Crepi schilderen: stappenplan en prijs

Crepi schilderen is een fraaie manier om de gevelbekleding van je woning te renoveren of te herstellen. Oude vervuiling, kleine scheurtjes en barstjes, maar ook verkleuringen worden zorgvuldig weggewerkt. Zo wordt je woning een stuk aantrekkelijker en zal hij beslist in waarde stijgen.

Hoe pak je crepi schilderen nu precies aan? Ga direct aan de slag met het stappenplan in dit artikel. Ben je op zoek naar een professionele vakman en wil je graag prijzen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina.

Crepi schilderen + soorten sierpleister

De gevel van je woning kan je op twee manieren pleisteren: met minerale of synthetische pleister. De minerale variant is wat goedkoper per vierkante meter en heeft cement als bindmiddel. Het werkt optimaal tegen vocht en is daardoor een perfecte keuze bij oudere huizen.

Synthetisch pleisterwerk wordt gebonden door siliconen of kunsthars en is een fractie duurder. Ook deze variant beschermt je gevel tegen weer en wind, maar dan op een net iets andere manier.

Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs tussen de 20 à 40 euro per vierkante meter. Voor dat geld krijgt je crepi gevel een nieuwe grondlaag met primer en 2 verflagen. Variaties in de prijzen voor dit type gevelwerken zijn het gevolg van de ondergrond, de kwaliteit van de verf en het te beschilderen oppervlak.

Meer weten? Vraag extra advies en prijzen

crepi schilderen

Wanneer crepi schilderen?

Als je bestaande crepi gevel er niet zo mooi meer uitziet of wanneer je huis gewoon toe is aan een nieuwe look. Je crepi gevel schilderen is dan absoluut een optie. Het geeft je woning niet alleen een heel frisse uitstraling, maar beschermt je gevel ook tegen de weerselementen. Je hebt keuze uit allerlei prachtige kleuren, zodat je jouw woning helemaal de gewenste uitstraling kan geven.

Crepi schilderen: vergunning nodig?
In de meeste gevallen is het afhankelijk van je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor crepi schilderen bij je woning. Win dus vooraf informatie in bij je eigen gemeente voordat je aan de slag gaat!In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor werken aan de achter- of zijgevel van je woning. Bij werken aan de voorzijde van je huis is een vergunning wel vereist.

Hoe crepi schilderen?

Belangrijk is vooral om eerst je gevel goed te inspecteren op scheurtjes, barsten, gaatjes en andere oneffenheden. Kleine beschadigingen worden door het schilderen van de crepi volledig weggewerkt, maar bij grotere schade kan je beter opteren voor een geheel nieuwe laag crepi.

Uiteraard kan je daarbij de expertise en het advies van een vakman inschakelen. Vervolgens gebruik je naar wens silicaat- of acrylaatverf in een mooi kleurtje, die je in gemiddeld één tot twee lagen aanbrengt op je gevel.

1. Gevel schoonmaken

Een expert op het gebied van crepi zal je gevel eerst goed reinigen voordat je kan schilderen. Het is niet verstandig om het schoonmaken met een hogedrukreiniger te doen, omdat dit de crepi zou kunnen beschadigen.

Beter is om een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken. Dit moet vervolgens goed drogen voordat je verder kan met de behandeling van je gevel.

2. Grondlaag aanbrengen

Het aanbrengen van een grondlaag (primer) is een goed idee. Het zorgt ervoor dat de verf straks goed hecht op de crepi en niet wordt opgezogen door de buitenmuur zelf. Wanneer het bestaande pleisterwerk verpoederd is, is het aanbrengen van fixeermiddel noodzakelijk.

3. Kiezen verfkleur

Bij crepi schilderen ben je helemaal vrij in de kleurkeuze van de verf. Kies vooral een kleur die past bij je persoonlijke smaak en natuurlijk bij de uitstraling en stijl van je huis. Zo zorg je voor een prachtige aanblik en sfeer die je woning helemaal afmaken.

Vanzelfsprekend staat je plaatselijke vakman altijd klaar om je goede tips te geven omtrent de kleurkeuze.

4. Acryllaat- of silicaatverf aanbrengen

Met behulp van een blokkwast en verfroller zorgt een stukadoor of een andere crepi-expert voor een schitterend eindresultaat.

De verf van jouw keuze wordt 100 % dekkend aangebracht, waarbij zelfs grove structuren volledig ondergedompeld worden in de kleur van jouw voorkeur. Overigens is het ook mogelijk om al spuitend crepi te schilderen. Voor een optimaal resultaat worden crepi schilderwerken uitgevoerd bij gematigde temperaturen (10 tot 20 °C) en alleen wanneer het droog is.

Meer weten? Vraag extra advies en prijzen

Crepi verf kiezen

Crepi schilderen is mogelijk op verschillende manieren. Zo kan je de buitenmuren laten spuiten of met de verfroller en kwast schilderen. Je bepaalt helemaal zelf welke kleur hierbij wordt aangebracht.

Daarnaast heb je keuze uit twee verschillende soorten verf: silicaat en acrylaat. Kom je er zelf niet helemaal uit? Laat je dan adviseren door je regionale vakman. Door zijn brede kennis en ervaring met crepi kan hij je precies vertellen welke methode het meest geschikt is voor jouw woning.

Hij zal je ook adviseren om beter niet voor de goedkoopste verf te kiezen, want zeker hier geldt dat goedkoop duurkoop is. Bij goedkopere verf moet je veel meer lagen aanbrengen om een goed dekkend resultaat te verkrijgen. Dat heeft als nadeel dat vocht niet meer goed kan worden afgevoerd. Ga daarom altijd voor verf van hoge kwaliteit om crepi te schilderen.

Silicaat

Een zeer geschikte verfsoort voor de afwerking van je gevel is silicaatverf. Dit product is dampopen en zorgt ervoor dat vocht van de gevel wordt afgevoerd. Zo krijgen regen, sneeuw en hagel geen vat op de muren en voorkom je narigheid als doorslaand vocht. Ook zal silicaatverf nauwelijks afbladderen, zodat je behandelde gevel heel lang mooi blijft.

Acrylaat

Ook acrylaatverf wordt veel gebruikt bij crepi schilderen. De verf wordt aangebracht in een aantal dunne lagen en stelt je gevel in staat om te blijven ademen. Zo voorkom je vochtproblemen. Acrylaatverf beschermt je gevel ook goed tegen felle uv-straling, waardoor de kleur van je huis heel mooi intact blijft. Een ander voordeel van acrylaatverf is dat het een stuk voordeliger is dan silicaat.

vakmensen gebruiken acrylaatverf

Gevel kaleien: zelf of laten doen?

Heb je besloten dat je de gevel wil kaleien? Dan rest er natuurlijk nog de vraag of je dit zelf gaat doen of een vakman inhuurt. Zelf je woning kaleien is zeer goed mogelijk, maar ook het uitbesteden aan een vakman loont.

Belangrijk is vooral om te weten waar je sterke punten liggen. Overigens maakt doe-het-zelven de prijs van kaleien niet per definitie goedkoper. Bereken vooraf goed wat voor jou het zwaarst weegt: kwaliteit, tijdsduur of totaalprijs?

Zelf gevel kaleien

Ben je handig? Dan kan je in principe gewoon zelf aan de klus beginnen! Realiseer je wel dat een dergelijk werkje behoorlijk wat tijd vraagt.

Daarnaast moet je de kosten voor de kalei en de benodigde materialen niet onderschatten. De kans is immers groot dat je alles nog moet aanschaffen.

Let vooral ook op het geldende btw-tarief bij de aanschaf van materialen. Als doe-het-zelver ligt dat namelijk op 21 %, terwijl een vakman hiervoor slechts 6 % btw hoeft te betalen. Bovendien beschikt je plaatselijke professional reeds over het benodigde materiaal om het werk prachtig te kunnen uitvoeren. Bereken van tevoren dus goed of zelf kaleien wel loont!

Gevel laten kaleien: vraag en vergelijk prijzen

De prijs van je gevel kaleien is zeker niet onbelangrijk en daarom is het verstandig om meerdere aanbieders uit je regio te contacteren. Vraag beslist meerdere offertes aan van vaklieden bij jou uit de buurt en bekijk zo welk bedrijf de beste kwaliteit voor de meest aantrekkelijke prijs kan bieden. Zo zorg je ervoor dat je nooit te veel betaalt, terwijl je tegelijkertijd mag rekenen op de fraaiste afwerking van je binnen- of buitenmuren.

Kortom, zo kom je heel eenvoudig tot de beste keuze voor het afwerken van je gevel. Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere professionele vakmannen tegelijk. Vraag gerust extra advies en prijzen op maat van jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1. Welk type gevelrenovatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.