Leien gevelbekleding: soorten, prijs en onderhoud

Een leien dak is zo oud als de straten. Maar wist je ook dat een leien gevel een populaire keuze voor gevelbekleding is? Een gevel en dak bekleed met leien gaan ook naadloos in elkaar over. Deze duurzame gevelbekleder is tijdloos en modern.

Wat betaal ik voor een gevel met leistenen?

Afhankelijk van de manier van plaatsen kan dit bedrag nog oplopen. Bepaalde methodes vragen om meer leien. Onderstaande prijzen zijn richtlijnen.

  • 👉 Kunstleien kosten ongeveer €80 per m².
  • 👉 Natuurleien kosten ongeveer €120 per m².

Heb je een prijs op maat nodig?

Ontvang tot 5 gratis offertes

Welke soorten leien bestaan er zoal?

Leien gevel: natuurleien of kunstleien?

Er bestaan twee soorten leien gevelbekleding: natuurleien en kunstleien.

  1. Natuurleien komen van de leisteen. Dit gesteente is eigenlijk klei dat door miljoenen jaren druk tot leisteen is gevormd.
  2. Je herkent leistenen aan de typische zwarte kleur. Dit gesteente is onder meer te vinden in Duitsland en het zuiden van België. Doordat leien erg dun zijn kan je het makkelijke combineren met isolatie. Denk er dus over na om tegelijk ook je gevel te isoleren wanneer je leien wilt aanbrengen.

Natuurleien of kunstleien: welke keuze maken?

Vraag nu gratis advies

Natuurleien geven eeuwenlange gevelbescherming

Natuurleien worden uit grote brokken leisteen gezaagd. Dit zorgt direct voor het grootste voordeel en nadeel van natuurleien. Deze gevelbekleding vertoont namelijk veel imperfecties. Verschillen in kleur en uiterlijk verschillen lichtjes bij elke steen. Als je voor natuurleien kiest, dan krijg je een lichtjes oneffen gevel.

Die oneffenheid straalt authenticiteit uit. Als je voor een strakke en vlakke leien gevel wilt gaan, dan kies je beter kunstleien. Natuurleien gaan wel veel langer mee dan kunstleien. Afhankelijk van de kwaliteit hangen ze zorgeloos tot wel 100 jaar aan je gevel.

Kunstleien zijn goedkoper en lichter

Kunstleien worden gemaakt uit een mix van cement en vezels. Deze gevelbekleding is veel sterker en eenvormiger dan natuurleien. Het heeft geen last van de oneffenheid die je bij natuurleien tegenkomt. Het is perfect mogelijk om een bepaalde oneffenheid aan te brengen in kunstleien.

Het mist natuurlijk wel authenticiteit, maar daartegenover staat een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. Kunstleien zijn licht en geven een goede bescherming voor je gevel. Je kan tot 30 jaar garantie krijgen op deze leien.

Welke technieken gebruikt men om leien te plaatsen?

Leien gevel: welke techniek kiezen?Er zijn verschillende manieren om leien aan een gevel te bevestigen. Elke manier wordt bepaald door het type lei dat je kiest. Verschillende bevestigingsmethode geven ook een ander patroon.

  • Bij een dubbele dekking worden ze verticaal bevestigd en krijgen de leien een kleien overlapping.
  • Bij een enkelvoudige dekking worden ze horizontaal op een houten onderlaag bevestigd.
  • Bij een legging met halfsteensverband worden ze in schakeringen of zogenaamde halfsteen gelegd. Dit is vergelijkbaar met metselwerk.

Een leien gevel is onderhoudsarm

Een groot voordeel bij een leien dak of gevel is dat deze bekleding weinig onderhoud nodig heeft. Zorg er wel voor dat vocht zich niet kan opstapelen door mos of bladeren. Als je regelmatig bladeren verwijdert en mos bestrijdt met de juiste anti-mos producten geniet je jarenlang van je leien gevel. Wees wel op de uitkijk voor barsten. Individuele leien kunnen makkelijk vervangen worden.