of uithakken

Wanneer je verkiest om het voegwerk uit te slijpen, zal hierbij gebruik gemaakt worden van een slijptol. Dit in combinatie met een zuigslang die hieraan bevestigd is, zodat het puin afgezogen kan worden.

Bij deze methode worden eerst de horizontale voegen verwijderd en daarna de verticale. Voegen uitslijpen gaat erg snel. Dat komt doordat je met een slijptol makkelijk de voeg recht kan volgen.

Het nadeel van het uitslijpen van voegen is dat je wel een vaste hand nodig hebt en het vergt ook enige precisie. Je wil natuurlijk geen stenen raken.

Bij het uithakken van de voegen kan een elektrische hakhamer worden ingezet of natuurlijk gewoon de klassieke hamer en bijtel. Ook hier zullen eerst de horizontale voegen verwijderd worden en vervolgens de verticale.

Het nadeel van het uithakken van de voegen is dat het best lang duurt. Ook kan je per ongeluk stenen beschadigen als je niet precies genoeg werkt.

Oud voegen herstellen of vervangen

Wanneer al het voegwerk is verwijderd, kunnen de nieuwe voegen geplaatst worden. Dit laat je het best over aan een vakman. Hoewel het in principe wel mogelijk is om de voegen van je gevel zelf te vervangen.

Als je er voor hebt gekozen om niet alle voegen te verwijderen, dan kan je de oude voegen makkelijk herstellen. Het scheelt je heel wat kosten.

voegen herstellen

Bespaar op je voegherstel, vergelijk offertes!

Je kan op het laten herstellen van de voegen van je gevel alvast besparen door meerdere offertes te vergelijken. Vraag bij verschillende gevelwerkers een offerte en vergelijk de prijs en dienstverlening. Op die manier vind je de vakman voor de juiste prijs!

Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere vakmannen tegelijk. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.