Leien gevelbekleding: soorten, prijs en onderhoud

Een leien dak is zo oud als de straat. Maar wist je ook dat leien een populaire keuze zijn voor gevelbekleding? Een gevel en dak bekleed met leien gaan naadloos in elkaar over. Deze duurzame gevelbekleding is alvast tijdloos en modern.

In dit artikel vind je een overzicht van de diverse soorten leien en hun prijs en onderhoud. Extra advies nodig? Stel vragen en ontvang prijzen van gevelspecialisten via onze offertepagina.

Wat betaal ik voor een gevel met leistenen?

Dat varieert! Afhankelijk van de plaatsingstechniek kan dit bedrag nog oplopen. Bepaalde methodes vragen om meer leien. Onderstaande prijzen geven je al een eerste idee.

  • 👉 Kunstleien kosten gemiddeld € 80 per m².
  • 👉 Natuurleien kosten gemiddeld € 120 per m².

Ontvang je graag prijzen op maat?

Ontvang tot 5 gratis offertes

Soorten leien gevelbekleding

Gevelbekleding uit leien

Er bestaan twee soorten leien gevelbekleding: natuurleien en kunstleien.

  1. Natuurleien komen van de leisteen. Dit gesteente is klei dat door miljoenen jaren druk tot leisteen is omgevormd.
  2. Je herkent leistenen aan hun typisch zwarte kleur. Dit gesteente is onder meer te vinden in Duitsland en in het zuiden van België.

Omdat leien vrij dun zijn, kan je ze makkelijk combineren met gevelisolatie. Beide combineren kan extra voordelig zijn voor je portemonnee. In een aantal gevallen maak je zo aanspraak op een premie voor gevelisolatie

Natuurleien of kunstleien: wat kiezen?

Vraag extra advies

Natuurleien geven eeuwenlange gevelbescherming

Natuurleien worden uit grote brokken leisteen gezaagd. Dit zorgt direct voor het grootste voordeel en nadeel van natuurleien. Deze gevelbekleding vertoont namelijk veel imperfecties. Verschillen in kleur en uiterlijk verschillen lichtjes bij elke steen. Als je voor natuurleien kiest, dan krijg je een lichtjes oneffen gevel.

Die oneffenheid straalt authenticiteit uit. Als je voor een strakke en vlakke leien gevel wil gaan, dan kies je beter kunstleien. Natuurleien gaan wel veel langer mee dan kunstleien. Afhankelijk van de kwaliteit hangen ze zorgeloos tot wel 100 jaar aan je gevel.

Kunstleien zijn goedkoper en lichter

Kunstleien worden gemaakt uit een mix van cement en vezels. Deze gevelbekleding is veel sterker en eenvormiger dan natuurleien. Het heeft geen last van de oneffenheid die je bij natuurleien tegenkomt. Het is perfect mogelijk om een bepaalde oneffenheid aan te brengen in kunstleien.

Het mist natuurlijk wel authenticiteit, maar daartegenover staat een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. Kunstleien zijn licht en geven een goede bescherming voor je gevel. Je kan tot 30 jaar garantie krijgen op deze leien.

Technieken voor plaatsing leien gevelbekleding

Leien gevel: welke techniek kiezen?Er zijn verschillende manieren om leien aan een gevel te bevestigen. Elke techniek wordt bepaald door het type lei dat je kiest. Verschillende bevestigingsmethodes geven ook een ander patroon.

  • Bij een dubbele dekking worden ze verticaal bevestigd en krijgen de leien een kleien overlapping.
  • Bij een enkelvoudige dekking worden ze horizontaal op een houten onderlaag bevestigd.
  • Bij een legging met halfsteensverband worden ze in schakeringen of zogenaamde halfsteen gelegd. Dit is vergelijkbaar met metselwerk.

Een leien gevelbekleding is onderhoudsarm

Een groot voordeel van een leien dak of gevel is dat dit type bekleding weinig onderhoud nodig heeft. Zorg er wel voor dat vocht zich niet kan opstapelen door mos of bladeren.

Als je regelmatig bladeren verwijdert en mos bestrijdt met de juiste anti-mos producten geniet je jarenlang van je leien gevel. Wees wel op de uitkijk voor barsten. Individuele leien kunnen makkelijk vervangen worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.