Omgevingsvergunning gevelisolatie: wat zegt de wet in 2024? & veelgestelde vragen
Heb je plannen om je woning energiezuiniger te maken met gevelisolatie? Dan is het belangrijk om te weten welke regels en voorschriften hierbij komen kijken. In 2024 zijn er verschillende wijzigingen doorgevoerd op het gebied van omgevingsvergunningen door de Minister van Omgeving. In dit artikel bespreken we de wetgeving, de aanvraagprocedure en beantwoorden we veelgestelde vragen. Zo ben je beter voorbereid en kun je de juiste stappen zetten.
Inhoud
Heb je altijd een vergunning nodig om de gevel te isoleren?
Bij gevelisolatie is het sowieso verstandig om vooraf de nodige vergunningen te controleren. Het type gevelwerk dat je wilt uitvoeren, bepaalt vaak de vergunningseisen.
In België verschilt de vergunningplicht voor nieuwe gevelbekleding afhankelijk van de regio. Laten we dit per regio uitlichten.
Vlaanderen en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
In zowel Vlaanderen als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een vergunning vereist voor de isolatie van de voor-, zij– of achtergevel aan de buitenzijde van je woning.
Kortom, isoleren aan de buitenkant van je huis mag niet zomaar, je hebt altijd een officiële goedkeuring nodig.
Wallonië
In Wallonië zijn de regels voor isolatie aan de buitenzijde minder strikt. Zolang het uiterlijk van de voorgevel ongewijzigd blijft, is er geen vergunning nodig voor buitengevelisolatie. Als de voorgevel door isolatiewerken verandert, is er echter wel een vergunning nodig.
Wat houdt een omgevingsvergunning precies in?
Een omgevingsvergunning bundelt diverse vroegere vergunningen, zoals bouw– en milieuvergunningen tot één geïntegreerde vergunning. Deze vergunning is noodzakelijk voor allerlei bouw- en verbouwingsactiviteiten, waaronder gevelisolatie.
Het is ontworpen om de administratieve last voor zowel de aanvrager als de overheid te verminderen. Met een omgevingsvergunning worden verschillende factoren beoordeeld, zoals de invloed op de omgeving, milieueffecten en stedenbouwkundige richtlijnen.
Dit betekent dat voor een nieuw project slechts één vergunning vereist is, inclusief een openbaar onderzoek en adviesprocedure. De vergunning kan voor onbepaalde tijd worden verleend, afhankelijk van de aard en de locatie van het project.
Toekomstige nieuwe regels voor gevelisolatie: wanneer is gevelwijziging vergunningsvrij?
Goed nieuws voor iedereen die dak- en gevelisolatie wil aanbrengen. Recent zijn vereenvoudigingen van vergunningsprocedures doorgevoerd.
Er is een wijziging in de algemene richtlijnen in verband met de vrijstelling voor nieuwe gevelbekleding
Minister van Omgeving, Zuhal Demir, heeft aangekondigd dat er geen vergunning meer nodig is voor deze werkzaamheden, op voorwaarde dat de isolatielaag niet dikker is dan 26 centimeter en dat je binnen de rooilijn blijft (de grens tussen openbaar en privaat gebied). Dit resulteert in minder conflicten ter plaatse, minder administratieve rompslomp en snellere afhandeling van procedures.
Wanneer is wel een vergunning nodig voor nieuwe gevelbekleding?
Minister van Omgeving heeft beslist dat in sommige gevallen de vrijstelling niet geldt en dat een vergunning nog steeds noodzakelijk is:
- Wanneer de voorgevel de rooilijn overschrijdt na de isolatie.
- Voor gebouwen die op de inventaris van bouwkundig erfgoed staan, is een vergunning nodig.
- In erkende werelderfgoedgebieden of bufferzones (bijvoorbeeld de Brugse binnenstad) is een vergunning vereist.
Omgevingsvergunning gevelisolatie aanvragen
Het aanvragen van een vergunning voor het isoleren van je buitenmuur is cruciaal in het renovatieproces. Het is essentieel om de specifieke regels en voorschriften voor nieuwe gevelbekleding te kennen. Het niet naleven van de regels kan leiden tot aanzienlijke boetes, soms oplopend tot duizenden euro’s.
Voordat je aan de renovatie begint, is het verstandig om goed te onderzoeken welke vergunningen nodig zijn en aan welke eisen je dient te voldoen.
Bekijk regelgeving in je eigen gemeente
De vereisten voor deze vergunning kunnen variëren afhankelijk van de regio en soms zelfs van de gemeente. In bepaalde gevallen is een algemene bouwvergunning nodig, terwijl in andere gevallen specifieke vergunningen van toepassing kunnen zijn.
Daarom is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de lokale autoriteiten of een gespecialiseerde adviseur om de precieze vrijstellingen of vereisten voor jouw situatie te achterhalen.
Ook interessant voor jou:
Is gevelisolatie met crepi als afwerking vergunningplichtig?
Hoe een gevel isoleren bij een negatieve omgevingsvergunning?
– Spouwisolatie: dit kan vaak gedaan worden zonder wijzigingen aan de gevel, door de spouw te vullen met isolatiemateriaal.
– Voorzetwand: je kunt een voorzetwand aan de binnenzijde van de gevel plaatsen, wat ook de thermische isolatie verbetert zonder de buitenkant aan te passen.
Zijn de regels rond omgevingsvergunning gevelisolatie overal in België gelijk?
Het is verstandig om bij de lokale gemeente na te gaan welke specifieke regels en vereisten gelden voor jouw situatie. Onvoldoende kennis van de vereisten kan leiden tot problemen tijdens het vergunningsproces.
Contacteer vrijblijvend isolatiespecialisten en ontvang offertes op maat van je budget en situatie
Kan je niet wachten om te starten aan je project, maar weet je niet waar te beginnen? Neem vandaag nog contact op met isolatiespecialisten en ontdek de mogelijkheden die het best bij jou passen.
Dit doe je door ons onderstaande offerteformulier in te vullen. Je krijgt een duidelijk overzicht van de opties binnen jouw budget. Zet de stap en laat je adviseren door de experts!