Zelf gevel reinigen: hoe hou je een gevel schoon? Tips en trucs

Een schone gevel kan een wereld van verschil maken voor de uitstraling van je woning. Na verloop van tijd kan je gevel te maken hebben met allerlei soorten vervuiling. Gelukkig zijn er verschillende methodes en tips die je helpen om zelf je gevel te reinigen en deze weer te laten stralen. In dit artikel geven we een stappenplan voor de doe-het-zelvers onder ons die hun gevel eigenhandig willen aanpakken. Daarnaast geven we meerdere tips mee voor een veilige en effectieve gevelreiniging.

Welk soort aanslag kan je zelf van de gevel reinigen?

Vervuiling op je gevel kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende vorm is groene aanslag. Deze aanslag komt vooral voor in vochtige seizoenen. Daarnaast kunnen stofdeeltjes van uitlaatgassen zorgen voor donkere verkleuring van je gevel.

Deze soorten vervuiling kan je gelukkig zelf nog behandelen. Bijvoorbeeld reinigen met een hogedrukreiniger of met heet water en een spons. Hieronder bespreken we in detail de meest voorkomende aanslag en geven we enkele tips om deze aan te pakken.

Groene aanslag, algen of mos

Vochtige omstandigheden zijn een ideale plek voor de groei van mos of ander klein onkruid. Gevels die weinig zonlicht krijgen hebben hier last van.

Deze begroeiing tast de bakstenen en het voegwerk aan. Bij vorst kan dit gevaarlijk zijn doordat bevroren water kan uitzetten en schade kan veroorzaken.

Gelukkig kan je deze begroeiing vrij makkelijk aanpakken met een hogedrukreiniger. Je kan ook azijn gebruiken en met een borstel over de muur schrobben. Laat de azijn wel even intrekken voordat je het wegschrobt. Een combinatie van beide methodes is het meest effectief.

Een gevel met groene aanslag.

Aanslag van uitlaatgassen

Fijnstofdeeltjes uit uitlaatgassen hechten zich vast aan het metselwerk van je gevel. Na verloop van tijd merk je donkere verkleuring op je gevel. Dit komt vooral voor bij woningen dicht bij drukke wegen.

Hoe kun je dit nu zelf reinigen? De donkere verkleuring pak je het best aan met een stoomreiniger of heet water met een hogedrukreiniger. Dit is vaak al voldoende om je gevel proper te maken. Je kan ook altijd chemisch reinigen voor hardnekkige vervuiling. Daarnaast heb je ook de optie om je gevel te zandstralen.

Witte aanslag door vocht

Witte aanslag ontstaat door optrekkend vocht, vaak afkomstig van grondwater. Vooral bakstenen die vocht opnemen zijn hier vatbaar voor. Het grondwater bevat chemische stoffen en tast de muren aan.

Na verloop van tijd kan dit zorgen voor vochtproblemen. De beste manier om dit probleem aan te pakken is door middel van een chemische reiniging of zandstralen.

Stappenplan om zelf je gevel vlot te reinigen

Pak je het probleem graag zelf aan? Volg dan het onderstaande stappenplan voor de juiste gevelreiniging. 

Stap 1: controleer de te reinigen oppervlakten

Voordat je begint, kijk je het best na of er geen scheuren of barsten zijn in je gevel. Beschadigde voegen moeten eerst worden gerepareerd voordat je aan de slag kan. De gevel is dan instabiel en kan niet gereinigd worden met een hogedrukreiniger.

Hiervoor schakel je het best een specialist in om deze reparaties uit te voeren. Het is verstandig om advies in te winnen bij een gevelspecialist. Hij of zij beschikt over de juiste kennis om je gevel te reinigen en te herstellen.

Stap 2: bedenk met welk type bevuiling je te maken hebt

Onderzoek de aard van de vervuiling. Afhankelijk van het soort vervuiling kan je de beste reinigingsmethode kiezen. 

  • Mos: stoomreiniger of een mild chemisch mosdodend middel.
  • Roetaanslag: mild chemisch reinigingsmiddel speciaal voor roetverwijdering.
  • Kalkof zoutlaag: zandstralen of een goed reinigingsproduct.
  • Grijze aanslag door regen of grauwsluier: zandstralen.
  • Algen of groene aanslag: stoomreiniger of een mild reinigingsproduct.

Stap 3: kies de juiste reinigingsmethode 

Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen om het probleem zo effectief mogelijk op te lossen. Hieronder leggen we de verschillende technieken uit.

Maak gebruik van een hogedrukreiniger of stoomreiniging

Een hogedrukreiniger kan zeer effectief zijn voor het verwijderen van vuil op bakstenen. Let op dat je voldoende afstand houdt tussen de spuit en de voegen.

De kracht van de straal kan schade veroorzaken zonder bijkomende voorzorgsmaatregelen. Als het vuil de gevel te hard heeft aangetast, gebruik dan eerst een chemisch reinigingsmiddel.

Dit middel laat je intrekken om dan vervolgens het vuil weg te borstelen. Nadien kan je nogmaals met de hogedrukreiniger erover gaan voor een goed resultaat.

Voor een minder intense gevelreiniging is het reinigen van je gevel met stoom ideaal. Stoomreiniging is een vriendelijker alternatief voor hogedrukreinigen. Dit is een goedkope optie en perfect voor minder vervuilde gevels. De muren worden gestoomd en het vuil komt los.

Gespecialiseerde technieken: zandstralen, nevelstralen, of vochtstralen

Er zijn nog meer technieken die vaak gebruikt worden, en die we kort even toelichten:

  • Zandstralen: dit is een agressieve methode waarbij zandkorreltjes onder hoge druk tegen de buitenmuren worden gespoten. Bij ernstige vervuiling is dit een goede methode.
  • Vochtstralen: hierbij wordt warm water gemengd met zand, glasparels of kalk. Het is een mildere variant van zandstralen en is erg geschikt voor het verwijderen van graffiti.
  • Nevelstralen: dit is de mildste vorm van reiniging en erg geschikt voor kwetsbare gebouwen. De nevelstralen kunnen worden aangepast aan het type gevel voor een optimaal resultaat. 
Een vrouw die de gevel reinigt met nevelstralen.

Ga voor (chemische) reinigingsproducten

Bij lichte vervuiling is een sopje van schoonmaakazijn en water een veelgebruikt reinigingsmiddel. Voor mos- en algenaanslag gebruik je het best een speciale reiniger voor groene aanslag. Voor hardnekkige vervuiling heb je sterke chemische middelen nodig.

Breng het product aan op de vieze gevel en laat het een tijdje inwerken. Borstel de gevel en zie hoe de stukken vuil loskomen. Nadien ga je met een hogedrukreiniger over de gevel voor een grondige reiniging. 

Stap 4: bereid de gevel en omgeving goed voor 

Als je een reinigingsmethode hebt gekozen, dan kun je beginnen met de voorbereiding. Zorg ervoor dat je deze zaken in orde hebt: 

  • Verzamel al het benodigde materiaal.
  • Dek alle raamkozijnen en deuren zorgvuldig af.
  • Dek je tuin en planten af tegen mogelijke schade.
  • Gebruik een veiligheidsbril en een stofmasker voor je eigen veiligheid.
Ben je klaar om je gevel een frisse uitstraling te geven?
Vul het offerteformulier in en laat je gevel reinigen door specialisten.
arrow Ontvang hier gratis advies!

Tips bij het zelf reinigen van de gevel

Tip 1: let op bij het schoonmaken van gevoelige bakstenen of gevelstenen

Het is verstandig om een zachtere reinigingsmethode te kiezen als je een gevoelige gevel hebt. Zo blijft de kwaliteit van de gevelbekleding intact. Voor een zachte reiniging zijn er twee mogelijkheden. Als eerste kun je gebruikmaken van de stoomreiniging, waarbij hete temperaturen zorgen voor het verwijderen van het vuil.

Daarnaast heb je ook de keuze voor nevelstralen, die het meest gebruikt worden bij erg fragiele gevels. In plaats van een hogedrukspuit wordt er water met een schoonmaakmiddel op de gevel gespoten.

Tip 2: gebruik liefst geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Bij het reinigen van je gevel gebruik je het best professionele schoonmaakmiddelen in plaats van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

Veel van deze huishoudproducten zoals zoutzuur, bleekmiddel of azijn zijn schadelijk voor het milieu en je gevel. Omliggende planten kunnen worden beschadigd en er kan schade aan je gevel ontstaan.

Kies dus beter voor gespecialiseerde reinigingsoplossingen die veilig zijn voor zowel het milieu als je gevel.

Tip 3: een gevel herstellen kost meer dan een gevelreiniger

Wees voorzichtig wanneer je zelf je gevel probeert te reinigen. Als je per ongeluk schade aanbrengt, zijn de kosten voor de herstelling hoger dan de kosten voor een professionele reiniging.

Het inhuren van een specialist is goedkoper en het risico op beschadigingen wordt verminderd. Vermijd dus het best bijkomende uitgaven en schakel een vakman in om je gevel zorgvuldig te reinigen.

Een gevelspecialist die de gevel reinigt met een hogedrukreiniger.

Tip 4: kies voor impregneren na reinigen

Het impregneren van je gevel is een slimme keuze voor een langdurige bescherming. Het impregneermiddel zorgt voor een extra beschermlaag waardoor vuil, mos en algen niet aan de muur hechten.

Zo blijft je gevel langer schoon en wordt het onderhoud veel gemakkelijker. Op de lange termijn is dit een duurzame keuze voor je portemonnee.

Ook interessant voor jou:

Kan je een gevel zelf reinigen met groene zeep of soda?

+
Vaak zijn eenvoudige middelen zoals groene zeep of soda voldoende om je gevel te reinigen. Deze producten zijn minder agressief dan chemische producten en zorgen voor een veilige reiniging.

Hoe krijg je een buitenmuur van crepi schoon? 

+
Voor de reiniging van crepi kiezen experts vaak een biologisch of synthetisch schoonmaakmiddel. Dit middel breng je aan op de gevel en moet enige tijd inwerken. Na de inwerktijd kan je de crepi vrij makkelijk afspoelen met water.

Moet je bij een hogedrukspuit en producten combineren bij reinigen?

+
Ja, de combinatie van een hogedrukspuit en reinigingsproducten is zeer effectief voor een goede reiniging. De hogedrukspuit zorgt ervoor dat het vuil loskomt en wegspoelt. De producten zorgen voor een grondige verwijdering van het vuil.

Toch liever een expert inschakelen? Vergelijk gratis gevelreinigers en bespaar kosten

Een schone gevel kan je woning nieuw leven inblazen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een professioneel gevelreinigingsbedrijf? Vul het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van experts in jouw regio. Informeer je over de verschillende reinigingsmethoden en kies de beste professional voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk offertes
1*. Welk type gevelreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.