Gevel impregneren: stappenplan, producten en prijs

Wanneer je last hebt van doorslaand vocht of andere vochtproblemen, dan is je gevel impregneren de ideale oplossing. Overweeg jij om je gevel te impregneren, maar wil je graag eerst wat meer informatie over dit type van gevelrenovatie? Vind meer details in dit artikel.

Ben je op zoek naar advies en prijzen van gevelexperts? Kom direct in contact met meerdere vakmannen tegelijk via onze offertepagina.

Gevel impregneren kosten

Onderstaande tabel geeft al een eerste idee van de kosten voor het impregneren van de gevel. Verder in het artikel gaan we hier dieper op in.

Gevel impregneren kosten Richtprijs
Reinigen gevel € 5 – 20 per m²
Impregneren gevel € 8 – 12 per m²
Gevelreiniging + impregneren gevel € 13 – 32 per m²
Gevelreiniging + herstellingen + impregneren gevel ca. € 34,50 per m²

Ontvang prijzen op maat

Wanneer gevel impregneren?

Er wordt meestal voor het impregneren van de gevel gekozen, wanneer er sprake is van doorslaand vocht en dringende gevelwerken zich opdringen. Er wordt dan een impregneermiddel op de gevel aangebracht en dat middel vormt een transparante beschermlaag die vocht tegenhoudt.

Ook als er nog geen sprake is van vocht, kan je ervoor kiezen om je gevel te impregneren. Op die manier bescherm je je gevel tegen vocht en zorg je ervoor dat er geen vocht je huis kan binnendringen.

Hoe gevel impregneren?

Het impregneren van je gevel is niet zo heel erg moeilijk, het is enkel belangrijk dat het goed gebeurt. Hieronder overlopen we wat je precies moet doen.

gevelinspectie en gevel impregneren

Voorbereidende fase

Voor het impregneren van de gevel is het belangrijk dat je de gevel eerst inspecteert. Niet elk gevelmateriaal is even geschikt voor impregnatie en het product dat je moet gebruiken, hangt af van het soort gevelmateriaal.

Als je weet dat je gevel geschikt is om te impregneren en je ook weet welk product je nodig hebt, dan is het tijd om de gevel te reinigen. Dit is een belangrijke stap die je zeker niet mag overslaan.

Verwijder algen, mossen en vuil, zodat de impregneervloeistof goed zijn werk kan doen. Als er schade aan je muur is, dan dien je dit ook eerst te repareren, bijvoorbeeld voegwerken. Als laatste stap in de voorbereidende fase dek je de ramen en deuren met een folie af.

Aanbrengen van impregneervloeistof

Als je gevel gereinigd en eventueel hersteld is, dan mag het impregneermiddel op de gevel aangebracht worden. Doe dit niet als het regent of vriest.

Zorg er ook voor dat je voorzien bent van beschermende kledij. Het aanbrengen van het impregneermiddel wordt gedaan met een speciale sproeier. Sproei zorgvuldig op elke plek, van boven naar beneden.

Kan ik zelf mijn gevel impregneren?

Het impregneren van de gevel is in principe helemaal niet zo moeilijk, zoals je hierboven kon lezen. Het is echter wel belangrijk dat dit op de juiste manier gedaan wordt. Als je zelf niet veel verstand hebt van deze zaken, dan is het misschien beter om een professional in te schakelen. En je gevel dus te laten impregneren.

Ook wanneer je gevel te beschadigd of vuil is, kan je beter hulp inschakelen. Er komt dan veel voorbereidingswerk bij kijken en het is ook nodig om te beschikken over een aantal speciale machines, zoals een hogedrukreiniger, een speciale sproeier, enzovoort.

Deze kunnen erg duur zijn en als je ze niet vaak nodig hebt, is het vaak de moeite niet om ze aan te kopen. In de meeste gevallen is het dus een goed idee om een professional in te schakelen!

Vraag en vergelijk prijzen van gevelexperts

Welke producten gebruiken?

Omdat niet elke gevel geïmpregneerd kan worden, is het belangrijk dat je voordien kijkt of jouw gevel hier wel geschikt voor is. Geverfde of geglazuurde gevels zijn hier niet altijd even geschikt voor. Ook gevels met kunsthars of kunststofplaten kan je niet impregneren.

Bepleisterde gevels, gevels uit baksteen, natuursteen, beton of kalkzandsteen zijn hiervoor wel geschikt. Als impregnatie wel mogelijk is, dan is het ook belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen.

Welk product je moet gebruiken, hangt af van het gevelmateriaal. Als je de gevel door een professional laat impregneren, dan zal hij precies weten welke producten hij moet gebruiken.

Als je zelf opzoek wilt gaan naar een geschikt impregneermiddel, dan kan je raad vragen aan een specialist in de winkel. Meestal staat dit ook op het product vermeld.

Wat kost gevelimpregnatie? Een overzicht!

Voordat je de gevel impregneert, is het wel handig om te weten wat het je precies zal kosten. Daarom hebben wij voor jou een overzicht gemaakt!

Waarom en hoe gevel impregneren?

Gevel reinigen en impregneren

Bij een gevelimpregnatie moet de gevel altijd eerst gereinigd worden. Wil je je gevel reinigen om wat kosten uit te sparen? Dan moet je alleen voor de impregnatie betalen.

De impregnatie van je gevel heeft een kostprijs tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter. Wil je ook de reiniging laten doen door een professional? Dan zal je een meerprijs betalen van tussen de 5 en 20 euro per vierkante meter. Het reinigen en impregneren van de gevel kost dus tussen de €13 en €32 per vierkante meter.

Gemiddeld gezien kan je rekenen op een kostprijs van € 950, voor een oppervlakte van 100 m². Deze kosten kunnen wel variëren van het impregneermiddel, de oppervlakte van je gevel en de bereikbaarheid.

Gevel reinigen, voegen en impregneren

Als je gevel beschadigd is en je hem toch graag wilt impregneren, dan dien je hem eerst te laten herstellen. Anders kan hij niet geïmpregneerd worden. Deze herstelwerken zullen je wel wat extra kosten.

👉 De kosten van reiniging, herstelling en impregnatie zijn gemiddeld €34,50 per vierkante meter. Al hangt de prijs sterk af, van welke herstelwerken er moeten gebeuren en andere factoren.

Waarom gevel impregneren?

Vraag jij je af waarom je je gevel moet impregneren? Redenen zijn er zeker genoeg! Je gevel impregneren is geen overbodige luxe en biedt tal van voordelen. Benieuwd naar wat deze zijn? We overlopen ze voor je:

  • De belangrijkste reden om je gevel te impregneren, is om hem te beschermen tegen vochtproblemen zoals doorslaand vocht. Het impregneermiddel werkt als een waterafstotende laag, waardoor doorslaand vocht niet langer kans maakt. Hierdoor zal vocht je huis ook niet binnendringen.
  • Als je je gevel niet impregneert dan kan vorstschade ervoor zorgen dat je gevel begint te barsten en scheuren. Vorstschade ontstaat wanneer water dat in je muur getrokken is bij vriesweer begint uit te zetten.
  • Dankzij een impregnatie zal je veel geld uitsparen, want je gevel wordt beschermd tegen allerlei weersinvloeden, waardoor hij een veel langere levensduur zal hebben. Hierdoor hoef jij je gevel minder snel te laten herstellen en dat scheelt!
  • Het impregneermiddel beschermt je gevel niet alleen tegen vocht, maar ook tegen vuil, algen en mossen. Als er dan toch wat vuil op de muur komt, dan zal dit veel makkelijker te verwijderen zijn. Hierdoor moet je je gevel minder snel laten reinigen, waardoor je kosten uitspaart. Daarnaast kan je ook langer genieten van een propere gevel. Dit zorgt bovendien voor een waardevermeerdering van je woning!

Nadelen

Impregnatie biedt tal van voordelen, maar net zoals elke andere behandeling, zijn er ook een aantal nadelen. Het is verstandig om ook eerst deze te kennen. We geven je een overzicht:

  • Voor je gevel geïmpregneerd kan worden moet je hem reinigen en soms ook herstellen. Bij de impregnatie van je gevel komt dus heel wat kijken en daardoor kunnen de kosten sterk oplopen. Als je zelf je gevel impregneert dan zal je ook heel wat tijd hierin moeten steken.
  • Als je je gevel impregneert, dan is het helaas niet zo dat je heel je leven kan genieten van een vochtvrije gevel. Het impregneren van je gevel dient na verloop van tijd herhaald te worden. Over het algemeen beschermt impregneervloeistof je gevel 10 jaar lang, maar dit kan afhankelijk zijn van het product en de weersomstandigheden. Als je het impregneermiddel door een professional laat aanbrengen, dan krijg je soms wel een garantie van een aantal jaren. Dat is dus mooi meegenomen!
  • Net zoals je een geverfde gevel niet kan impregneren, kan je een geïmpregneerde gevel niet schilderen. Als je dus graag je buitenmuur wil schilderen, dan is het impregneren van de gevel misschien geen goede optie.

Wil je meer weten en extra advies? Stel al je vragen en ontvang tegelijk meerdere prijsoffertes via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.